Gaudeamus online: ’’De dragul cărţii, care nu trebuie abandonată sub nicio formă’’

nov. 15th, 2020 | By | Category: Studioul de carte

Târgul de carte Gaudeamus, organizat de Radio România, se deschide pe 16 noiembrie 2020 pe www.gaudeamus.ro, într-un format integral online, care asigură continuitatea acestui proiect cultural cu o tradiţie de peste un sfert de secol.

Radio România, împreună cu Elefant.ro, partenerul acestei ediţii speciale, rămâne şi în acest an alături de pasionaţii de carte: ediţia cu numărul 27 a Târgului Gaudeamus Radio România se va derula între 16 şi 22 noiembrie 2020, într-o formulă aparte, care conţine însă toate „ingredientele” unui târg de carte clasic.

Anamaria Spătaru a realizat un interviu, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu Connie Chifor, directoarea târgului, despre condițiile speciale în care se desfășoară târgul în acest an și despre modalitatea concretă în care cititorii din toată țara și străinătate pot participa la această ediție online.

 

 

Anamaria Spătaru: -Connie Chifor, Gaudeamus înseamnă, în fiecare toamnă, întâlnirea cu mare bucurie între cititori, între editori şi cititori, între cărţi şi cititori. Anul acesta, din păcate, a fost unul  greu pentru tot sectorul cultural, dar Gaudeamus, nu a cedat, ci s-a reconfigurat. Are loc, pentru prima dată în istoria lui de 27 de ani, o ediţie online. De ce aţi ales totuşi să-l organizaţi şi să nu abandonaţi anul acesta?

Connie Chifor: -Tocmai de dragul tradiţiei. De dragul cărţii, care nu trebuie abandonată sub nicio formă indiferent de vremurile pe care le trăim. Este vorba despre continuitatea unui proiect care le e drag tuturor celor care iubesc şi cartea, aşa cum ai zis, de peste un sfert de secol. Avem vizitatori care sunt mult mai tineri decât târgul în sine. Este o formulă pe care am adoptat-o din dorinţa de a rămâne în continuare alături de cititori şi de a oferi şi editurilor participante un mod în plus de a se promova, de a-şi prezenta noile apariţii, pentru că, oamenii aceştia lucrează în continuare. Producţia de carte nu s-a oprit.

Anamaria Spătaru: -Iar întotdeauna anul editorial a fost împărţit, practic, în două: între târgul de primăvară şi Gaudeamus, toamna, când apăreau cele mai interesante titluri. Probabil că şi anul acesta ei şi-au făcut planul tot aşa…

Connie Chifor: -Dacă ar fi să mă iau numai după propunerile de evenimente venite din partea expozanţilor, sunt peste 200, cred că planul acesta a rămas în picioare, în ciuda contextului nefavorabil. Sunt multe noutăţi, marea majoritate vor fi prezentate sub forma unor înregistrări pe site-ul www.gaudeamus.ro dar sperăm că vor fi placul celor care le vor viziona la fel de mult, pe cât erau evenimentele live, cu participarea fizică de la standurile Gaudeamus Radio România.

Anamaria Spătaru:– Explică,  te rog, cititorilor noştri, cum vor putea participa la Gaudeamus? Tehnic.

Connie Chifor: -Facem ghidul vizitatorului acum. În primul rând veniţi pe site-ul nostru. De pe home page direct veţi fi conduşi către catalogul participanţilor. Acolo veţi găsi toate logo-urile şi denumirile editurilor şi distribuitorilor de carte care participă. Cu un click pe logo-ul editurii ajungeţi în pagina care îi este dedicată unde puteţi vedea toate informaţiile care, eventual, vă privesc. Ce fel de carte tipăreşte editura, ce coduri promoţionale practică cu această ocazie. Din pagina editurii, iarăşi cu un click pe butonul stand virtual ajungeţi pe site-ul unde se vor comercializa cărţile. Acesta va fi: fie elefant.ro, partenerul nostru care va găzdui o mare parte dintre participanţi în această formulă, cu avantajul de a putea cumpăra toate cărţile printr-o singură comandă, sau, sunt site-urile multora dintre participanţi care au optat să-şi promoveze propriile magazine on-line cu acest prilej. La fel, aici veţi găsi acele coduri de reduceri şi beneficii suplimentare, despre care vă spuneam mai devreme.

Anamaria Spătaru: -Cât despre evenimentele cu care eram obişnuiţi,  lansări de exemplu, cum se vor petrece acum?

Connie Chifor: -Avem şi de această dată un program înţesat, aş putea spune, de evenimente, sunt peste 200. Unele dintre ele vor fi transmise live, altele vor fi redate pe site-ul nostru, astfel încât să acoperim aproape întreaga zi cu evenimente adresate unor categorii foarte variate de public şi vârste diferite, gusturi diferite. Cred că va găsi fiecare ceva pe placul lui. Evenimentele vor fi disponibile spre vizionare, cele care nu vor fi transmise live, începând de la momentul în care apar în program. De exemplu, dacă avem un eveniment programat, chiar dacă este înregistrat, miercuri la ora 12,00, în acea zi și la acea oră va fi disponibil link-ul pentru vizionarea evenimentului respectiv. În paralel, bineînţeles, multe dintre ele vor fi transmise live şi pe pagina noastră de facebook – Radio România Gaudeamus – şi pe paginile editurilor care le organizează.

Anamaria Spătaru: -Sunt personalităţi care şi-au anunţat deja participarea la târg?

Connie Chifor: Dintr-o privire fugară pe care am aruncat-o programului întreg, cred că  toţi cei care vor viziona, vor avea răbdare să parcurgă întregul program, vor avea ocazia să reîntâlnească, într-o formulă inedită, marea majoritate a figurilor care dădeau culoare evenimentelor la Gaudeamus în Pavilionul Romexpo. Nu vreau să fac nominalizări pentru că n-ar fi fairplay, sigur uit pe cineva.

Anamaria Spătaru: -Ne bucurăm aşadar de întâlniri, dar Gaudeamus a avut în fiecare an şi un program bogat de proiecte speciale. Şi printre acestea aş nominaliza numai concursul Mircea Nedelciu, care are loc de foarte mult timp şi care s-a bucurat de participarea a sute şi sute de copii talentaţi din întreaga ţară.

Connie Chifor: -Anul acesta, ediţia naţională este deja în derulare. Concurenţii au trimis lucrările lor pe baza cărora vor primi punctajele şi premiile aferente. Ele vor fi jurizate în timpul târgului, în primele zile de târg, iar la mijlocul acestei ediţii vom avea o festivitate de premiere transmisă în direct, pe site-ul şi pe pagina noastră de Facebook. Concursul naţional de lectură Mircea Nedelciu este unul dintre cele mai vechi şi mai îndrăgite proiecte pe care le derulăm. În ciuda condiţiilor dificile şi total atipice nu vom renunţa la ele.

Anamaria Spătaru: -Ce alte proiecte speciale noi și adaptate acestei ediții speciale vor mai fi?

Connie Chifor: -Aş vrea să menţionez votul publicului, ca pată de culoare. Evident, şi acesta se va derula tot online. Am solicitat participanţilor propuneri din partea lor astfel încât să nu avem o bază de date care să cuprindă chiar zeci de mii de titluri şi să restrângem puţin aria de selecţie.

Aş vrea, cu  mare drag, să menţionez un proiect pe care l-am iniţiat în acest an, în acest context cu totul special dar care poate în măsura în care va trezi ecourile pe care ni le dorim, va rămâne unul dintre proiectele noastre speciale continue. Este vorba despre Vreau o şcoală ideală, un proiect prin care posturile Radio România adoptă câte o şcoală, despre care, colegii noştri care fac multă muncă de teren, știu că are nevoie de susţinere mai ales în aceste condiţii, şi o înscriu într-un concurs. Un concurs de mesaje, un concurs de, aş zice, de emoţii. La finalul târgului şi încă vreo câteva zile după aceea, colegii noştri vor delibera cu atenţie, vor avea în vedere atât conţinutul mesajelor cât şi, până la urmă, îndemânarea celor care au reuşit să reunească aceste interviuri, aceste informaţii în reportaje şi vom acorda premii. Cel mai mare premiu va consta în suma de 10.000 de lei pe care Radio România o va acorda şcolii care va primi premiul. Din încasările realizate cu prilejul acestei ediţii a târgului o parte din sumele pe care editorii ni le pun la dispoziţie pentru a putea a face târgul vor merge către o şcoală care chiar are nevoie ca să-şi asigure o parte din ceea ce au nevoie acei oameni ca să-şi poată derula activitatea în perioada aceasta. Un alt premiu va veni din partea editorilor. Deja marea majoritate au anunţat că vor participa la acest proiect. Cu sprijinul lor le vom alcătui o mini blibliotecă pe care o vom acorda, o vom dărui, unei alte şcoli înscrise în concurs, dar prin votul editorilor, de această dată.

Anamaria Spătaru: Să ne bucurăm așadar!

Număr de vizualizări :657


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro