Echipa

DAN MIRCEA CIPARIU- director AgențiadecArte.ro

S-a născut la 7 septembrie 1972, București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Este scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (Editura Brumar, 2006) a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de Poezie și Jazz”. Între 2011 și 2019, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu.  Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. A fost curatorul unor expoziţii la Bucureşti şi New York semnate de câţiva dintre cei mai importanţi tineri artişti vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduţă, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Raţa, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Şerban, Daniel Brici, Virgil Scripcariu, Aurel Tar, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Peter Madaras şi Dan Vişovan. Este directorul www.AgențiadeCarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”.

În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).

E-mail: cipariu@yahoo.com

ANDRA ROTARU 

editor coordonator AgențiadecArte.ro  în perioada martie 2010- noiembrie 2013

S-a născut la 5 ianuarie 1980. Fondatorul revistei multimedia și multilingve Crevice (www.crevice.ro). Intersecția dintre arte a fost dintotdeauna o preocupare majoră a sa. A inițiat colaborări crossmedia – poezie și coregrafie (performanceul de dans Lemur, prezentat de coregraful Robert Tyree în America și în Europa), poezie & ficțiune & video (documentarul All Together, realizat în perioada rezidenței The International Writing Program, 2014, la Universitatea din Iowa), fotografie (Photo-letter pairing, care a implicat comunitatea din Iowa și scriitorii IWP). A susținut lecturi, panel-uri și prezentări în New York (NY), Chicago (IL), Portland (OR), Iowa (IA), Dubuque (IA), Cedar Rapids (IA), Mexico City (Mexico), Puebla (Mexico) și în Europa, iar poemele ei au apărut în traducere în diverse limbi. Cărți publicate: Într-un pat, sub cearșaful alb (2005, 2015) –premiul „Mihai Eminescu” – opera prima; premiul Asociației Scriitorilor din București, premiul „Tudor Arghezi”, premiulUniunii Scriitorlor din Sibiu „Iustin Panța”, premiul „Ion Vinea”; En una cama bajo la sábana blanca (traducerea volumului de debut în spaniolă, 2008); Ținuturile sudului (2010); Lemur (2012), Tribar (2018).  Lemur a fost distins cu premiul „Tânărul poet al anului”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori (2013). Lemur a apărut în America, la editura Action Books (2018, trad. Florin Bican). În 2017, texte din „Tribar” au câștigat premiul revistei americane Asymptote Journal (traducere de Anca Roncea).

E-mail: rotaru.andra@gmail.com

DORINA CIOPLEA – publicist comentator

editor coordonator AgențiadecArte  în perioada iulie 2011- septembrie 2014 

S-a născut la 29 ianuarie 1987 la Târgu-Jiu. Absolventă şi licenţiată a Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, secţia Pedagogie – Arte Plastice şi Decorative, Dorina Cioplea intră în presa scrisă încă de la începutul lui 2007, adică în primul an de facultate, descoperind că pasiunea pentru arta vizuală poate fi, totuși, egalată de ceva: pasiunea pentru scris. Activează în presa scrisă şi audio-vizuală de la începutul anului 2007,  lucrând ca redactor, redactor cultural, secretar şi coordonator de redacţie. Din decembrie 2011 și până în septembrie 2012 a fost managerul Galeriei Galateea, prima galerie de ceramică din țară, iar timp de o jumătate de an a reprezentat imaginea editurii Tracus Arte. Prezentă cu lucrări de pictură şi grafică în mai multe expoziţii de grup încă din timpul liceului. A inițiat, alături de sora sa, artista Cristina Ploscariu, expoziția națională de grup EgoGrafie, începând din 2010. Are la activ mai multe expoziții personale, organizate în mai multe orașe din țară. Curatoriază și organizează evenimente artistice. Literar, debutează în revista Caietele Columna și în antolgia de versuri de dragoste ”Sărutul”, volumul II, coordonat de Elisabeta Gâlcescu. Mențiune la Festivalul Internațional ”Tudor Arghezi”, secțiunea ”Bilete de papagal”. De câțiva ani face și PR, cel mai recent proiect în care a asigurat partea de comunicare și relații publice fiind festivalul Strada de C`Arte, un proiect al Bibliotecii Centrale Universitare din București.

E-mail: dorina.cioplea@yahoo.ro

SIMONA IONIŢĂ – editor coordonator AgențiadecArte.ro în perioada septembrie 2014- ianuarie 2023

S-a născut la 23 aprilie 1979, la Răcari, judeţul Dâmboviţa. Este jurnalist cultural, psiholog licențiat, consilier pentru dezvoltare personală, formator și lucrător prin arte combinate.

Licențiată a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației- Universitatea Hyperion; absolventă a Cursului Postuniversitar Relaţii Publice – Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea  din Bucureşti; licențiată a Facultății de Administraţie Publică- Universitatea Nicolae Titulescu.

În anul 2019 a obținut Premiul ”Ciprian Chirvasiu” pentru jurnalism cultural- acordat de Asociația Direcția 9, iar în 2017- Premiul special pentru promovarea literaturii pentru copii în mediul online- acordat de Editura Zorio.

Este membră a Societăţii de Gestiune a Drepturilor de Autor www.operascrisa.ro (membră a Comisiei Permanente Speciale privind Accesul la Informaţii); membră a Clubului UNESCO-Adolescenţii (organizaţie non-politică, non-guvernamentală şi non-profit fondată de Maestrul George Mihăiţă) și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Cărţi publicate: 2023- eBook ”Activități pentru încurajarea vorbirii și dezvoltarea limbajului – de la naștere până la 3 ani – Ghid pentru părinți”, editura LETRAS; 2013-  „10 poveşti despre prietenie” (carte pentru copii), Editura Din condei; 2011-  „Din lacrima unui vis” (poezii), Editura EstFalia; 2009 – „Jurnal…la feminin”, Editura Cosal.

Experiență profesională:   2014 – 2023- editor coordonator www.agentiadecarte.ro  20162020– colaborator/ autor texte  Pagina de Psihologie2014– redactor colaborator pentru site-ul www.lacafele.ro2010 -2013– redactor online www.mayra.ro2005 – 2008– redactor al site-ului www.stefanbanicajr.ro, site actualizat de WebArt; 2004– redactor al site-ului www.gheorgheanghel.ro, proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor, sub patronajul acad. Răzvan Theodorescu; 2004 – secretar de redacţie al revistei FestCo, revistă a Festivalului de Comedie; 2003– publicist comentator al revistei FestCo, revistă a Festivalului de Comedie, festival organizat de Teatrul de Comedie din Bucureşti; 1997– reporter al cotidianului „Jurnalul Naţional” – secţia social; 1996– redactor la „Curierul Naţional Magazin”; 1994-1996– reporter şi redactor al revistei „Salut”.

Blog-uri personale: carteindar.blogspot.com/ simonaionita.blogspot.com/

Site: https://psihologsimonaionita.ro/ 

E-mail: simonaionita1979@gmail.com

Ana-Daniela SULTANA-CIPARIU – comentator de artă / art columnist

Ana-Daniela SULTANA-CIPARIU este curator și columnist. A colaborat cu instituții precum Centrul Cultural Internațional de la Cracovia, ICR Viena, Forumul Cultural Austriac București, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul de Artă din Timișoara și cu numeroase galerii de artă. Licențiată în filologie, specializarea Germană – Portugheză și în științele comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, Ana-Daniela SULTANA-CIPARIU a absolvit un master în domeniul curatorial în cadrul Universității de Artă Aplicată din Viena.

Din 2019 este înscrisă la Școala Doctorală a Facultății de Litere de la Universitatea din București, cu o lucrare intitulată „Poetica textului curatorial”. Tot din 2019, semnează o rubrică de comentariu de artă pe Agenția de Carte.

Locuiește și activează în București.

TUDOR VOICU – editor coordonator AgențiadecArte.ro

S-a născut la 29 aprilie 1988, București. Este editor coordonator AgențiadecArte.ro, redactor InfoART și autor al volumului de poezii ”sticle goale fiare vechi” (Editura Tracus Arte, 2016). A publicat poezii, cronici de carte și teatru, interviuri și reportaje în mai multe antologii, publicații online și tipărite. A susținut lecturi publice în cadrul unor evenimente precum ”Festivalul Internațional de Poezie București”; ”Festivalul Națiunilor Centenare de la București – PoetArt 100”; ”Festivalul Strada de C’Arte”; ”Maratonul de Poezie Online”; ”Maratonul de Poezie și Jazz” etc. I s-au tradus poezii în limbile engleză, franceză și arabă. Timp de două ediții a fost membru în juriul Concursului Național pentru Debut în Poezie și Jurnalism Cultural ”Traian T. Coșovei” și membru în juriul Premiilor pentru Poezie ”Nora Iuga” la ediția din 2019.  Este licențiat în Științele Comunicării la Universitatea din București (Facultatea de Litere), membru Direcția 9, UZPR și operascrisă.ro.

E-mail: tudorpunctvoicu@gmail.com 

ADRIANA COCIC- web master

S-a născut la 8 iunie 1985, la Bucuresti. Este absolventă a Facultăţii de Cibernetică, Statistică  şi Informatică Economică, licenţiată şi absolventă de master în project management. A participat la realizarea mai multor proiecte culturale precum: dumitrustaniloae.ro şi calendarnichita.ro. A colaborat cu ziarul Cotidianul şi a lucrat ca Online Manager în cadrul IDG România.

Email: adriana.cocic@gmail.ro 

***

MIHAI ZGONDOIU – art director

Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist, curator și galerist cu studii masterale și doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă ca asist. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București – FADD, dep. Design. În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea noastră actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news. Cele mai recente expoziții/proiecte personale sunt: Fighting with Mozart!, Galeria Creart (București, 2018), EXTRAfaces, Galeria Uj Kriterion (Miercurea Ciuc, 2017), Fight with Mozart!, RKI – Vienna Contemporary (AT, 2017), New Wall– Calina. Spațiu de artă contemporană (Timișoara, 2017), Dada Brancusi, Galeria MB-XL (Bruxelles, BE, 2016) & Galeria Galateca (București, 2016), The Artist’s Golden Hand, Galeria FivePlus (Viena, AT, 2014) & Galeria Aiurart (București, 2013), Lenin’s Sleep, Piața Presei (Bucureşti, 2011), The Red Line, Centrul Național al Dansului (Bucureşti, 2011), The Red Carpet, Curtea Muzeului Schloss (Linz, AT, 2011), Freedom as Visual Pattern, Galeria Hampden – Incubator Art Space (Amherst, Massachusetts, USA, 2010), Me Matrix, Galeria Calina (Timișoara, 2009), Me, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal (Sibiu, 2008).

E-mail: mihaizgondoiu@yahoo.com

 

FELIX NICOLAU – critică literară

Felix Nicolau este profesor universitar la Departamentul de Limbi Străine şi Comunicare al Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti. În 2003 şi-a susţinut teza de doctorat pe literatură comparată şi este autorul a cinci cărţi de poezie (Kamceatka – time IS honey, 2014), a două romane (Tandru şi rece şi Pe mâna femeilor) şi a opt cărţi de interpretare literară şi teoria comunicării: Homo Imprudens (2006), Anticanonice, 2009, Codul lui Eminescu, 2010, Estetica inumană: de la Postmodernism la Facebook, 2013, Cultural Communication: Approaches to Modernity and Postmodernity, 2014, Comunicare şi creativitate.Interpretarea textului contemporan, 2014 şi Take the Floor. Professional Communication Theoretically Contextualized, 2014. Este membru în consiliile editoriale ale revistelor „Metaliteratură” şi „The Muse – an International Journal of Poetry”. La capitolul pasiuni şi interese intră teoria traducerii, teoria comunicării, literatura comparată, studiile culturale, studiile britanice şi americane, fitness-ul, înotul, rolele şi trotineta.

GRIGORE ȘOITU – editorialist & web master

S-a născut la 29 decembrie 1971 în Constanţa. Este licenţiat al Universităţii din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative. În prezent este freelancer (web developer) şi administrator al următoarelor situri/bloguri culturale: usrpoezie.ro (websitul USR – Filiala Bucureşti Poezie), getyourip.ro (blogul Institutului Polonez din Bucureşti), bulandra.ro (websitul teatrului Bulandra) şi grusr.org (blogul/forumul Grupului pentru reforma Uniunii Scriitorilor din România)

Debutează în presa literară în anul 1994, în revista “Vatra”. A publicat, în perioada 1994-2008, poeme, recenzii, cronici literare și interviuri în revistele culturale românești (Poesis, Tomis, Vatra, România literară, Amphion). A fost redactor-colaborator al Suplimentului de Marți ( care apărea în ziarul Observator din Constanța) şi redactor la Departamentul economic al Ziarului Unu din Bucureşti. În perioada 2000-2004 a lansat mai multe reviste electronice în format HTML (Scriptmania -lunar cultural dedicat nonficțiunii-, Absint şi Litergraphia). O parte dintre revistele culturale care apăreau online le-a recuperat offline, prin publicarea lor în revista Vatra (nr. 7/2002), ca parte dintr-un proiect al Asociaţiei Arte & Litere ASALT intitulat România virtuală. A mai publicat poezie pe blogul literar alternativ Hyperliteratura (2006 – 2007).

A debutat cu poezie în anul 1993 la Cenaclul de Marți al Universităţii Ovidius din Constanța, coordonat de scriitorul Marin Mincu. A fost membru fondator al Asociaţiei Arte & Litere ASALT din Constanţa (alături de scriitorii: Mircea Ţuglea, Mugur Grosu, Sorin Dinco şi Ileana Bâja. A frecventat Cenaclul de Marți până în anul 1999 și, sporadic, Cenaclul Euridice din București, în perioada 2005 – 2007. Este autor a patru volume de poezie (Anticulinare, Editura Arhipelag, 1996, Addenda, Editura Dacia, 2002, Spam, Editura Brumar, 2007, Poeme de stânga, Casa de pariuri literare, 2011) şi a unei antologii de grup (Poemarţi, o antologie marţolie, Editura Tracus Arte, 2014). Textele sale au fost selectate în următoarele antologii: Poezia română actuală, vol. 1, Editura Pontica, 1998, Erotica2, Observator, 2002, Salonul ludicilor, Editura Tracus Arte, 2014. Din anul 2008 este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bucureşti Poezie, iar în perioada 2009 – 2013 a fost membru în Comitetul Director al Secției de Poezie din cadrul Asociației Scriitorilor București.

Email: bitriver@gmail.com

OANA LĂZĂROIU – redactor colaborator

Oana Lăzăroiu n.  9 februarie 1986 în Mediaș, județul Sibiu.  În 2005 a obținut Deutsches Sprachdiplom – zweite Stufe, după care a părăsit Ardealul , pentru a-și continua studiile în limba maternă, germană, la Facultatea de Administrarea Afacerilor (cu predare în limbi străine), din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Relația cu această facultate si-a încheiat-o în 2010, după ce a analizat în lucrarea de disertație, factorii care influențau piața rezidențial-imobiliară din București, sub îndrumarea științifică a Conf. Univ. Dr. Basarab Gogoneață.

În ultimii 7 ani a fost curioasă dacă în multinaționale o femeie poate să fie de succes – empiric s-a dovedit că da. Din 2007 și-a început activitatea de traducător și interpret autorizat pentru limba germană, autorizație emisă de către Ministerul Justiției. Activează drept voluntar la diferite ONG-uri, ocazie în care a vizitat şi Observatorul Astronomic, Amiral Vasile Urseanu, din București. A încercat să citească în stele când alte națiuni vor aştepta producții românești cu sufletul la gură, precum așteaptă românii orice e străin … a rămas cu speranța.