spot_img

“Dacă înțelegi ceva din situația Ierusalimului de azi, înseamnă că ți s-a explicat prost.”

Aici la Vatican, vă apreciem credința și libertatea”, i-a spus cardinalul Lorenzo Fazzini lui Éric-Emmanuel Schmitt, într-o convorbire telefonică total neașteptată pentru acesta din urmă. Cardinalul venea cu o propunere. Și anume îi oferea scriitorului prilejul de a vizita Țara Sfântă, cu speranța că după ce va vedea niște locuri și va avea niște întâlniri se va întoarce cu un caiet de călătorie, un jurnal.

La început Schmitt este străbătut de îndoieli, îi este greu să scape de tirania romanelor sale care se cer scrise și care îi răpesc tot timpul, se întreabă la ce bun și de ce credința sa ar avea nevoie de corporalitate. O întrebare totuși nu îi dă pace: “Nu cumva, mai presus de mine, o instanță anume îmi pregătește o surpriză?”

Așa că până la urmă va accepta. Și deși recunoaște că, de obicei, chiar și pentru o călătorie scurtă înghesuie în bagaj câteva cărți, de data aceasta va lua cu el doar Biblia.

Anamaria Spătaru

Iar din această călătorie plină de revelații va rezulta o carte: ”Provocarea Ierusalimului”*, apărută în limba română la Humanitas Fiction, în traducerea absolut remarcabilă a lui Doru Mareș, cu o postfață de Papa Francisc.

Dar Locurile Sfinte nu se lasă ușor descoperite de omul în care raționalitatea și credința coexistă, care vrea să rămână lucid și totuși să simtă fiorul mistic. Și Țara Sfântă parcă te învață asta. Dacă la început pe Schmitt îl enervează aglomeratul, zgomotosul și murdarul Nazaret, realizează totuși că leagănul extraordinarului e, de fapt, ordinarul.

E stângaci în a practica credința în mod organizat, dar se străduiește, sfâșiat noaptea de incertitudini. „În loc să mă golesc, rămân plin de mine, de ego-ul meu”.

Reface drumul Mântuitorului fizic, dar mai ales mental, până când i se oferă, la capătul lui, și prilejul cutremurării absolute. Dar nu toate momentele sunt egale. Sunt locuri care îl mișcă profund, altele care îi trezesc curiozitatea turistică, altele care îl lasă rece. Schmitt alege sinceritatea brutală uneori, în locul clasicelor descrieri ale pelerinajelor în care cei care le povestesc par a avea o iluminare la orice pas.

„Imaginea Ierusalimului nu e în consonanță cu sensul lui. Aud aici vacarm, nu pace. Percep agresivitate, nu blândețe. Simt suspiciune, nu încredere.”

Își recunoaște și limitele răbdării și ale toleranței, întâlnind credincioși din toate cultele și națiile care se manifestă diferit, uneori strident. Ca de exemplu, un martor al lui Iehova care vestește Apocalipsa în Armaghedon. Dar până la urmă: Credință contra credință, ceea ce e echivalent, ca în timpul unui proces, cu o mărturie contra alteia (…) Cine vede corect? Secta este întotdeauna religia altora.”

La plecare un prieten evreu i-a spus lui Eric Emmanuel Schmitt niște vorbe care au ajuns să mă obsedeze zilele acestea : Dacă înțelegi ceva din situația Ierusalimului de azi, înseamnă că ți s-a explicat prost.” Lecția Ierusalimului pe care Schmitt o primește și ne-o împărtășește este aceea că a avea o religie nu înseamnă că deții adevărul absolut. „La Ierusalim, unde a început totul, nimic nu este încheiat”, mai spune autorul, care se întreabă cu câteva luni înainte de conflictul de acum: „Ne vom arăta vreodată demni să acceptăm provocarea Ierusalimului?”

„Am mers pe lângă zidul de separare dintre Israel și Palestina. (…) Și nu numai urâțenia lui e scandaloasă,  zidul astupă întreg orizontul, fie el vizual sau mental. (…)  Sancționează un eșec, nu unul de securitate fiindcă a redus numărul de atentate-sinucigașe ci un eșec istoric și politic, întruchipează imposibilitatea de a ajunge la pace.

Sigur că pelerinul de azi este diferit de pelerinul de ieri. Știința a explicat multe miracole. Este mai fragil și neajutorat. Iar concluziile drumului inițiatic sunt diferite, de la om la om.

„Am învățat să privim lumea prin intermediul conceptelor, cunoștințelor, ideologiilor, dincolo de așteptările noastre și de punctele de interes unice. Nimeni nu pricepe realitatea pură, fiecare discerne cu ochelarii pe care și i-a pus, ceea ce pare prodigios, în cutare epocă, schimbă categoria atunci când știința elucidează problema. Iată de ce minunile sunt tot mai rare din veac în veac. Nu exclud miracolele, totuși renunț să-mi mai sprijin gândirea pe ele.

Această provocare a Ierusalimului pe care Schmitt a acceptat-o și ne-a redat-o într-o carte, se încheie minunat cu o postfață pe care Papa Francisc a scris-o, după ce l-a invitat, la întoarcere, la Vatican.

Schmitt are fani absoluți. Nu mă număr printre ei. M-am lăsat însă sedusă de această carte închipuindu-mă în locuri în care acum nu mai pot merge. Am călătorit cu el, am fost și nu am fost de acord. Dar ceea ce Papa Francisc i-a dăruit printr-un mesaj pe WatsApp, sunt rânduri de capodoperă. Las aici fraza din urmă:

“Provocarea pe care Ierusalimul o ridică și în ziua de azi în fața lumii exact aceasta este: să trezească în inima fiecărei ființe omenești dorința de a-l privi pe celălalt ca pe un frate, în unica familie omenească. Numai având conștiința acestui fapt, putem construi un viitor posibil, făcând să tacă armele distrugerii și ale urii și răspândind în lumea largă blândul parfum al păcii pe care Dumnezeu ne-o dăruiește neobosit.”

Anamaria SPĂTARU

*Provocarea Ierusalimului. O călătorie în Țara Sfântă de Éric-Emmanuel Schmitt

Editura: Humanitas Fiction

Colecția: seria de autor de Éric-Emmanuel Schmitt

Traducerea: Doru Mareș

Anul apariției: 2023

Nr. de pagini: 224

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508