spot_img

Călătorii vizuale și subiective în ”Caravanserai”

Dragoș Niță, Liviu Jicman, Ana Daniela Sultana și Remzi Buharali (foto: Adrian Pîclișan)

În cubul  bauhaus al galeriei AKM din Piața Taksim, un francez-libanez din Lyon, însoțit de prietena sa, o italiancă specializată în istoria artei, o întreabă pe Ana Daniela Sultana, curatorul expoziției „Caravanserai”, despre suprapunerile de tușe din cele patru lucrări ale lui Francisc Chiuariu. Aflu, astfel, că Francisc Chiuariu are în pregătire de câțiva ani un proiect experiment, intitulat ”Vortex”, cu piețele unor mari orașe văzute din satelit. Tot despre un proiect experimental-conceptual este vorba în ”Coloana” lui Mihai Zgondoiu, o recitire a imaginii iconice arhicunoscută a lui Brâncuși, lucrare ce a făcut parte din proiectul ”DaDa. Brâncuși”. Subtilitatea viziunii curatoriale a propus, de altfel, în partea dreaptă a simezei galeriei AKM o altfel de coloană orizontală din lucrările semnate de Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu și Augustin Răzvan Radu.

”Caravanserai” (foto: Dan Mircea Cipariu)

În cea mai importantă galerie publică din Turcia, miercuri, 6 septembrie 2023, în cadrul Săptămânii Culturale Românești de la Istanbul, un public numeros a participat la vernisajul expoziției „Caravanserai”, curatoriată de Ana Daniela Sultana, cu lucrări semnate de Ana Ștefania Andronic (Buzu), Arina Bican, Francisc Chiuariu, Otto Constantin, Augustin Răzvan Radu, Ilina Schileru, Maria Pop Timaru și Mihai Zgondoiu. Au vorbit, cu acest prilej, despre operele celor 8 artiști și despre viitoare colaborări între artiștii vizuali din Turcia și România președintele ICR, Liviu Jicman, și managerul Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Remzi Buharali.

Ana Daniela Sultana (foto: Adrian Pîclișan)

”Aș dori în primul rând să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această expoziție de artă contemporană în spațiul generos și prestigios al galeriei AKM.

Selecția artistică reunește lucrări a 8 artiști români foarte apreciați la momentul de față, premiați și foarte activi pe scena de artă internațională. Avem lucrări de pictură de Augustin Răzvan Radu, Francisc Chiuariu și Arina Bican, print digital de Mihai Zgondoiu, desen semnat de Ilina Schileru, ceramică și instalație textilă realizate de Maria Pop Timaru instalație textilă de Otto Constantin și grafică de Ana Ștefania Andronic (BUZU).

Deși este un proiect expozițional organizat în cadrul Săptămânii Culturale Românești la Istanbul, conceptul se bazează pe o estetică familiară, pe ceea ce am putea numi locuri comune în Balcani și nu numai; motivele florale din pictura Arinei Bican, de exemplu, seria de cityscape-uri, de peisaje urbane privite de sus, ca dintr-un avion, realizate de Francisc Chiuariu, ferestrele flancate de antene satelit și aparate de aer condiționat din lucrările lui Augustin Răzvan Radu, milieurile din instalația textilă a Mariei Pop Timaru, toate acestea pot fi întâlnite în mai multe locuri din lume. Selecția de față a fost realizată, desigur, și ținând cont de o anumită afinitate, de o compatibilitate pe care lucrările o manifestă între ele. Asocierea de milieuri (la Maria Pop Timaru), covor (la Otto Constantin) și carpetă (la Ilina Schileru), iarăși, poate fi regăsită în mai mute geografii afective și subiective. Nu în ultimul rând, expoziția este despre diferite istorii, fie ele personale, precum la Ilina Schileru care a realizat un desen special pentru expoziția de față, pornind de la o imagine a bunicii sale, sau, în egală măsură, expoziția poate fi despre istorii imagologice, nu? spuse, bunăoară de lucrarea lui Mihai Zgondoiu, un artist și curator cu o viziune și o activitate expozițională absolut remarcabile. În lucrarea sa, Mihai Zgondoiu face trimitere la Coloana Infinitului a lui Brâncuși, nu neapărat din perspectiva unui simbol românesc, ci, mai de grabă din perspectiva unui simbol universal.

Firește, expoziția poate fi avea mai multe chei de citire, în funcție de fiecare vizitator, de aceea vă invităm să explorați în detaliu expoziția „Caravanserai”!”, a spus Ana Daniela Sultana în deschiderea vernisajului.

Organizată de către ICR Istanbul și Ministerul de Externe, expoziția este inclusă în Anul Cultural ”Dimitrie Cantemir”, fiind deschisă publicului până duminică, 10 septembrie 2023. De asemenea, este unul dintre evenimentele care celebrează 145 de ani de relații diplomatice româno-turce.

Dan Mircea CIPARIU

”Coloana” lui Mihai Zgondoiu (foto: Dan Mircea Cipariu)

”De la locuri comune în Balcani, precum milieurile și motivele florale, la  fantasme post-moderne despre lumea Levantului, (re)vizităm Porțile Orientului, unde totul se află sub voalul destinului implacabil, sub pecetea tainei ori sub ademenirea întâlnirilor predestinate. Astfel, opt artiști contemporani români, într-o caravană eclectică de tematici la zi și tehnici mixte ori instalaționiste, (re)construiesc un altfel de caravanserai, cel al unor actualizări tehnologice și al unui discurs plastic extrem de rafinat. Supertehnologizarea – caracteristica aglutinantă a vremurilor noastre – o regăsim în ochelarii de VR ai personajelor din lucrările Arinei Bican, dar și în lucrarea lui Otto Constantin cu ChatGPT. Istorii vizuale personale ori imagologice ne oferă Ilina Schileru prin desenul amintind de bunica și copilăria sa, respectiv Mihai Zgondoiu prin print-ul digital inspirat de „Coloana Infinitului” a lui Brâncuși. Alte lumi posibile se deschid prin grafica Anei Andronic (BUZU) ale cărei personaje surprind prin ipostază și înfățișare; de altfel, personajul poate fi chiar vizitatorul care se reflectă în oglindă. Încotro, unde are loc popasul? Indiciile se găsesc în cityscape-urile semnate de Francisc Chiuariu, în cele patru lucrări din cea mai recentă serie de pictură a sa numită „Vortex” care explorează, într-un registru pe diferite niveluri de abstract, familiare geografii urbane. Și, cum un caravanserai este de fapt o construcție unde se poate mânca și înnopta, conceptul expozițional este completat de piesele culinare din ceramică glazurată realizate de Maria Pop Timaru și de detaliile arhitecturale din pictura lui Augustin Răzvan Radu.” – a scris Ana Daniela Sultana.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul -Dragoș Niță – director, Șeila ÇELIK (Suliman), Nausica Cătălina MIRCEA și  Alina Lascu – organizează, în perioada 5 – 10 septembrie 2023, ”Săptămâna Culturală Românească” la Istanbul, sub egida Anului Cultural Dimitrie Cantemir – 2023,  la Atatürk Kültür Merkezi (AKM), unul dintre proiectele simbolice de modernizare a Republicii Turcia în domeniul culturii și artei.

Andrei Novac, Dan Mircea Cipariu și Ștefana Samfira

Evenimentul „Săptămâna Culturală Românească” cuprinde o serie de manifestări culturale (muzică clasică, etno-jazz, folclor, literatură, film, artă contemporană), reunite sub egida „Anului Cultural Dimitrie Cantemir – 2023“. Proiectul este realizat în parteneriat cu Ministerul de Externe, reprezentat de secretarul de stat Andrei Novac, misiunile diplomatice ale României, acreditate în Republica Turcia, respectiv cu Ambasada României de la Ankara și Consulatul General de la Istanbul, cu Atatürk Kültür Merkezi (AKM), cu Ministerul Culturii și Turismului din Turcia.

AgențiadeCarte prezintă programul Săptămâna culturală românească la Istanbul,  sub egida Anului Cultural Dimitrie Cantemir 2023.

”Caaravanserai” (foto: Adrian Pîclișan)

Kervansarai / CARAVANSERAI

5-10 septembrie 2023

https://www.akmistanbul.gov.tr/tr/etkinlik/kervansaray

ICR Istanbul

Address: Istanbul, Beyoglu, Taksim, Siraselviler Cad., No 21 

Phone/Fax: +90 212 2924345

E-mail: icr.istanbul@icr.ro

Web: http://www.icr.ro/istanbul

Artiști: Ana Ștefania Andronic (BUZU), Arina Bican, Francisc Chiuariu, Otto Constantin, Augustin Răzvan Radu, Ilina Schileru, Maria Pop Timaru și Mihai Zgondoiu

Curator: Ana Daniela Sultana

lucrare de Ana Ștefania Andronic BUZU (foto: Dan Mircea Cipariu)

Ana Ștefania Andronic (BUZU) este artistă vizuală formată ca graficiană, fiind absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția Grafică, promoția 2004, unde l-a avut profesor îndrumător pe Mircia Dumitrescu. Membră  a Uniunii Artiștilor Plastici din România încă din 2014, Ana Ștefania Andronic este, totodată, fondatoarea Galeriei Fără Nume și directorul artistic al Galeriei Senso din București. Practica sa artistică este complexă, incluzând animație, ilustrație, artă digitală, pictură, grafică și instalație grafică. Activitatea sa expozițională cuprinde, pe lângă numeroase expoziții personale și de grup, participări cu lucrări sau expoziții personale la bienale, târguri și saloane de artă locale și internaționale.

lucrare de Arina Bican (foto: Dan Mircea Cipariu)

Arina Bican a absolvit Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” (2010) și Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, cu o licență în Artă Murală (2013) și un Masterat în Arte Vizuale (2015). Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), Filiala Pictură, București, Arina Bican desfășoară atât o intensă activitate expozițională, cu numeroase expoziții personale și de grup, în București, în țară și în străinătate, cât și o vastă activitate pedagogică. În 2022, și-a deschis propriul ei atelier de artă plastică pentru copii, Yellow House. În prezent este reprezentată de Galeria Kulterra din București.

lucrări de Francisc Chiuariu (foto: Dan Mircea Cipariu)

Francisc Chiuariu (n. 1966) este absolvent UNArte București, unde a și predat între 1993 și 2000. În 2000 s-a desprins de grupul rebel neo-expresionist Crinul, al cărui membru era din 1996, concentrându-se pe parcursul său individual în pictură. Temele sale predilecte sunt orașul, rețelele și figura umană. A expus la Bienala de la Moscova, Art Vienna, Bienala de la Liverpool, în show-uri de grup și târguri de artă la Paris și Tel-Aviv. Susținător al ONG-ului Hospice of Hope, donează anual lucrări în beneficiul licitațiilor de caritate ale organizației. Din 2012 este reprezentat de Galeria AnnArt din București. Originar din Sibiu, trăiește și lucrează în București.

lucrare de Otto Constantin (foto: Adrian Pîclișan)

Otto Constantin (n. 1990) este originar din Constanța. A absolvit în 2009 Colegiul Național Regina Maria din Constanta și în 2012 Universitatea Națională de Artă din București, Secția Pictură. Activitatea sa expozițională numără participări la expoziții de grup organizate la Accademia di Romania a Roma, Muzeul Național de Artă Contemporană din București, ICR Lisabona, în cadrul Festivalului Via Pontica din Balcic, Street Delivery București și Street art international festival din Sibiu. Cea mai recentă expoziție personală sa a avut loc anul acesta la Galeria La Cave a Institutului Francez din Cluj.

lucrări de Augustin Răzvan Radu (foto: Dan Mircea Cipariu)

Augustin Răzvan Radu este absolvent UNArte București, cu o licență și un master în pictură. A expus în cadrul Bienalei de la Chișinău, la Accademia Albertina din Torino, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul de Artă din Constanța, precum și în numeroase galerii locale și internaționale. În 2016 a primit Bursa „Diploma pentru absolvenți UNARTE”, în 2014 Premiul I la concursul național de pictură JUVENTUS organizat de Fundația INTERART TRIADE din Timișoara, iar între 2011 și 2016 burse de studii și de merit în cadrul UNArte București. În practica sa artistică abordează, într-un registru figurativ, diverse tematici care se desfășoară în serii ample, cea mai proeminentă reprezentând clădiri și detalii arhitecturale.

Pe soclu o lucrare de Maria Pop Timaru (foto: Dan Mircea Cipariu)

Maria Pop Timaru (n. 1980) trăiește și lucrează la București. A absolvit în 2003 Universitatea de Națională de Arte București, a terminat masterul în sculptură în 2005, iar în 2010 și-a dat doctoratul în arte plastice și decorative. Autoare de sculptură, ceramică, instalație și performance, artista a participat în numeroase expoziții colective în țară și în străinătate și a avut șapte expoziții personale până în prezent. În 2007 primește Premiul pentru încurajarea creației tinere, în cadrul Salonului Național de Artă București, iar în 2004 Premiul pentru sculptură „Artineret” din partea Uniunii Artiștilor Plastici din România.

lucrare de Ilina Schileru (foto: Dan Mircea Cipariu)

Ilina Schileru este artistă și curatoare, absolventă a secției de Grafică a UNArte București. În 2022 a curatoriat evenimentul colateral pentru reprezentarea romă la cea de-a 59-a ediție a Bienalei de la Veneția. Membră UAP și fondator al EBienale, Ilina Schileru este în prezent coordonatoarea spațiului independent MNTRplusC, un program de artă contemporană sub egida Muzeului Național al Țăranului. Face parte din echipa ETAJ artist-run space alături de care a expus în cadrul a 5 târguri de artă din Europa (Milano, Stockholm, Madrid, Budapesta, Aarhus) și cu Durden and Ray în Los Angeles. Scrie pentru Revista ARTA, Propagarta (România) și No Niin (Helsinki, Finlanda). Trăiește și lucrează în București.

”Coloana” lui Mihai Zgondoiu (foto: Dan Mircea Cipariu)

Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Profesor la UNArte București și la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, Mihai Zgondoiu este, de asemenea, fondatorul şi coordonatorul galeriei ATELIER 030202 din București, co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și co-curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009 – 2013). Alte proiecte curatoriale: „Urban Steps” (MNAC, București, 2018), „Young Blood” (Art Safari, București, 2019), „Electrecord – Romania in vinyl covers” (Europalia, Bruxelles, 2019) și „Predicțiile pământului. Despre gândirea și practica ecologică” (Muzeul Național Cotroceni, București, 2021). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017) și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019).

”Caravanserai” (foto: Adrian Pîclișan)

Ana Daniela Sultana este curatoare, publicistă și consilieră la creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Licențiată în filologie și în științele comunicării, a absolvit un master în curatoriat la Universitatea de Artă Aplicată din Viena. Publică articole în revista ARTA, Orizonturi Culturale Italo-Române și pe agentiadecarte.ro. Colaborează cu instituții precum Centrul Cultural Internațional de la Cracovia, ICR Viena, Forumul Cultural Austriac București, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Muzeul de Artă din Timișoara, Kunsthalle Feldbach, Aluniș Art Center și cu numeroase galerii de artă contemporană.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508