spot_img

Soprana Letiția Vițelaru și bas baritonul Sorin Coliban în Gala Extraordinară de Operă, sub bagheta lui Daniel Jinga, la Opera Națională din București

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București. Gala Extraordinară de Operă PROPATRIA 13 va avea în program, arii din opere celebre de Rossini, Verdi, Mozart, Puccini.

Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Spectacolul de pe scena Operei din București va încheia cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional PROPATRIA – eveniment care promovează valorile românești în Europa – și care a început la Roma pe 1 octombrie.Artiști români din toate colțurile lumii au ajuns anul acesta în comunități din diaspora din Italia, Germania, Franța, Republica Moldova, festivalul urmând să se încheie în România luni, pe 30 octombrie.

Realizată cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu instituții diplomatice și de cultură din Europa, a 13-a ediție a fost cea mai complexă de până acum, „călătorind” de la Roma la Chișinău, apoi la Berlin, Paris, din nou la Roma şi la final, la București, cu un amplu caracter internațional și urmărind, ca de fiecare dată, coagularea prin cultură a diasporei românești.

După deschiderea, pe 1 octombrie, în celebra Piazza di Spagna, cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist “Țara Vrancei”, festivalul a continuat, tot la Roma, pe 4 octombrie, când Daniel Jinga, directorul Operei Naționale București, a dirijat Orchestra de Cameră a Conservatorului ”Santa Cecilia” cu mare succes, concertul aducând sute de români din diaspora în Sala Accademica a Conservatorului. 

Apoi, festivalul a ajuns în Republica Moldova, la Sala cu Orgă din Chișinău, cu spectacolul de muzică și poezie “Aplauze pentru poet… pe scenă”, cu actrița Rodica Mandache, actorul Eduard Păuna și pianistul Cătălin Răducanu. Pe 12 octombrie, Festivalul Internațional PROPATRIA a fost la Berlin,cu recitalul susținut de pianistul Cristian Niculescu și de violoncelistul Radu Nagy, iar pe 13 octombrie, la Paris, cu concertul susținut de violonista Irina Mureșanu și pianista Dana Ciocârlie.  

Pe data de 19 octombrie, Festivalul Internațional PROPATRIA revine la Roma, cu două concerte, unul susținut de soprana Rodica Vică și de pianista Mara Dobrescu, director artistic al festivalului, pe 19 octombrie, urmat de recitalul de pian al Adelei Liculescu pe 21 octombrie. Pe 28 octombrie, tot la Roma, flautistul Matei Ioachimescu concertează alături de The Romanian Flute Ensemble, în Gala Pro Patria, în sala Conservatorului de muzică Santa Cecilia din Roma.

Luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București, va avea loc Gala Extraordinară de Operă PROPATRIA 13 care încheie festivalul. 

PROGRAM MUZICAL 

Letiția Vițelaru (soprană)

Sorin Coliban (bas bariton)

Orchestra Metropolitană București

Dirijor Daniel Jinga

G. Rossini – ”Barbierul din Sevilla” – Uvertura

G. Rossini – ”La Cenerentola” – Don Magnifico – “Sia qualunque delle figlie”

Ch. Gounod –  ”Faust”  – Air des bijoux

G. Verdi – Don Carlos – Philippe II – „Elle ne m‘aime pas… Je dormirai dans mon manteau royal“

W. A.Mozart – ”Don Giovanni ”- La ci darem la mano – Zerlina / Don Giovanni

G.Verdi – ”La Traviata” – Preludiu

G.Verdi –  E strano…Sempre libera – La Traviata

W. A. Mozart – Don Giovanni – Leporello – „Madamina, il catalogo e questo“

G.Puccini  – La Boheme –  Quando me’n vo

G. Donizetti – Don Pasquale – Signorina, in tanta fretta – Norina / Don Pasquale

P. Mascagni – Intermezzo din Cavalleria Rusticana

F. Lehar – Die lustige Witwe – “Lippen schweigen” – Hanna / Danilo

Parteneri media: 

Italia: ASKANEWS, Abitare a Roma, B in Rome, Giornale Diplomatico, Roma a piedi, Romeing, PiuCulture, Italia a piedi. 

Naționali: Trinitas Tv, Radio România Actualități, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio Iasi, TVR Iasi, RFI România, Radio Trinitas, Radio Clasic, Itsy Bitsy Radio, AGERPRES, Spotmedia, Basilica.ro, PressOne, Zile și Nopți, Fest.ro, Revista Leviathan și Connect Arts.

București: Revista Femeia, Revista Tango – Marea Dragoste, SensoTV, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, LiterNet.ro, BookHub, Verbs describe us, Literomania, Jurnalul Bucureștiului, Iqads, Catchy, InOras.ro, AgentiadeCarte.ro, PRwave, Onlinegallery.ro, Bucharest Cultural Events, Ediția de Dimineață, Jurnalul de Afaceri, Bucureștii vechi și noi, 4arte.ro, Bună dimineața București, Republika Kritica, Autentici.info, București City News, România Pozitivă, Jurnal de București, iTour, Femei în tendințe, Bună Ziua Iași și Ceașca de Cultură.

Detalii pe: www.propatriavox.it 

Președinte: Mioara Moraru

Biografii:

Soprana Letiția Vitelaru a făcut parte din „Accademia Teatro alla Scala” după ce a fost admisă în 2011. În 2012, a debutat la Teatro alla Scala, cântând rolul Norina în Don Pasquale, sub conducerea lui Enrico Mazzola și regia lui Jonathan Miller. S-a întors la Teatro alla Scala în 2013 pentru a cânta rolul Giulia în „La Scala di Seta” de Rossini, sub conducerea lui Christoph Rousset și regia lui Damiano Michieletto.

În 2023, a interpretat rolurile în „La Boheme”, „Rigoletto” și „La Traviata” la Madrid, continuând cu „Madama Butterfly” la San Sebastian. Ulterior, a susținut un concert care a inclus atât „Laude Sion” de Mendelssohn, cât și „Simfonia a 9-a” de Beethoven, toate acestea la Auditorio Nacional din Madrid.

Letitia Vitelaru a fost câștigătoare a numeroase premii, printre care „Concorso lirico Assami”, „Concorso comunitá Europea” și „Premio Etta Limiti” – Rai 1. Ca rezultat al câștigării Concursului Assami, a debutat în „The Beggar’s Opera” de John Gay. A susținut numeroase concerte începând cu perioada studiilor sale din Italia. Astfel, a cântat la Teatrul Hermitage din Sankt Petersburg sub conducerea lui Mats Liljefors, la Sala Palatului din București și la Brașov cu „Johannes Strauss Ensemble – The Best of Vienna” sub conducerea lui Russell McGregor. A cântat la Filarmonica din Johannesburg și la Sala de concerte Musaion a Universității din Pretoria.

Bas baritonul Sorin Coliban a cântat, printre altele, la Londra la Royal Opera House Covent Garden, Opera Scala din Milano, la trei dintre Operele din Paris (Bastille, Garnier, Chatelet), la Atena Megaron, San Francisco, Monte Carlo Opera, Santiago de Chile, Tel Aviv, Festivalul Rossini din Pesaro, la Opera de Stat din München, la Amsterdam (Concertgebouw), Opera din Lausanne, la Düsseldorf ,Basel, la festivalul Wiener Festwochen, Linz Konzerthaus, Festivalul Bregenz și  la Viena la Volksoper. În anul 2015 el a debutat la Filarmonica din Berlin și la Budapesta în cadrul Festivalului Zilele Wagner unde a revenit și în 2022. Repertoriul său include lucrări precum Philipp II., Marele Inchizitor , Procida, Ramfis, Ferrando, Banquo, Don Giovanni, Leporello și Commendatore, Sarastro, Guglielmo, Lord Sidney, Holländer, Hunding, Regele Marke și Timur. A debutat la Opera de Stat din Viena  în 2004 ca Monterone (Rigoletto), și de atunci a interpretat multe alte roluri.

Sorin Coliban și-a îndeplinit unul dintre visurile sale de o viață când a debutat la celebrul Festival R. Wagner de la Bayreuth în 2013 în rolul Fafner, în doua opere  Aurul Rinului și Siegfried din cadrul unei noi producții (cu ocazia bicentenarului R. Wagner) de Inelul Nibelungilor dirijată de Kirill Petrenko și regizată de Frank Castorf. El este al doilea cântăreț român care a cântat la acest festival important, primul (baritonul Dimitrie Popovici) a cântat acolo în secolul al XIX-lea. 

În septembrie 2023 Sorin Coliban a debutat în rolul regelui Heinrich din opera Lohengrin de R. Wagner la opera din Shanghai China și în rolul Magicianului din opera “Schwanda cimpoierul” de J. Weinberger la Theater an der Wien în Viena. 

Despre Festivalul Internațional PROPATRIA:

Festivalul s-a născut în anul 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. Având un caracter multidisciplinar, rolul său este acela de a evidenția excelența pe care o realizează tinerii români stabiliți în străinătate.  Cu timpul a devenit un proiect destinat promovării imaginii României și a elitelor românești în afara granițelor. Prin tematicile abordate și de asemenea, prin intermediul numelor importante care de-a lungul timpului au urcat pe scenă sau au colaborat, festivalul s-a aflat permanent în rândul evenimentelor de înaltă ținută artistică realizate în peninsulă, scopul fiind acela de a deschide prin artă, granițele diversităților culturale și de a construi punți interculturale de comunicare. 

Festivalul Internațional PROPATRIA a găzduit în cei 12 ani de viață peste 70 de evenimente, concerte de muzică clasică, expoziții, prezentări de film, teatru și a premiat în Gala premiilor de excelență peste 300 de tineri din toată lumea precum și mari personalități culturale sau sportive. Participarea tinerilor din mai multe ţări reprezentative pentru diaspora românească a condus la o mai bună cunoaștere a României culturale în țările de reședință ale acestora, o apreciere în continuă creștere a valorilor culturale ale poporului român și respectiv reconsiderarea și prețuirea la adevărata lor valoare a românilor de pretutindeni și a țării lor de origine. Acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare și de consolidare a diasporei românești.

Partenerii Operei Nationale din Bucuresti

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR   

Parteneri: Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Sansha   

Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, CursDeGuvernare, Mediatrust 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508