spot_img

Vernisajul expoziției „Bucureștiul maghiar. Povestea unei diaspore”

Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni spun împreună publicului povestea diasporei maghiare din București, o poveste cu origini în începuturile orașului. Expoziția tematică „Bucureștiul maghiar. Povestea unei diaspore” realizată în parteneriat de cele două instituții va putea fi vizitată la Muzeul Oltului și Mureșului Superior (Str. Petőfi Sándor, nr 23, Miercurea Ciuc, județul Harghita). Publicul interesat este invitat să participe la vernisajul expoziției, care va avea loc pe data de 29 august 2023, ora 18.00, la sediul MOMS.

Până acum nu s-a scris o istorie documentată științific a maghiarilor din diaspora românească de la începuturi până în prezent. Fenomenul este aproape inexplicabil, deoarece comunitatea maghiară din București are cel puțin doi istorici importanți, și anume Endre Veress și Lajos Demény. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Endre (Andrei) Veress (1868-1953) face eforturi deosebite pentru a publica într-un timp record un „Calendar ilustrat al maghiarilor din București” pe anul 1890 (Bukaresti Magyarok Képes Naptára). Pe atunci avea doar 21 de ani și absolvise o școală comercială din Cluj, conform dorinței tatălui său. Întors la București, lucrează la o societate de asigurări, dar pasiunea pentru istorie nu se stinsese. Studiul său despre diaspora maghiară din Muntenia și Moldova, intitulat „Problema Regatului” (A regáti kérdés), a fost publicat în „Egyházi Újság”, gazeta comunității reformate, în 82 de episoade, între 1931 și 1935, apoi a continuat în 1939 cu alte 9 episoade. Întreg studiul este republicat în volum abia în anul 2000. Deși dă cea mai completă imagine despre maghiarii din spațiul extracarpatic românesc, studiul nu este structurat cronologic, ci tematic, autorul neacordând prea mare atenție datării unor evenimente și fapte.

La cererea ministrului Al. Lapedatu, Bitay traduce în 1934 istoria literaturii maghiare a lui György Kristof. Este singura istorie a literaturii maghiare apărută în română, de la începuturi (1205) până în contemporaneitate. În același an apăruseră două volume din cea mai bună istorie a literaturii maghiare (în limba maghiară însă), datorată lui Antal Szerb (1901-1945).

De altminteri, memorialistica este un gen literar cultivat în literatura maghiară încă din sec. al XVII-lea, începând cu János Kemény (1607-1662), strălucit bărbat de stat cu misiuni diplomatice și în țările române, pentru scurt timp și principe al Transilvaniei. Cel mai cunoscut autor de autobiografii pentru maghiarii din București este însă pastorul reformat Ferenc Koós (1828-1905). În 1890, el tipărește la Brașov „Viața și amintirile mele” (Életem és emlékeim), în două volume. Scriitorul, ziaristul și traducătorul Géza Domokos (1928-2007) este cel care încheie seria scrierilor memorialistice. Între 1996 și 2004 publică nu mai puțin de șase volume de amintiri care se referă în special la perioada în care a fost directorul editurii Kriterion din București, dar și la activitatea politică desfășurată de el – din decembrie 1989 până în 1992 – ca lider al Uniunii Democratice a Maghiarilor din România.

Istoria recentă a maghiarilor este completată prin publicarea de interviuri, cele mai importante fiind ale sociologului și profesorului universitar Zoltán Rostás (n. 1946) și ale lectorului universitar Éva Bányai (n. 1971).

Această scurtă introducere în povestea diasporei maghiare din București – despre care vă invităm să aflați mai multe vizitând expoziția – se încheie prin cuvintele unui maghiar născut la București în 1853, ca fiu al revoluționarului Dénes Sándor. Este vorba despre József Sándor, care va deveni în 1885 președintele Asociației culturale maghiare din Ardeal (EMKE). Iată cuvintele sale despre sentimentul trăit în diaspora: „Binecuvântată fie țara care ne primește, nația care ne oferă un cămin, religia care ne apără, legea care ne sprijină, străinul, care vorbește o altă limbă, domnul, care nu este doar fiul propriei sale țări și al propriului său neam, ci este și om.”

Expoziția tematică „Bucureștiul maghiar. Povestea unei diaspore” este deschisă în perioada 29 august – 12 noiembrie 2023.

Număr de vizualizări :172

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508