spot_img

Un număr record de 10 000 de vizitatori au participat la prima Anuală de artă și știință Neo Art Connect (NAC)

Prima ediție a Anualei de artă și știință Neo Art Connect (NAC) organizată de galeria Galateca si Asociația Culturală Neo Art România, curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, se încheie depășind o bornă importantă de peste 10.000 de vizitatori din toată țara.

Neo Art Connect desfășurat în perioada 18 mai – 31 iulie 2023 a generat o serie de produse culturale remarcabile, situate la intersecția dintre artă și știință, într-un maraton cu peste 25 de expoziții, conectând 10 orașe din țară, peste 40 de spații și organizații partenere, peste 100 de artiști, creatori intedisciplinari și curatori, din generații diferite și cu practici artistice variate. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentelor.

Un număr record de vizitatori au participat la conferințe și prezentări de artist, performance și spectacole create sau curatoriate special pentru această primă manifestare a rețelei naționale NAC. Premiere ale acestei ediții sunt :

–           Reconnecting the city, proiect itinerant, prima expoziție inpirată dintr-un spectacol- aplicație „The Walks„ by Rimini Protokoll (o co-producție creart/Teatrelli & Goethe Institut București),

–          București , capsulă în timp, un poem urban sub forma unui dom imersiv,

–          Un spectacol de teatru în camere de hotel, HÔTEL DES POÈMES,

–          O sesiune de muzică remixată și o inedită prezentare de proiecte ale asociației Antropoloops, conduse de artistul spaniel Rubén Alonso,

–          Prezentarea in premiera costumului de pregătire de aselenizare al astronautului Adler, în cadrul unei expoziții interdisciplinare la Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”,

–          Cea mai mare reuniune de artiști cu practica axată pe artă și știință, într-un număr record de expoziții simultane.

Printre artiștii și curatorii care au contribuit la desfășurarea primei Anuale de Artă și Știință din România sunt Anca Boeriu și Andreea Sandu, Roxana Lăpădat,  Ana Negoiță, Raluca Oancea Nestor, Suzana Dan, Mihai Zgondoiu, dar și Andrei Bodnar, Andrei Cozlac, Mihai Milea, Laurian Popa, Elena Adorian, Andrei Tudor, Cristian Samfira, Elena Basso și Lucian Broscățean.

„Anuală de Artă și Știință Neo Art Connect este un proiect cultural important și unic,  care a reușit de la prima ediție să conecteze inovația și creativitatea într-o platformă națională sustenabilă. NAC este totodată și o arhivă a ceea ce este relevant la confluența dintre cele două domenii.  Unul dintre obiective este sprijinirea  colaborării interdisciplinare,  între creativii din domenii precum arhitectură, artă, performance sau multimedia, și cei din medicină, ecologie, noile tehnologii din IT sau alte domenii inovatoare, în plan național și internațional, ceea ce am reușit să demarăm. Prima ediție NAC n-ar fi avut dimensiunea și calitatea pe care toți le-au apreciat fără suportul zecilor de artiști, specialiști, creativi și fără parteneriatul important cu BRD Groupe Societe Generale sau aportul celorlalți parteneri care au crezut în acest demers cultural inedit.” declară Andreea Sandu, fondator Neo Art Connect si al Galeriei Galateca. 

„Demersul curatorial a generat trasee, direcții, relații, toate s-au materializat în crearea unei comunități artisticeo-științifice, unul din dezideratele noastre(sau obiectivele proiectului), cu perspectiva continuării și extinderii, a descoperirii de noi conexiuni și prezențe naționale și internaționale pentru Neo ArtConect 2024”, spune Anca Boeriu, curator și membru al boardului NAC.

Interesul publicului pentru expoziții a fost extrem de mare, în special în zona de public tânăr, semn ca premisa de la care s-a plecat, aceea că tinerii sunt interesați de felul în care tehnologia schimbă lumea artei, este validă. 

Obiectiv atins: colaborare interdisciplinară și între generații de creatori

Pentru a încuraja colaborarea dintre tinerii artiști și pasionații de tehnologie, o componentă importantă din Neo Art Connect au fost bursele oferite pentru tineri între 20 și 30 de ani. Cei 5 câștigători  au beneficiat într-o perioadă de 6 luni de îndumare în producția lucrărilor, sesiuni de mentorat, promovare și organizarea unor expoziții special gândite pentru ei. Evenimentele NAC au inclus peste 50 de tineri artiști din orașe precum București, Cluj, Timișoara, Arad, Oradea, Sibiu, Iași sau Brașov,, astfel încât platforma anualei a început implementarea unui mecanism sustenabil de susținere a tinerei generații atât din punct de vedere financiar cât și ca modalitate de interacțiune cu profesioniști multidisciplinari și cu publicul larg.

“Cultivarea sinergiei dintre artă și știință deschide posibilități nelimitate pentru evoluție. La BRD îmbrățișăm puterea transformatoare a acestui tip de proiecte, care unesc inovația și creativitatea pentru a inspira descoperiri profunde și a contura un viitor mai luminos pentru fiecare în parte, și toți împreună”, a afirmat Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale

NAC a reușit cu fiecare proiect, să reconecteze lumea artei românești contemporane la generația tânără, și a generat noi colaborarări în cadrul noii rețele.

Încurajați de răspunsul publicului local, echipa NAC 2023 a dezvoltat alături de Goethe Insitut și Institutul Cervantes o componentă intenațională a Anualei, care a adus expunere internațională artiștilor locali. În plus, vizitatorii au descoperit artiști și creatori internaționali precum Ruben Alonso.

Spațiile partenere din cele 10 orașe au fost în București: Arcub, ATELIER 030202, Combinatul Fondului Plastic, creart, Galateca, Ghica House, Goethe Institut, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Rezidența9, iar în țară, Arad, Galeria Alfa și Atelierele UAPR, Brașov, Centrul Cultutal Apollonia, Cluj, Galeria Casa Matei, Constanța,  Muzeul de Artă Constanța, Iași, PALATUL BRAUNSTEIN, Sibiu No!Hai, Ambasada Creativă, Oradea, Biblioteca Universității, Râmnicu Vâlcea, GALERIA PASAJ 2 Cozia, Timișoara, Galeria PARK.

Detalii pe www.neoartconnect.ro .

Susținut de BRD Groupe Societe Generale, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Wet Saltzer. 

Neo Art Connect este un proiect Plăcut de Radio Guerilla

Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.

Număr de vizualizări :114

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508