spot_img

Despre epidemia de singurătate și importanța valorizării relațiilor de prietenie în „Arta prieteniei. Cum ne poate ajuta știința atașamentului”, la Editura Trei

Inițiativa, vulnerabilitatea, autenticitatea, furia productivă, generozitatea și afecțiunea sunt practicile care mențin și protejează o prietenie trainică, în opinia autoarei Marisa Franco.

Bestseller New York Times încă de la lansare, cartea dr. Marisa G. Franco, publicată recent în România la Editura Trei, în colecția „Psihologie practică”, pleacă de la o realitate construită de societate: importanța acordată relațiilor de prietenie este diminuată în comparație cu cea a relațiilor romantice, „ridicate pe un piedestal”. De aici se nasc presiuni și așteptări individuale nerealiste despre ideea că doar o relație romantică dă sens existenței, valorizării personale și statutului social. În special pentru femei.

În realitate, afirmă dr. Marisa G. Franco, iubirea platonică și prieteniile apropiate sunt vitale pentru rezistența unei persoane la conflicte și pentru bunăstarea mentală, iar societatea trebuie să acorde o valoare egală prieteniei și iubirii romantice. „Prietenia în sine este bună și nu este doar o soluție de mâna a doua”, în așteptarea unei altfel de relații căreia să ne dedicăm, precizează autoarea. Mai ales că „oamenii de știință au descoperit că, printre cei 106 factori care influențează starea de depresie, factorul preventiv cel mai important este faptul de a avea o persoană căreia să îi încredințezi confidențe”. 

Cartea le prezintă cititorilor câteva aspecte relevante despre sensul prieteniei, printre care cum să înțeleagă și să privească aceste relații într-o manieră diferită. Și ce schimbări pot face pentru a se simți cu adevărat conectați și autentici în interacțiunile cu ceilalți. În prezent, spune ea, avem nevoie mai mult ca oricând de acest tip de prietenie, care ne poate ajuta să ne dezvoltăm emoțional și să ducem o viață mai lungă, mai împlinită și mai sănătoasă.  Legăturile sociale și un grup de susținere bazat pe relații autentice influențează longevitatea. Conform unor metaanalize, activitățile fizice scad riscul de mortalitate cu 23 până la 30%, alimentația sănătoasă  – cu până la 24%, iar faptul de a avea o rețea socială dezvoltată, cu până la 45%. În plus, „problemele noastre de sănătate mentală sunt întreținute de particularitățile modului în care relaționăm cu ceilalți. (…) Conexiunile afectează cine suntem, iar cine suntem afectează cum ne conectăm. Când ne simțim conectați cu alții, atunci creștem: devenim mai deschiși, mai empatici, mai curajoși. Când ne simțim deconectați, ne veștejim: ne închidem în noi, devenim critici și distanți, încercând să ne autoprotejăm.” Astfel, argumentează dr. Franco, să-ți faci prieteni noi și să aprofundezi relațiile de lungă durată este esențial. Și posibil la orice vârstă. 

Cum să ne facem prieteni la vârsta adultă și cum să ne păstrăm relațiile de prietenie? Mai ales într-o epocă a distracției, a epuizării și a haosului? Într-o epocă în care singurătatea se simte mai puternic în lipsa unei conexiuni reale și în prezența tehnologiei, în care conversațiile se desfășoară mai mult online și aprecierile sunt exprimate prin click-uri, like-uri și emoticoane, mai mult decât prin cuvinte? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care răspunde autoarea, documentând Arta prieteniei prin sute de studii științifice și pe baza consultărilor cu zeci de experți.

Printre răspunsuri se află și conștientizarea, dar și aplicarea celor mai importante 6 practici care creează, dar și protejează o prietenie trainică, în care oamenii se simt ei înșiși: inițiativa, vulnerabilitatea, autenticitatea, furia productivă, generozitatea și afecțiunea.Aceste practici mențin echilibrul între exprimarea adevărului din inima noastră și crearea spațiului în care primim adevărul din inima prietenilor noștri. (…) Dacă inițiativa duce la începerea unei prietenii, autenticitatea, furia productivă și vulnerabilitatea o susțin, iar generozitatea și afecțiunea îi dau o dimensiune mai profundă.”

 Un alt aspect relevant, pentru a îmbunătăți numărul, dar mai ales calitatea conexiunilor, este înțelegerea stilului de atașamentsecurizant, anxios sau evitant – pe baza căruia reacționăm atât la mediu, cât și la ceilalți. Pentru că „aceasta este cheia pentru a debloca ceea ce funcționează (și ceea ce eșuează) în prieteniile tale”. În ce fel aceste stiluri modelează atât percepțiile despre ceilalți, dar și comportamentele noastre de răspuns, Marisa Franco expune pe larg în cartea Arta prieteniei. Cum ne poate ajuta știința atașamentului, supranumită „o examinare remarcabilă a epidemiei de singurătate și sfaturi utile pentru a o atenua… Un amestec încântător de studii, recomandări și umor, această carte este o lectură utilă pentru a înțelege și combate o afecțiune socială esențială„, potrivit Kirkus Reviews.

Marisa G. Franco este psiholog, profesor la Universitatea din Maryland, SUA și speaker. Scrie despre prietenie pentru Psychology Today și colaborează cu New York Times, Vice și The Telegraph.


Număr de vizualizări :92

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508