spot_img

Aventurile unui motan născut la Paris în România

„Motanul și Izvorul fermecat”, de Letiția Florina Brătulescu, o carte pentru copii, a fermecat-o pe Loreta Popa, care a scris despre această apariție editorială. Redăm mai jos textul venit pe adresa redacției și vă invităm la o lectură plină de candoare.

Dintotdeauna, când au citit sau li s-a citit o poveste, copiii au căutat partea bună, și-au dorit să semene cu eroii pozitivi. Probabil o influență ancestrală își spune cuvântul. Nu am auzit pe nimeni până acum că-și dorește să fie mama vitregă din Albă-ca-Zăpada, realmente. Eroii despre care vorbesc sunt, uneori, personaje fictive, cu puteri supranaturale, iar alteori personaje reale care au încercat să facă din lumea aceasta un loc mai bun și, nu o dată, animale. La Fontaine este renumit pentru fabulele sale. Sunt atât de rari scriitorii care încearcă să găsească un limbaj care să atragă copiii, să nu plictisească, să-i țină prin magia cuvântului prinși în poveste, să ofere imaginației lor șansa de a lucra la capacitate maximă, încât atunci când dai de unul nu poți decât să te bucuri. Am intrat în posesia unei cărți numite „Motanul și Izvorul fermecat”, de Letiția Florina Brătulescu. Am citit-o pe nerăsuflate. O sintagmă pe care vrem, nu vrem, copiii de astăzi nu o cunosc, darmite s-o pună în practică. M-au atras limbajul, povestea, personajele. Nu am putut s-o las din mână. Câteva comploturi, alte câteva peripeții, intrigă, sfaturi perfect echilibrate în conținut, care nu lăsau impresia că sugerează ceva, dar în subliminal se simte ideea. Am descoperit în Letiția Florina Brătulescu o scriitoare interesantă, care are condei pentru povești. Fie că scrie despre un motan stabilit la Paris cu stăpânul, despre cum s-a îndrăgostit de o pisicuță din România, despre o maimuță care se împrietenește cu o veveriță, despre ursuleți rămași fără mamă, despre câini, cerbi și prințese, despre Omul Roșu, chiar și despre Regina Maria, despre căsuța din copac, autoarea folosește bagheta ei magică și oferă șansa celor interesați sau dornici de o aventură să se prindă în poveste. Mi s-a părut o revelație tocmai pentru că nu am lăsat cartea din mână. Reușește să-i umanizeze pe eroi, iar cei mici își vor da seama că și ei pot ajunge să realizeze lucruri importante în această viață, oricare ar fi ele. Oare copiilor de astăzi le mai place să citească povești, veți întreba? Mai mult ca sigur. Ei au nevoie de acțiune, de fapte, de lucruri care să-i pună la încercare. Scrierea unei cărți care să-i intereseze pe copii de generații diferite este o responsabilitate uriașă. Copiii doresc mișcare, aventură, nu mai au timp și chef de morală, nu suportă restricțiile. Povestea trebuie să fie distractivă, antrenantă, promițătoare. Dacă veți face eforul de a citi cartea Letiției Florina Brătulescu, veți remarca dialogul constant al scriitoarei cu copiii-cititori, ritmul antrenant al poveștii. E ca și cum scriitoarea îi îndeamnă pe părinți: „Citiți-le copiilor! Oferiți-le șansa la imaginație! Lăsați-i să se bucure în granițele copilăriei lor!”

Letiția Florina Brătulescu este absolventă a Universității din București, profesoară de franceză la Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești, doctor în filologie la Universitatea de Stat din Chișinău. A publicat, pe lângă teza de doctorat Poetica Impresionismului în oprea lui Emile Zola (Editura Paralela 45, Pitești, 2005), volumul memorialistic „Dascălul” (Editura Paradigme, Pitești), „trenul” (2016, Editura Gimax, Câmpulung), „Berevoiești, oameni, fapte și destine” (2017 – Editura Gimax, Câmpulung), „Pisicuțele istețe” (2019, Editura Gimax, Câmpulung).

Loreta Popa

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508