„Suprapuneri”, de Noaptea Galeriilor

sept. 30th, 2022 | By | Category: Cronica de cArte

Este din nou acea noapte din an sau mai bine zis weekend al galeriilor și, având în vedere vremea bună care se anunță, cu siguranță se va anima scena de artă contemporană în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022. NAG #16 vine desigur cu multe propuneri, majoritatea evenimentelor sunt dispersate prin tot orașul, însă, în ceea ce privește fotografia, se distinge clar un traseu must-see pentru cei care nu au ajuns la vernisaje sau vor să (re)vadă lucrările din amplul proiect foto care are loc zilele acestea simultan în patru spații expoziționale de referință din București, majoritatea de tip artist-run. Este vorba despre „Suprapuneri”, un inedit și coerent demers artistic desfășurat la ETAJ artist-run space, Atelier 030202, 2/3 galeria, respectiv Carol 53. Expun artiștii Alexandru Maxim, Andreea Elena Teleagă, Andrei Fărcășanu, Claudia Retegan, Horațiu Lipot, Irina Dora Dumitrașcu, Justinian Scărlătescu, Mihai Zgondoiu, Mircea Sorin Albuțiu, Mircea Modreanu, Olimpiu Bandalac, Răzvan Neagoe, Sabina Suru, Sandu-Milea Lucian și Ștefan Dinu, într-un concept curatorial semnat de Răzvan Neagoe, având la bază tehnica dublei expuneri.

Practic, lucrările din proiect – diferite ca formă de print sau display (print textil, instalație lightbox, diaproiectoare, etc.) și diferite, de asemenea, de la un spațiu expozițional la altul – prezintă experimente realizate pe film de 120mm, în tandem, de către artiștii participanți. Un exercițiu vizual interesant de urmărit atât ca rezultat al procesului de creație sau imaginar al artiștilor, cât și pentru viziunea curatorială. Bine ales și titlul, căci nu doar compozițiile din lucrări se suprapun, ci și expozițiile din seria „Suprapuneri” montate în cele patru locații distincte, și la rândul lor, acestea se suprapun peste celelalte (multe) evenimente anunțate în cadrul NAG #16. Inaugurat la E T A J artist-run space, „Suprapuneri” își propune să marcheze, totodată, și deschiderea unei noi extensii marca ETAJ, platforma ETAJ Photography.

„«Suprapuneri» pornește de la premisa unui experiment care are în centrul lui tehnica dublei expuneri: un fotograf este invitat să «consume» un film prestabilit, pe care să îl trimită mai departe altui fotograf, care să construiască compozițional peste filmul expus cu imaginile latente ale primului. Acest experiment s-a derulat pe o perioadă de 3 luni, pelicula fotografică corespondând între spații și locații diverse ca Spania, Marea Britanie sau variile regiuni ale României. Actul artistic propus în proiectul «Suprapuneri» reprezintă o meditație despre identificarea unei comunități în care fotografia pe film este încă centrală ca demers sau despre felul în care, artiști atât de diferiți pot colabora pentru a evidenția posibilitățile specifice ale așa zisului desen-cu-lumină.

Pornind de la ideea că fotografia este locul de întâlnire al unor concepte cu realul, am gândit o serie de dialoguri între artiști, ghidate de tehnica fotografică în sine. Experimentul de acest tip oferă o perspectivă diferită asupra propriilor teme și căutări prin suprapunerea si juxtapunerea cu cele ale celorlalți artiști implicați în proiect, formulând în felul acesta viziuni noi asupra unor teme vechi sau deja explorate de fiecare până în acest moment. Acesta poate fi punctul în care iau naștere alte concepte și alte reprezentări.” – Răzvan Neagoe

Seria de expoziții cu titlul „Suprapuneri” poate fi vizitată după cum urmează:

· la E T A J artist-run space (Str. George Enescu nr. 43, București), în perioada 27.09.2022 – 01.10.2022

· la Atelier 030202 (Str. Sfânta Vineri nr. 11, București), în perioada 28.09.2022 – 16.10.2022

· la 2/3 galeria (Str. Franceză nr. 4, București), în perioada 29/9/2022 – 21/10/2022

· la Carol 53 (B-dul Carol I, nr. 53, București), în perioada 30.09.2022 – 10.10.2022.

Ana Daniela Sultana

Număr de vizualizări :335
Tags: , , , , , , ,


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro