spot_img

Bogdan Ghiu, Iulia Pană, Amelia Stănescu, Daniela Varvara și Mugur Grosu, la „Noaptea de Poezie” de la Constanța

Joi, 21 martie 2024, de la ora 16.00, în spațiul expozițional al Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” debutează evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Poezie. Tineri poeți din două prestigioase colegii, Colegiul Național  „Mircea cel Bătrân” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”, împreună cu două profesoare poete  Silvia Șoșoiou și Irina Grigore vor da glas poeziei în ambianța cromatică a fotografiilor din expoziția personală („Perechi”) a lui Alexandru Parfinov (cursant al clasei de artă fotografică). La eveniment participă ca invitată poeta Mara Mihai alături de tineri cursanți ai clasei de teatru a Centrului Cultural Județean „Teodor  Burada” sub îndrumarea actriței Ana Maria Ștefan. Tinerii vor recita în egală măsură din lirica poeților invitați la „Noaptea de poezie” ce se va desfășura în cursul aceleiași zile, în Doors Club, la ora 19,00.

În  spațiul deja consacrat evenimentelor de jazz și poezie, Club Doors, din str. Traian  nr. 68 A, Constanța, Asociația Euro CulturArt, organizator alături de Consiliul Județean Constanta și de Centrul Cultural Județean „Teodor Burada”, prezintă „Noaptea de Poezie”, eveniment în cadrul programului omonim ce se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România.

Constanța se alătură comunităților poetice care participă la acest important eveniment național dedicat poeziei, prin vocea poetelor/poeților Bogdan Ghiu, Iulia Pană, Amelia Stănescu, Daniela Varvara, Mugur Grosu, alături de muzicienii Ioana Teodora Spînu, Alexandru Olteanu și White Trumpet, de actorul Mircea Solcanu, care va recita din poemele lui George Vasilievici. Realizare video-art, Iulia Pană. Timp de două ore, publicul constănțean se va putea bucura de un melanj al artelor (poezie, muzică, imagine), sărbătorind astfel Ziua Mondială a Poeziei.

Amfitrioni ai evenimentului: Iulia Pană și Amelia Stănescu.

Evenimentul este transmis în direct pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Județean „Teodor Burada” și înregistrat pentru difuzare de Radio România Constanța pentru data de  23 martie. 

Inițiatorul programului „Noaptea de Poezie” este scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu

BOGDAN GHIU scrie si publică poezie, teorie (si) critică (despre literatură, filosofie, media, artă contemporană, arhitectură, teoria si pedagogia traducerii, politică) si traduceri (peste 70) din filosofia si literatura franceză.

IULIA PANĂ este poetă, artist vizual si producător independent de film. Predă cursuri de artă fotografică și video. Este fondatoare a evenimentelor de artă marca KULTurale. Autoare a 6 volume de poezie.

AMELIA STĂNESCU este poetă și cadru universitar. Doctor în filologie, cu propensiuni către zona de interferență literatură-criminalitate. Organizator de evenimente/festivaluri cultural-artistice si fondator al Asociației KULTurale.

MUGUR GROSU scriitor si artist născut în Constanța si stabilit în Bucuresti. A publicat 7 cărți si este prezent în 34 de antologii dintre care 6 internaționale.

DANIELA VARVARA este poetă si doctor în filologie. Profesor de limba si literatura română. Organizator al festivalului „Poezie la nisip” (2020-2023)

Program organizat de asociația Euro CulturArt

Co-finanțator:  Consiliul Județean Constanta, Centrul Cultural Județean „Teodor Burada”

AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)

Partener: JTI,  Opera Scrisă.ro,  Doors Events, Radio Constanța, AgentiadeCarte.ro

Sponsor: Caii de la Letea

Durata spectacolului: 120 de minute.

„Noaptea de Poezie” este un program de educaţie culturală şi de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nişă: Poezia. Realizat de Ziua Mondială a Poeziei (21 martie 2024), programul se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei). Participă 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.

Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.

www.noapteadepoezie.ro

https://www.facebook.com/noapteadepoezie.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508