Semimaraton de dans contemporan în luna aprilie 

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță semimaratonul de dans contemporan & perfomance: Dans.Context.Showcase – eveniment care prezintă unele dintre cele mai relevante producții de dans ale ultimilor ani din România.

Showcase-ul va avea loc în perioada 24-27 aprilie 2025, iar spectacolele vor fi prezentate la CNDB, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, ARCUB și la Galateca. 

Ești invitat să petreci alături de noi patru zile dedicate creației coregrafice: 11 spectacole de dans contemporan și performance, în patru locații iconice din București.

„Ultimul showcase organizat la CNDB a avut loc acum peste 10 ani. Am considerat important să ne oprim, să observăm și să inventariem ce se întâmplă, să radiografiem scena de dans din România” ne spune Andreea Andrei, coordonatoarea evenimentului.

Programul Dans.Context.Showcase:

Joi, 24 aprilie, ora 16:00 – ÎnTrecere (Sofia Sitaru-Onofrei) @ Centrul Național al Dansului București (Bd. Mărășești 80-82)

Showcase-ul începe cu ÎnTrecere, un spectacol ce explorează conceptul trecerii dintre viață și moarte, aducând în prim plan o perspectivă profundă asupra existenței umane. Viața este portretizată ca un spațiu în care ființele umane sunt consumate treptat de agitația și presiunile fizice și psihice ale existenței cotidiene până în punctul epuizării totale. Bilete aici.

Joi, 24 aprilie, ora 18:00 – Red Line (Alice Veliche și Alexandru Radu) @ LINOTIP Centru Independent Coregrafic (Str. Ion Brezoianu 23-25).

Red Line este un spectacol despre exagerare, despre abuz și exces. Acestea ne însoțesc peste tot, fie că vorbim despre un exces de timiditate, de putere, de ură, de gândire, de iubire, de muncă, de singurătate. Iar noi, cu toții, știm că e prea mult atunci când depășim linia roșie. Bilete aici.

Joi, 24 aprilie, ora 20:00 – BORN(E) (Maria Luiza Dimulescu și Beatrice Oneț) @ ARCUB

Aceasta este o instalație performativă, care are  la bază 18 interviuri cu persoane cu vârste cuprinse între 8 și 90 de ani. Instalația chestionează existența corpului uman (contemporan), concentrându-se asupra complexității proceselor pe care le parcurge acesta pe durata existenței sale. Bilete aici.

Vineri, 25 aprilie, ora 14:00 – Balkan Ballerinas (Platforma 13 – Sergiu Diță și Anca Stoica) @ Linotip

Balkan Ballerinas este un performance inspirat de stigmate și stereotipuri identitare create de Occident și proiectate asupra Balcanilor. Acesta realizează o radiografie a culturii balcanice și prezintă corpuri ca zone de tranziție între două instanțe – mândrie și rușine, trecut și prezent, folclor și rave, balet și manele.  Bilete aici.

Vineri, 25 aprilie, ora 18:30 – lansarea cărții Epuizarea dansului. Performance și politica mișcării, de André Lepecki @ CNDB

Apariția editorială este un proiect CNDB în parteneriat cu  Editura TACT, la inițiativa criticului de arte performative Cristina Modreanu și reprezintă traducerea unei cărți esențiale pentru teoria dansului. „Întrebarea aparent simplă, dar cu o puternică încărcătură filozofică, la care răspunde profesorul André Lepecki este: ce poate să facă un corp? Lepecki își organizează discursul în jurul temelor abordate în general de studiile postcoloniale și de rasă, ținând cont și de contribuțiile teoriilor feministe asupra studiilor performative.” ( Cristina Modreanu) 

Invitați: Cristina Modreanu (critic de arte performative), D. Sargan (traducătoare) și Corina Cimpoieru (coordonatoare volum). Intrarea este gatuită.

Vineri, 25 aprilie, ora 20:00 – BLOT – Body Line of Thought (Simona Deaconescu și Vanessa Goodman) @ CNDB

BLOT explorează mișcarea în raport cu bacteriile din corpul uman. Conceput într-un format hibrid, jonglând între o conferință și un spectacol coregrafic, BLOT vorbește despre asemănările dintre oameni și alte animale, adresând procese fiziologice precum transpirația, mirosul, reproducerea, exercițiul fizic și imunitatea. Bilete aici.

Sâmbătă, 26 aprilie, ora 14:00 – Somatic Freaks – Revoluția Proprioceptorilor (Alexandra Mihaela Dancs și Vlad Benescu) @ Galateca (Str. C.A. Rosetti 2-4)

Instalația are la bază studiul propriocepției și al metodelor de îmbunătățire a acesteia prin antrenarea echilibrului, din perspectivă coregrafică. Cei doi performeri explorează răspunsul corpurilor la dezechilibrare prin interacțiunea cu un aparat de echilibrare în tandem de dimensiuni mari. Intrarea este gratuită.

Sâmbătă, 26 aprilie, ora 18:00 – Self ACME. Resort de reechilibrare și optimizare personală (Camelia Neagoe) @ Linotip

Self ACME. Resort de reechilibrare și optimizare personală este un spectacol de dans despre căutarea celui mai bun sine, într-o lume semi-fictivă, în care „pop philosophy” și produsele de dezvoltare personală au contribuit eficient la standardizarea idealului de succes. 

Sâmbătă, 26 aprilie, ora 20:00 – BPM – Beats per Millennium (Simona Dabija, Vlaicu Golcea) @ CNDB

BPM – Beats per Millennium, cu și de Simona Dabija, muzica Vlaicu Golcea, explorează evoluția scenei de clubbing în România din perspectiva practicilor sociale și culturale pe care le-a cunoscut în ultimele decenii. Bilete aici.

Duminică, 27 aprilie, ora 14:00 – Patosfera (Mădălina Dan) @ CNDB

Patosfera aduce la viață un univers interconectat și coexistent, specific gândirii ecologice și descentrat de perspectiva umană, unde realitatea e doar una dintre versiunile privirii noastre, iar supraviețuirea este, implicit, interdependentă. Bilete aici.

Duminică, 27 aprilie, ora 20:00 – Humans | Bodies | Images (Ioana Marchidan) @ Linotip

Conceptul a fost dezvoltat pornind de la experiența personală a coregrafei, în anii de pregatire în școala de balet și extins către o perspectivă mai largă, care cuprinde impactul pe care îl are body shaming-ul în prezent. Performance-ul nu urmărește o poveste anume, ci este compus din momente distincte, inspirate din povești reale. Bilete aici.

Duminică, 27 aprilie, ora 21:00 – OMEN (Arcadie Rusu) @ Linotip

Ultimul titlu din program este un spectacol inspirat din viața și opera sculptorului Constantin Brâncuși și a cântăreței Maria Tănase. Scena, ca o mașinărie a timpului, îi readuce față în față pe el – sculptorul și filozoful, pe ea – glasul unui adevăr dureros. Bilete aici.

Mai multe informații despre spectacole și bilete, accesați siteul cndb.ro.

Vizionează trailerul evenimentului. 

Spectacolele vor fi vizionate de publicul larg și de un public format din directori de teatre, de centre coregrafice și de festivaluri de profil, curatori, pedagogi, manageri culturali. Spectacolele de dans au fost selectate în urma unui apel deschis, unde au s-au înscris 24 de spectacole eligibile din țară. Au fost considerate admise lucrările artiștilor realizate între 2022-2025, realizate în contexte independente sau produse de instituții publice, precum și lucrări de disertație realizate în cadre universitare. Criteriile calitative au fost relevanța temei în raport cu realitățile contemporane, consistența structurii și a scriiturii compoziționale, claritatea viziunii artistice, caracterul inovator al lucrării coregrafice, precum și diversitatea de direcții și estetici.

Juriul proiectului a fost format din Cristina Lilienfeld (coregrafă, performer și co-director Areal), Sandra Mavhima (coregrafă și lector univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași), Mihai Mihalcea (director de programe și proiecte din cadrul Centrului Național al Dansului București), Andreea Novac (coregrafă), Simona Paraschivu (profesor coregraf la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”), Anna Maria Popa (manager Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe) și Elena Zamfirescu (lect. univ. dr. departamentul Coregrafie, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, coregrafă). 

Proiect cultural co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cu sprijinul: Ministerul Culturii

Parteneri: LINOTIP, Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, UNATC, Galateca, Liceul Floria Capsali, Cinema Union, Cărturești, 5 To Go

Partener media principal: Radio Guerrila

Parteneri media: Zile și nopți, Adevărul, Agerpress, Scena9, Revista Golan, Haute Culture Magazine, Ziarul Metropolis, Elle, Happ.ro,  TVR Cultural, Radio România Cultural, Revista Arta, The Institute, Zeppelin, ISCOADA, Feeder, Visit Bucharest, Ceașca de Cultură, Modernism.ro, Liternet, Daily Magazine, Munteanu Recomanda.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508