La Black Habit (Calea Griviței nr.77), chiar de ziua lui de naștere, marți, 3 septembrie 2024, Iulian Tănase a citit din “Iubitafizica”, primul poem fiind chiar ”Adora”. La finalul lecturii, spectatorii măsurau mental dacă au sau nu gura (Poeziei?, a Filosofiei?) perfectă. ”Asociez poezia cu libertatea și libertatea limbajului cu poezia. În poezie personajul principal este limbajul, Limbajul trebuie să sune bine, limbajul este protagonist”, mărturisea Iulian Tănase în discuția purtată cu Dan Mircea Cipariu.
Proiectul exclusivist V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, în cadrul ediției a XVII-a a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, propune, până duminică, 8 septembrie 2024, între orele 20.00 – 21.00, lecturile publice a 7 poeți români contemporani: Ligia Keșișian (luni, 2 septembrie 2024), Iulian Tănase (marți, 3 septembrie 2024), Cosmin Perța (miercuri, 4 septembrie 2024), Florin Iaru (joi, 5 septembrie 2024), Ioana Crăciunescu (vineri, 6 septembrie 2024), Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 7 septembrie 2024) și Rozana Mihalache (duminică, 8 septembrie 2024). Amfitrionii proiectului V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion – Mercurian și Dan Mircea Cipariu.
Evenimentul a fost deschis de Dan Mircea Cipariu: ”O zi fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu, nefumător, de la Black Habit. Astă seară am invitat un prieten foarte bun, aș putea spune chiar un prieten vechi și intim al unui Doamne care se cheamă Limba Română. Recent i-a scris, cred că pentru al nouălea an consecutiv, o scrisoare. Și această scrisoare a produs certe delicii de lectură, cum sunt convins că se va întâmpla și în această seară, când Iulian va citi poemele sale. E o seară minunată, și vă reamintesc că mâine, în același loc, și de la orele 20:00 trecute fix, va citi Cosmin Perța. Apoi, joi, Florin Iaru, vineri seară Ioana Crăciunescu și duminică seară Rozana Mihalache. Formatul este foarte clar, Iulian o să citească nu mai mult de 30 – 40 de minute, după care vom avea o discuție memorabilă de 10 – 20 de minute și după aceea o să avem și o mică surpriză. Așadar, în aplauzele dvs., domnul Iulian Tănase!”
Iulian Tănase: ”O seară fastuoasă! Sunt Iulian Tănase, fumător. Mulțumesc pentru invitație, Dan Mircea, Chris Simion. Undercloud este un cuvânt pe care eu i l-am dăruit lui Chris acum foarte mulți ani. Eram la o masă la Lăptărie și ea spunea că vrea să facă teatru underground pe terasa La motoare și mie mi se părea că terasa e destul de sus pentru underground. Etimologic vorbind mi se părea că underground trebuie să fie puțin mai jos, nu foarte aproape de cer. Și a fost destul de simplu să spun undercloud și mă bucur că a făcut carieră acest cuvințel. Nu vreau să-mi cântați la mulți ani de ziua mea astăzi pentru că atunci când Dan Mircea m-a invitat m-a întrebat dacă e ok să vin pe 3 septembrie să citesc și am zis e ok, e ziua mea, dar oricum n-aveam nimic de făcut de ziua mea. M-am gândit din ce să citesc fiindcă aveam mai multe variante. Eu nu prea am mai scris poezii în ultimii ani. Asta nu înseamnă că am renunțat la poezie, sper că nici poezia n-a renunțat la mine. Ultima carte e de acum 5 ani, Dumneziac. Iubitafizica e o vechitură, dar am ales să citesc din Iubitafizica (n.r. Liternet, 2003) niște lucruri. Primul poem din cartea este Adora.”
Iulian Tănase a citit poeziile ”Adora”, ”Alejandra”, ”Creola”, ”Elena”, ”Ema”, ”Autonomia sărutului”, ”Palimpsest” și ”Fiecare sărut pe limba lui piere”.
Dan Mircea Cipariu: ” Și acuma în cele 10 minute, hai 13, pe care le mai avem, aș vrea să-l provoc pe Iulian Tănase să vorbim despre ceva care are legătură cu poetica lui, și anume să vorbim despre gândirea poetică. Să vorbim despre poezie ca accident metafizic al gândirii și al limbajului. Pentru că de când a intrat la masterul de filozofie îmi dau seama că de fapt e ceva mai organică relația lui poetică și cu ceva care ține nu numai de un anumit tip de intraductibilitate, dar mai ales de acest accident metafizic al gândirii și al limbajului. Este poezia pe care o scrii tu mai degrabă un accident metafizic al gândirii și al limbajului sau poate fi și altceva?”
Iulian Tănase: ”Un accident al limbajului nu are cum să fie pentru că limbajul este de mai multe feluri. Da, ca accident al gândirii ar putea fi, dar aș vrea ca să fie un accident mortal. Deci dacă poezia este un accident al gândirii, sper că nu a supraviețuit gândirea, sper că s-a izbit în acel parapet cu forță. Gândirea lucrează cu zonele alea de suprafață, adică de sus, zona rațională, zona conștientului ș.a.m.d. Aia e zona filozofiei. Cred că poezia e mai subtilă. Cred că locuiește în subconștient, în glanda pineală, chiar în inconștient. E o zonă viscerală. E o zonă invizibilă și poetul ce face?
Dar, știi, eu asociez poezia cu libertatea și libertatea limbajului cu poezia. În poezie personajul principal este limbajul, limbajul trebuie să sune bine, limbajul este protagonist. Evident că noi prin limbaj captăm ceva. Limbajul pune ordine în ceea ce simțim, emoții, senzații. Noi nu știm la ce ne gândim și ce simțim cu claritate până când nu turnăm în limbaj, în cuvinte, ca să afli la ce te gândești sau cum arată gândurile alea. De asta există filozofie. Poeții sunt mai degrabă profeți. În perioada presocratică filozofii erau, să zic Heraclit, dar nu doar Heraclit, ci de la Orfeu încoace, erau și poeți, și filozofi și vizionari. Într-un fel poeții accesează o zonă de nebunie, o zonă de libertate care nu se regăsește neapărat proză.
Dar ca să-ți răspund la întrebare, nu știu dacă e un accident al gândiri. Cred că poezia apare când dispare gândirea și când îți permiți așa o formă de libertate. Putem să avem și gânduri când scriem, dar mie-mi place foarte tare să nu înțeleg prea bine ceea ce scriu când scriu poezii. Adică vreau să fiu doar prezent, vreau să fiu atât de prezent în stările alea de neînțeles și să nu-mi bat capul foarte tare cu absurdul aparent al anumitor propoziții, fără să mă erijez în profet sau în cineva iluminat. Sunt momente în care se produc niște breșe în această realitate și poeții cumva lucrează cu fracturile astea. Și cumva eu am fost prezent într-o anumită perioadă, foarte prezent în intrarea acestor crăpături din pereții realității și chestia asta te și fragilizează, devii generabil.”
Dan Mircea Cipariu: ”Dacă ideea vine vorbind, ce verb crezi că i s-ar potrivi poeziei, poezia cum vine?”
Iulian Tănase: ”Îmi amintesc de Nietzsche care are chestia aia, cred că în Zarathustra, că trebuie să fie încă foarte mult haos în tine ca să dai naștere unei stele dansatoare, ceva de genul ăsta. Adică din haosul ăla interior să aduci pe lume o stea care dansează sau un superstar cum am adus eu pe lume, am avut atâtea haos încât am făcut o dansatoare, fetița mea. Așa că, iată, poezia vine dansând.”
Tudor VOICU
Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD este organizat de Fundația Calea Griviței în parteneriat cu Ministerul Culturii, Primăria Sectorului 1 București și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. UNDERCLOUD este primul festival de teatru independent din România și se desfășoară anual în București din 2008. Festivalul se definește prin provocare și calitate și adună la un loc cele mai bune spectacole independente din stagiunea curentă. Inițiat de Chris Simion – Mercurian, promotoare a mișcării de teatru independent din România din 1999, festivalul se descrie ca fiind viu, curajos, curios, un festival care te scoate din zona de confort, care te surprinde, care nu se repetă. Scopul principal al festivalului este de a promova teatrul independent, de a susține artiștii emergenți și consacrați și de a oferi publicului acces la producții inovatoare și provocatoare.
Producători: Fundația Calea Griviței și Asociația UNDERCLOUD
Realizat cu sprijinul Primăriei Sectorului I și Ministerului Culturii
În parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Cartierul Creativ
Spații partenere: UNARTE, Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Dramaturgilor Români, J`aiBistrot, Black Habit
Parteneri principali: George. Primul Banking Inteligent, Visa
Parteneri: Aqua Carpatica, Persil, Kasper, Tzuca și Asociații, Gavrilă și Asociații, Theatrum
Partener media principal: Rock FM
Parteneri media: Euromedia, B365, Ziarul Metropolis, HAPP.RO, IQAds, Liternet, Cult-Ura, Agenția de Carte, The Institute
www.undercloudfest.ro