Scemtovici & Benowitz prezintă „Studium”, expoziție semnată Olimpiu Bandalac

Scemtovici & Benowitz Gallery invită publicul vineri, 14 martie 2025, de la ora 19:00, în spațiul galeriei din strada Jean-Louis Calderon nr. 34, București, la vernisajul expoziției Studium semnată de artistul Olimpiu Bandalac, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu.

„Olimpiu Bandalac este un artist român cu o îndelungă carieră artistică, a cărui creație este studiată la facultățile de artă din România. Este un artist de referință, recunoscut pentru arta sa experimentală, cu componentă de analiză socială și culturală din zona fotografiei, instalației, obiectului artistic, performance-ului și pentru filmele de animație de artă pe care le-a realizat atât din poziția artistului cât și a regizorului. Paralel cu arta sa ultracontemporană și experimentală sau împreună cu, Olimpiu Bandalac a pictat și desenat, dar zona aceasta a creativității sale ne-a fost revelată recent.

Aflat la a doua expoziție personală la galeria Scemtovici & Benowitz, după „ORELE…” din 2023, când a prezentat sub forma unei instalații multimedia pictură, fotografie și sunet, artistul expune în special desen din perioade diferite – începând cu 1983 și până astăzi. Alături de desen, se vor afla fotografiile  – punct de plecare a graficii expuse și câteva picturi. Desenele pe hârtie sunt realizate în tușuri, acuarele și mai ales pasteluri colorate, ramele de artist – create de însuși artist anume ca să întregească într-o abordare a acroșajului de tipul insalație. Nu doar că expune lucrări, ci creează un ansamblu coerent, în care fiecare desen funcționează atât ca entitate individuală, cât și ca parte a unei narațiuni vizuale ce se desfășoară în timp și spațiu.

Conceptual, Olimpiu Bandalac se inspiră din ideile eseului scris de filosoful și sociologul francez Roland Barthes și publicat în cartea sa Camera luminoasă, însemnări despre fotografie (apărută în 1980), în care descrie două concepte fundamentale pentru analiza unei fotografii, a se citi imagini artistice: studium și punctum. Studium este definit ca fiind partea unei imagini care atrage interesul general al privitorului, reprezintă contextul cultural, rațional istoric sau social al fotografiei, ceea ce putem observa, înțelege și analiza prin cunoștințele noastre. Se referă la ceea ce putem aprecia într-o fotografie printr-o privire educată la a privi imagini create de om: subiectul, compoziția, lumina, sau intenția fotografului. Este un interes calm, studiat, o implicare rațională și intelectuală. Elementul dintr-o fotografie (lucrare de artă, imagine) care „înțeapă”, care provoacă o reacție emoțională spontană și profundă este definitit drept Punctum. Acesta nu este planificat sau intenționat de fotograf, sau artist, ci este ceva personal și subiectiv pentru fiecare privitor. Este acel detaliu care iese din cadrul general al imaginii și creează o legătură (emoțională?) cu privitorul. 

În actuala expoziție Studium, Olimpiu Bandalac pornește de la fotografii ce surprind trupuri de femei în mișcare, abstractizând treptat formele până la a le reprezenta prin linii curbe, ritmate, diagonale și colorate. Această abordare transformă dinamismul corporal într-o expresie vizuală abstractă, explorând relația dintre formă, mișcare și culoare. Prin această metodă, artistul invită privitorul să reflecteze asupra percepției și interpretării imaginii, subliniind legătura dintre reprezentarea fotografică și arta abstractă. Este, în esență, o formă de abstractizare simbolică, unde corpul se află undeva la granița dintre structura anatomică și semnificația simbolică. Astfel, desenele și picturile sale nu sunt doar exerciții de stil, ci devin un teren de tensiune între ordine și accident, între studiul formal al corpului și gestul care sfidează această ordine, evocând fragmente de prezență, de memorie și de impact vizual imediat. 

Artistul construiește forme abstracte din vectori, linii curbe, zigzagate sau diagonale care înțeapă la figurat hârtia, asemenei definiției punctum-ului dată de Roland Barthes. Desenele au drept sursă de inspirație fotografii realizate de artist, care reprezintă femei situate într-un dinamism neclar și intrigant. Punctul de lumină se transformă în linie, linia în plan și înapoi, iar capătul liniei înțeapă hârtia și captează privirea noastră. Desenele sale, reprezintă, în esență, forme abstractizate unde corpul uman se află undeva la granița dintre structura anatomică și semnificația simbolică. În desenele lui Olimpiu Bandalac, punctum-ul se manifestă prin aceste linii care sfredelesc hârtia, prin direcțiile energice ce par să evadeze din suprafața bidimensională, creând un efect de vibrație și (organizată) dezordine vizuală. Formele sale abstracte păstrează în substrat fragmente de anatomie umană, dar filtrate și reconvertite într-un sistem de semne plastice care transcende reprezentarea realistă. În această diversitate se pot remarca două direcții, unele desene sunt dense și mai întunecate, cu suprafețe încărcate, în timp ce altele lasă mai mult spațiu alb al hârtiei, iar petele de culoare vie creează accente, acel punctum poate. Acest joc între plin și gol, între forță și fragilitate, reflectă tensiunea dintre formă, culoare și gestualitate, imaginar cu care artistul începe să ne obișnuiască.

Unul dintre spațiile galeriei, conceput ca o expoziție în sine și îngrijită de Olimpiu Bandalac, găzduiește o selecție de lucrări realizate de îndrumătorii și profesorii săi: Ioan Cristodulo, Alexandrina Gheție, Alexandra Vasilichian, Marcela Rădulescu și Ion Sălișteanu. Acroșajul acesta reprezintă un omagiu adus celor care i-au ghidat formarea artistică și i-au influențat parcursul creativ și o cheie de a descifra mai clar creația „învățăcelului”. Lucrările prezentate, predominant grafică, reflectă influența și valorile acestor mentori, subliniind continuitatea unei tradiții artistice interesante.”– Raluca Ilaria Demetrescu

Expoziția cu vânzare va fi deschisă publicului până în aprilie 2025, cu program de vizitare în zilele de vineri și sâmbătă între 14:00–19:00 și duminica între 12:00–16:00.

Biografie Olimpiu Bandalac
Olimpiu Bandalac (n. 1955, Săcele-Brașov) este un artist vizual român care trăiește
și lucrează în București și Brașov. A studiat cu pictorii Ion Cristodulo (1969–73), Alexandrina Gheție (1973–1995) și Ion Sălișteanu (1975–78) la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Din 1980, el a expus lucrări de desen, pictură, instalații, fotografie, film experimental și de animație. În 1994–1995, a co-fondat grupul EUROARTIST BUCUREȘTI împreună cu Teodor Graur. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP) din 1981 și al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) din 1983. Arta sa eclectică, multiformă, cuprinde de la fotografie, la artă experimentală, desen, pictură, obiect și instalație. Creațiile sale fac parte din colecții ale muzeelor: MNAC, MARe, Muzeul de Artă Brașov Muzeul de Artă Cluj, colecția Alexandru Rus, colecția fundației Art Movements Foundation și din alte colecții publice sau private din țară și străinătate.

Despre Scemtovici & Benowitz Gallery
Scemtovici & Benowitz Gallery este o galerie bucureșteană inaugurată în decembrie 2022, cu misiunea de a susține scena de artă și de a crește valoarea artiștilor români pe piața locală și internațională. Galeria are un program artistic consistent și ambițios, în colaborare cu fundația culturală Art Movements Foundation. Spațiul Scemtovici & Benowitz Gallery se desfășoară pe cele două niveluri ale unui imobil construit la finalul anilor ‘20, restaurat și adaptat pentru a găzdui artă contemporană și evenimente dedicate publicului, sectorului creativ și mediului antreprenorial.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508