spot_img

”Conceptele prezentate au decurs firesc din materialele folosite de artiști”

Galeria Galateea (București, Calea Victoriei 132) găzduiește, până la jumătatea lunii mai, expoziția de grup ”Umbrele albului”. Lucrările de ceramică sunt semnate de artiștii Adela Bonaț, Cristina Bolborea, Andreea Brăescu, Mana Bucur, Vasile Cercel, Gherghina Costea, Georgiana Cozma, Daniela Făiniș, Ovidiu Ionescu, Marta Jakobovits, Gabriela Simona Kolozsi, Lucia Lobonț, Maria Cara Olteanu, David Olteanu, David Leonid Olteanu, Imola Jakobos Olsefszky, Monica Pădureț, Cristina Popescu Russu, Oriana Pelladi, George Tiutin, Titu Toncian, Iulian Vîrtopeanu, Ioana Șetran. Curatori: Gherghina Costea și Vasile Cercel. Dorina Cioplea a discutat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu Vasile Cercel despre această expoziție.


De curând, la Galeria Galateea a fost vernisată o expoziție de ceramică, de grup, pe care ați curatoriat-o alături de artista Gherghina Costea. ”Umbrele albului” reunește lucrările mai multor artiști ceramiști contemporani din România, punctul comun fiind albul născător de umbre și rafinament. Cât de ușor sau de greu v-a fost să alegeți lucrările pentru a fi expuse? Cât de prezent este albul ceramic în lucrările artiștilor români?

Propunerea temei acestei expoziții a fost ideea colegei noastre Gherghina Costea. Ideea a fost acceptată de colectiv, iar în calitate de curatori am conceput un plan al acestei acțiuni. De obicei, artiștii, în funcție de ideea și tema propusă, își stabilesc modalitatea și materialul în care se exprimă cel mai adecvat.

În această expoziție având tema “Umbrele albului” și pornind de la acest aspect exterior al lucrărilor, conceptele prezentate au decurs firesc din materialele folosite de artiști: porțelan și gresie albă. Selecția a fost făcută ținând cont atât de valoarea artistică a lucrării, cât și de noutatea formei de exprimare.

Albul, o non-culoare de fapt, poate părea, la prima vedere, un subiect sărac și sărăcit de tendințele actuale. De ce ați ales acest punct comun pentru lucrările expuse? Sau este, mai degrabă, o provocare a rafinamentului care trebuie să stea în mâinile fiecărui ceramist care dă formă porțelanului și gresiei?

Lucrările din această expoziție se împart în două categorii din punct de vedere al eclerajului folosit. În prima categorie intră lucrările luminate în mod obișnuit, care ajutate de umbra purtată și cea aruncată, se decupează ca forme în spațiu, definind conceptul lucrărilor expuse. Se accentuează prin această metodă forma, culoarea, nuanța, materialitatea porțelanului sau a gresiei, precum și a limbajului plastic folosit.

În a doua categorie de lucrări, lumina folosită devine factor important al limbajului plastic. Folosind filtrarea fluxului de lumină ce traversează obiectul de artă se realizează un efect de lichefiere a masei ceramice, ce se răspândește ca un fluid difuz; forma obiectelor se diluează în favoarea transparenței porțelanului. Astfel se percepe o nouă expresie a materialului ceramic ca o stare de plutire onirică, de meditație. Contemplând lucrările Gherghinei Costea retrăiești transparența plantelor acvatice și a sevei colorate care le învăluie.

Înainte de toate, albul reprezintă lumină, iar o parte dintre lucrările expuse, printre care și ale dumneavoastră, folosesc, de data aceasta lumina electrică, în instalații. Cât de permisiv este materialul ceramic la alăturarea unor alte elemente, fie ele și artificiale?

În lucrările mele, care fac parte din ciclul “Evanescente”, lumina ce transpare din foile de porțelan definește elemente simbol, ce marchează treceri spre o altă dimensiune. Astfel se citesc deschideri de “uși” sau “ferestre”, lumina crescând gradual spre un alt tip de cunoaștere, o cunoaștere interioară a obiectului, care este însuși structura lui.

Aceleași obiecte, adică foile transparente expuse la lumina zilei de după amiază, când soarele luminează razant suprafața lor, descriu un relief ușor atenuat al elementelor simbol incizate, care sugerează locul unde se vor deschide “porțile” odată cu aprinderea puternică a luminii interioare. Este o încercare de dublă reprezentare a unor obiecte de artă, în funcție de poziția luminii – de zi și de noapte- cu trimitere la cele două aspecte ale energiilor ce ne înconjoară.



Expoziția reunește lucrările unor artiști ceramiști care deja se simt ca acasă la Galateea, dar am observat și câteva nume noi în lista celor care au expus în această galerie, de un an și jumătate încoace de când se adresează exclusiv ceramicii. (Povestiți despre artiști și lucrările expuse).

Această expoziție cu tema explorării albului și a luminii deschide posibilitatea participării și a altor tineri artiști la bucuria descifrării noilor valențe ale materialului ceramic.

Lucrările expuse ne dezvăluie adevărate performanțe tehnice susținute conceptual. Astfel, de la creativitatea neîngrădită ce pulsează în petalele albe din lucrările Gherghinei Costea, până la structura magmei pietrificate a Martei Jakobovits, de la jocul orbital al nucleelor spațiale ale lui David Leonid Olteanu, până la elementele simbol ale Luciei Lobonț, de la figurativul expresionist al Danielei Făiniș, până la vegetalul osificat al cuiburilor Ioanei Șetran, toate acestea sunt trecute prin plasma luminoasă a focului purificator.

Experiența creativă de grup face din Galeria Galateea un adevărat nucleu de revitalizare permanentă a creației artistice.

Dorina CIOPLEA

credit foto: Veronica STĂNĂSEL

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508