Vineri, 14 martie 2025, începând cu ora 18:00, la Arbor.art.room din București (Strada Transilvaniei nr. 11 ), are loc vernisajul expoziției „Mitul unor edificii” al artistului vizual Theodor Grigoraș, curatoare Ana Daniela Sultana. Expoziția reunește lucrări recente de pictură ale artistului și poate fi vizitată în perioada 14 martie – 14 aprilie 2025. Totodată, evenimentul marchează o nouă etapă de funcționare a galeriei, în care portofoliul de artiști se extinde către noi spații geografice.
„Teorii recente afirmă că timpul nu este liniar și că trecutul, prezentul și viitorul coexistă. Simbolurile arhitecturale și culturale pe care le revendică Theodor Grigoraș în selecția de față ne duc într-o călătorie în timp, în care ipoteze cosmogonice se suprapun peste repere ale actualității, fie că e vorba despre evoluția omenirii (în lucrarea în care metafora Alungării din Paradis fuzionează cu Odiseea spațială a lui Kubrick), despre descoperiri științifice (cum întâlnim în seria de personaje cu mai multe mâini, asemeni unor zeități hinduse – o referință la statuia lui Shiva de la CERN din Elveția) sau despre divertismentul exacerbat (simbolizat prin Cupa Campionilor). Arhetipurile din «Mitul unor edificii» – Arcul de triumf, Turnul din Arcana Majoră a Tarotului, reprezentarea lui Shiva, șarpele – transpuse prin filtrul stilistic al artistului, trimit la ideea de transformare, o temă centrală în pictura lui Theodor Grigoraș. Nimic nu stă pe loc, totul este într-o continuă schimbare, iar noi suntem interconectați și influențați de ceea ce ne înconjoară, de la lumină, culoare, formă, amplasament al obiectelor în spațiu, acustică, până la prezența ori absența plantelor și a materialelor organice din habitatul nostru. Edificii create ori imaginate de om accesează prin joc vizual, (re)configurator, punerea în scena (i)realului a unor mitologii urbane ori subiective, într-o cercetare în care simbolul devine pretext pentru narațiuni plastice și interioare.” – Ana Daniela Sultana

Theodor Grigoraș (n. 1993, Bacău) este absolvent UNArte București cu o licență și un master în grafică, membru UAP. Activitatea sa expozițională numără expoziții personale și de grup în țară, la Muzeul Național de Artă al României, Art Safari, 1001 ARTE, ETAJ Artist-Run Space, Celula de Artă, WASP, Elite Art Gallery, Galeria La Borna din București, respectiv la Galeria „Mansarda” a Facultății de Arte și Design din Timișoara, Galeria Alfa din Bacău și Galeria Frunzetti din Bacău. Pe plan internațional a expus la ICR Lisabona, Academia de Arte din Praga, Galeria 59Rivoli din Paris. Locuiește și lucrează în București.
Ana Daniela Sultana este curator, consilier artistic și columnist. Licențiată în filologie și în științele comunicării, a absolvit un master în curatoriat la Universitatea de Artă Aplicată din Viena. Colaborează cu instituții precum ICR Istanbul, ICR Veneția, ICR Viena, Forumul Cultural Austriac București, CREART, Muzeul de Artă din Timișoara, Kunsthalle Feldbach, Aluniș Art Center și cu numeroase galerii de artă contemporană.