spot_img

Feminități explorate și exorcizate

Singurătatea în cuplu e oare direct proporțională cu creșterea anomiei și a sinuciderilor în societățile postcomuniste și postindustriale? Cât din ce aducem negativ din raporturile noastre sociale este descărcat și tensionat într-o relație de cuplu, în toate formele pe care le putem imagina? Aceste întrebări s-au încărcat de posibile și nuanțate răspunsuri sugerate de cele două spectacole recente montate de Chris Simion-Mercurian din doi dramaturgi norvegieni, Henrik Ibsen și Jon Fosse, premiantul Nobel pentru literatură din acest an. În ”Nora. O casă de păpuși” și în ”Cineva are să vină”,  feminitatea față cu autoritatea patriarhală și fețele singurătății dintr-o căsnicie sunt multiplicate în secvențe repetitive și obsedante prin care sunt subliniate discursuri și argumente despre ”adevărata” viață de familie, ”adevărata” morală socială, ”adevărata” fericire. Cu două actrițe care sunt capabile de eliberatoare și rafinate expresivități spectaculare, Ofelia Popi (Ea) și Irina Movilă (Nora), tot ce e mai ascuns și mai plin de spaime și întuneric între soți electrizează vieți și destine pentru a trece de proba probelor: cum să fim mai oameni și cum să ne descoperim sinele! Nu întâmplător, aceste spectacole sunt sold out la TNB și ArCub și susțin demersul Grivița 53 realizat cu sprijinul granturilor SEE prin Programul RO-Cultura!

Dan Mircea Cipariu

După premiera spectacolului “Cineva are să vină” după Jon Fosse, cu Ofelia Popii și Ciprian Scurtea, i-am trimis regizoarei Chris Simion-Mercurian următorul mesaj: ”Un minunat spectacol despre poetica însingurării în cuplu, cu doi artiști stăpâni pe mijloacele lor de exprimare și gata de a sonda spaimele și fantomele dinspre trecut spre prezent!”. Ofelia Popii ne duce spre lumea posibilă din creierul, dar, mai ales, din sufletul personajului feminin pe care îl interpretează. Paleta ei de trăiri trece de la angoase și obsesii până la acte exprimate ori ratate de gelozie.

După ce am văzut ”Nora. O casă de păpuși”, am avut revelația faptului că în doar câteva luni Chris Simion-Mercurian a realizat o cercetare teatrală despre feminitate, descoperirea de sine și abandonare (socială, de cuplu, existențială!). Într-o scenografie vie, minimalistă, dar ambivalentă (marca deja a inepuizabilei Maria Miu), Nora este o voce interioară, cu efecte psihedelice și halucinante, în care apar și dispar măști și jocuri secunde. Irina Movilă are și sclipire, și luciditate, devenind vocea unei Nore conștientă tot mai mult de feminitatea sa și de nevoia de a se descoperi pe sine. Partenerii ei de scenă au disponibilități ludice, de râsu-plânsu doctorului Rank (Mihai Munteniță), ori de expresivitatea unui pumn de fier într-o mănușă de mătase cum e avocatul Krogstad (Șerban Pavlu). Cei trei copii-doctori (Bianca Marinescu, Geo Vișan și Robert Herea) din casa bântuită de obsesia unui fals pe o chitanță sublimează ideea regizorală a casei cu păpuși, chiar cu păpuși vii, hedoniste ori bântuite.

Conștiința feminității rodește în aceste spectacole din momentul în care convențiile – fie cea dintre păpușă și păpușar, dintre posedat și posesie – sunt chestionate, explorate, exorcizate!  

Dan Mircea CIPARIU

„Nora. O casă de păpuși” de Henrik Ibsen, în regia semnată de Chris Simion-Mercurian. Spectacolul face parte din G53 SENS UNIC, proiect ce susține demersul ”GRIVITA 53 – primul teatru construit de la zero”, finanțat din granturile SEE 2014-2022, în cadrul programului RO-CULTURA.

Noua punere în scenă o are pe Irina Movilă în rolul titular, alături de Ioan Andrei Ionescu, Șerban Pavlu, Amalia Ciolan, Mihai Munteniță, Bianca Marinescu, Geo Vișan, Robert Herea. Scenografia este semnată de Maria Miu, coregrafia de Ioana Marchidan, light design Alin Popa și muzica originală de Călin Țopa.  ”Nora. O casă de păpuși” este o coproducție Teatrul Național I.L.Caragiale – Asociația Culturală„Grivița 53”.

Din proiectul G53 – SENS UNIC fac parte și o serie de ateliere de regie, scenografie, coregrafie și light design care se desfășoară în perioada 12 noiembrie – 15 decembrie 2023, ateliere susținute de echipa spectacolului și realizate pentru tinerii studenți la teatru.

Proiectul G53 SENS UNIC este co-finanțat de Ministerul Culturii.

Parteneri ai proiectului: ARCUB, Garanti Bank, Aqua Carpatica, CBRE, Lemon.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508