Esenţialul este biodegradabil?

ian. 28th, 2014 | By | Category: La Țintă!

Cândva, lumea elitelor era croită altfel. Între două războaie sau între două cataclisme, oamenii sunt pregătiţi să dovedească tot ceea ce pot atunci când sunt puşi la încercare, când nu mai au nimic sau au totul de pierdut. În momentul acesta se conturează sau se disting valorile. Ce se întâmplă astăzi în jurul nostru este rezultatul faptului că nimeni nu mai este dispus să facă niciun sacrificiu. Valorile supreme, cel puţin cum se văd ele la televizor şi în spaţiul public, sunt banul şi dorinţa potenţilor zilei de a se ridica mai sus decât îşi pot permite să cadă. Falsele valori se strecoară reuşind să inducă în eroare sau oroare o naţie întreagă. În fond, doar un om profund educat poate să facă diferenţa între valoare şi non valoare.


Corespondenţii (in)direcţi cu realitatea de azi pe mâine preţuiesc tangibilul în detrimentul ideii. Nu mai sunt preocupaţi de exerciţiile de admiraţie şi de cele ale devenirii. Este mai la îndemână să cumperi propoziţii, titluri sau gânduri decât să le ajungi urmând ordinea firii. Esenţialul este biodegradabil? Pentru că în acest prezent nu se mai practică adevărul. Într-o ţară dezamorsată din punct de vedere cultural şi spiritual, mulţi intelectuali, mulţi scriitori şi mulţi artişti ajung să îşi vândă tot mai ieftin meşteşugul ca măsură unică de supravieţuire. Modelul meritocraţiei pare tot mai mult un subiect de eseu filosofic. Pierderea identităţii pe o scară din ce în ce mai largă devine o gravă problemă de securitate naţională. Suntem îndepărtaţi de adevărata esenţă, furaţi. Realitatea devine un joc desfigurat, iar noi, profilurile unei impotenţe spirituale. În afară de a ne lamenta, mai e ceva de făcut?

Daniel DĂIAN

Număr de vizualizări :1688


One Comment to “Esenţialul este biodegradabil?”

  1. b.u. spune:

    domnule Daian,
    imi puteti recomanda 10 carti pe care merita sa le citesti ?

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro