spot_img

Turneul cameral ”Seri de Sonate” susținut de clarinetistul Petru Pane şi pianista Oxana Corjos continuă la Viena și Berlin

După recitalul susținut la Atena, muzicienii Petru Pane şi Oxana Corjos vor continua turneul cameral internațional ”Seri de Sonate” în alte două capitale europene, Viena și Berlin. 

Câteva dintre cele mai cunoscute sonate pentru clarinet şi pian vor fi ascultate joi, 27 aprilie 2023, de la ora 19:00, la Rumänisches Kulturinstitut Viena, Argentinierstraße 39, iar duminică, 30 aprilie, de la ora 20:00, la Konzerthaus din Berlin.

Oxana Corjos este pianistă concertistă cu o amplă activitate în România şi în Europa, iar tânărul clarinetist Petru Pane, în vârstă de doar 18 ani, deţine deja nu mai puţin de 15 premii naţionale şi internaţionale.

            Programul turneului ”Seri de sonate” conține câteva dintre cele mai cunoscute lucrări de gen dedicate acestui instrument, prima fiind J. Brahms – ”Sonata pentru clarinet și pian op. 120 nr. 2”, ultima lucrare a lui Brahms în genul muzicii de cameră. F. Poulenc – ”Sonata pentru clarinet și pian”, asemenea Sonatei de Brahms, a fost scrisă la finalul vieții compozitorului, fiind dedicată lui Arthur Honegger şi comandată de clarinetistul Benny Goodman, care a prezentat-o în primă audiție la Carnegie Hall, alături de Leonard Bernstein în ipostaza de pianist, la doar câteva luni de la moartea subită a lui Poulenc, în ianuarie 1963.

Alături de binecunoscutele sonate pentru clarinet şi pian de Brahms şi Poulenc, recitalul conţine ca piesă centrală Sonata pentru clarinet solo de Tiberiu Olah inspirată de celebra sculptură a lui Brâncuşi “Pasărea măiastră”. Considerată una dintre cele mai reușite lucrări scrise vreodată pentru acest instrument, editată la nivel internaţional și făcând parte din repertoriul obligatoriu al unor prestigioase concursuri, Sonata lui Olah întruchipează metafora zborului, a desprinderii de terestru.

            După cele două concerte de la Viena și Berlin, Turneul cameral de primăvară Seri de sonate va ajunge la Ateneul Român din București, marți, 9 mai, de la ora 19:00, alături de clarinetistul Petru Pane evoluând pianistul Andrei Licareţ.

https://www.konzerthaus.de/de/programm/sonatenabend/9039

https://tickets.konzerthaus.de/eventim.webshop/webticket/seatmap?eventId=13558&uz=20%3A00&spst=2&da=30.04.2023

––––––––––––––––––––––––––-

Oxana Corjos, discipolă a maestrului Dan Grigore, este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură și un repertoriu impresionant, fiind apreciată, în mod special, pentru interpretarea celor două concerte de Brahms. „În mâinile ei, concertul pentru pian al lui Brahms era solid, inteligibil, strălucitor, multicolor și nu părea decât ușor de cântat” (Gabriela Kulcsár, Szabadság, 8 octombrie 2014).

A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română, unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles. A susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Cameră și Orchestra Națională Radio, Orchestra Română de Tineret, precum și cu cele mai reprezentative orchestre filarmonice din țară. A realizat turnee în Elveția, Spania, Italia, Macedonia, Republica Moldova, concertând în săli de prestigiu precum Tonhalle, Auditorium Parco della Musica, Palau de la Música. Totodată, a fost invitată să concerteze în festivalurile „Toamna Muzicală Clujeană”, „Gustav Mahler”, „Alto Adige” și a susținut recitaluri organizate de ICR la Londra, Berlin, Chișinău. Oxana Corjos a lansat recent un CD Eurostar cu cel de-al doilea concert pentru pian al lui Brahms, interpretat cu Orchestra Filarmonicii George Enescu sub conducerea lui Cristian Mandeal.

În paralel cu activitatea concertistică, Oxana Corjos predă la Universitatea Națională de Muzică București.

Petru Pane este unul dintre cei mai reprezentativi tineri muzicieni ai generației sale. La numai 18 ani, a câștigat peste 15 Premii I la concursuri naționale și internaționale și a cântat în postură solistică alături de 9 Orchestre Filarmonice de Stat. În prezent, este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. 

A debutat ca solist la vârsta de 14 ani, alături de Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, sub bagheta lui Ovidiu Bălan. De atunci și până în prezent a fost invitat alături de orchestre precum Orchestra Națională de Cameră Chișinău, Filarmonica de Stat Sibiu sau Filarmonica de Stat Târgu Mureș etc. și a susținut recitaluri la Londra (Sala „George Enescu”), Berlin (Sala de Concerte a Ambasadei Române), București (Sala Mare a Universității Naționale de Muzică), Brașov (Sala „Patria” a Filarmonicii din Brașov) etc. 

De asemenea, Petru Pane este protagonist al Turneului Național „O harpă de poveste”, inițiat în 2020 împreună cu harpista Maria Bîldea și pianista Oxana Corjos, turneu reiterat în 2021 şi 2022, alături de harpista Adriana Cazacu.

Activitatea sa interpretativă s-a extins din momentul în care a câștigat audiția pentru partida de clarinet din cadrul Orchestrei Române de Tineret, devenind, la numai 16 ani, cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei. A cântat sub bagheta lui Cristian Mandeal, în Festivalul „George Enescu” (Sala Palatului, 2021) și a lui Gabriel Bebeşelea la Elbphilharmonie Hamburg (Festivalul Schleswig-Holstein, 2022).

Număr de vizualizări :108

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508