Geografii și memorii decadente

oct. 29th, 2022 | By | Category: La Țintă!
Dan Mircea Cipariu

Adevărat manual de imagini poetice ale decadenței și ale felului în care memoria și fețele ei schimbătoare ne plimbă când prin ficțiune, când prin seducătoare apelative livrești, când ”pe străzile cangrenate ale unei istorii / cu tot mai puține  elemente de identificare”, noua enciclică poetică semnată de pontiful Pavel Șușară sub titlul ”Urbi & Orbi”* este una dintre cele mai seducătoare cărți de literatură apărută în anul 2022. O scrisoare în trei părți și cu trei geografii ale unor paradisuri pierdute, Sf. Gheorghe, Sulina și Herculane, însoțite și rezonate de fotogramele Dalinei Bădescu, ne evocă ”Paradisul istoriei pierdute”, ”în mii de cioburi strălucitoare” și din unghiuri și tehnici de filmare (auto)ironice, confesive ori (post)expresioniste. Subtextul acestor fotograme poetice în și prin memoriile decadente, în memoriile și istoriile mereu subiective, (de)codifică actul inițiatic al călătoriei ”prin efectele memoriei asociative” ca pe un elevat act de constructor și păzitor de poduri prin poetică și limbaj. ”Urbi & Orbi” e, astfel, pentru Pavel Șușară instrumentul de comunicare și de edictare al unui pontif, adică al unui constructor și păzitor de poduri între lumea văzută și nevăzută, între lumea trăită și lumea visată, între demonic și angelic, între apolinic și dionisiac și, nu în cele din urmă, între ”însemnele morții” și ”o întreagă lume / care și-a pierdut pofta de viață”.

Istoriile fastuoase și hedoniste de altădată ”respiră greoi”, de cele mai multe ori cu gura unei femei ”dulce și sărată în același timp, și vulnerabilă ca un fluture”,  ”adormită-ntre ape” ori ”într-o baie în sulf”. Aceste istorii sunt ”cântecul de lebădă al unei lumi, / semn al extincției iminente”. Ele plutesc ”maiestuoase și ademenitoare” în cimitirele multiconfesionale, ”în plină contemporaneitate atee, / în plin avînt al construcției socialismului, în plină criză lexicală”.

”Urbi & Orbi” e mesajul de eliberare al unui poet pontif!

Dan Mircea CIPARIU

*Pavel Șușară, Urbi & Orbi, Editura Brumar, 2022, cu fotografii de Dalina Bădescu și Pavel Șușară

Număr de vizualizări :259


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro