reCITEȘTE POEZIE, cu Maria Răducanu, Dan Mircea Cipariu, Krister Jonsson, Christian Weber și Michael Griener, la Teatrelli@CREART

apr. 26th, 2023 | By | Category: Proiecte

Miercuri, 17 mai 2023, ora 19.00, Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, susține o ediție specială a proiectului „reCITEȘTE POEZIE”, în Sala Teatrelli (Piața Alexandru Lahovari, nr.7): Maria Răducanu și Dan Mircea Cipariu vor susține un recital de poezie, blues și jazz, avându-i invitați speciali pe Krister Jonsson (chitară/ Suedia), Christian Weber (contrabas/ Elveția), Michael Griener (percuție/Germania).

Maria Răducanu

„Împreună cu Maria Răducanu am reCITIT imagini interioare, mentale sau poetice în câteva exerciții de improvizație și de renshi. Au ieșit, astfel, traduceri de stări și de sonuri prelungite în muzici și vise.”, a mărturisit Dan Mircea Cipariu, inițiatorul proiectului „reCITEȘTE POEZIE”.

La spectacolul realizat de Maria Răducanu și Dan Mircea Cipariu sunt invitați liceeni de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, Colegiul Tehnic Media, Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu” și Liceul Teoretic Național care au participat la atelierele de lectură și scriere creativă coordonate de Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu.

„reCITEȘTE POEZIE” este un proiect de promovare a culturii scrise contemporane realizat de asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), în cadrul căruia sunt realizate ateliere de scriere și lectură creativă și show-uri de poezie și blues.

Parteneri media: Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro.

Bilete disponibile în rețeaua Eventbook sau la Agenția de bilete CREART (Piața Alexandru Lahovari, nr.7) : https://eventbook.ro/theater/bilete-reciteste-poezie?hall=teatrelli

MARIA RĂDUCANU s-a născut pe 3 noiembrie 1967, la Huși, județul Vaslui. Se consideră o „simplă” cântăreaţă sau, şi mai bine, o bocitoare de rit bizantin.

Prezență constantă pe scenele  de jazz (și nu numai), din România și din străinătate (Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Belgia, Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Portugalia, Suedia, SUA, Nigeria, Gabon, Israel, Algeria etc.), Maria Răducanu este o artistă greu de categorisit stilistic. De un clasic nonconformism, ea îşi provoacă publicul, cu fiecare nouă apariţie, la sinceritate, deschidere, declişeizare. Maria Răducanu nu cântă pentru snobi, deşi muzica ei este una de rafinament. Că se află stând turceşte pe o străduţă din Paris sau pe scena unei Filarmonici, cântul ei stă sub semnul aceluiaşi crez „dostoievskian”, conform căruia Frumosul va mântui Lumea.

A colaborat cu majoritatea muzicienilor de jazz din România (Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Pedro Negrescu, Mihai Iordache, Sorin Terinte, AlbertTajti etc) şi cu personalităţi ale jazzului occidental (între care germanii Jan Roder, Michael Griener, Siegfried Kessler şi Niko Meinhold, americanii Marc Ribot şi Chris Dahlgren,  suedezul Krister Jonsson).

În 2009, Marreterraniu Production din Corsica şi MEZZO VOCE au produs pentru Televiziunea Franceza dvd-ul MARIA RADUCANU QUARTET, conținând 53 de minute de muzică live. Protagoniştii acestui eveniment au fost, în afară de artistă, Krister Jonsson (ghitara), Derek Shirley (contrabas) și Michael Griener (percuție).

În aprilie 2010, la invitaţia celebrului muzician american de avantgardă JOHN ZORN, înregistrează la New York, pentru  prestigiosul label TZADIK, un album ce va fi lansat în octombrie acelaşi an. Partener, pe albumul respectiv, îi este ghitaristul de jazz MARC RIBOT (câștigător a numeroase premii Grammy, printre altele).

„Posedând una dintre cele mai distincte voci din lume, Maria Răducanu întrepătrunde doina românească cu fado, Rembetiko, blues și improvizații, creând o muzică pură, profund emoționantă și care-ți merge direct la inimă.” – a declarat John Zorn – Tzadik.

În 2020, publică albumul ”Spitalul Amorului” – Maria Răducanu Quartet (Niko Meinhold/ pian, Chris Dahlgren/ contrabas, Michael Griener/ percuție).

Dan Mircea Cipariu

DAN MIRCEA CIPARIU (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul ”Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme ”Tsunami” (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său ”singurătatea vine pe facebook”, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”.

În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).

În 2022, a publicat volumul META VERS, editura Vellant, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu.

În 2023, a publicat volumul ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, editura Ars Libri, cu ilustrații de Raluca Neferu.

Krister Jonsson

KRISTER JONSSON este unul dintre cei mai apreciați și solicitați ghitariști din Suedia. Cu o solidă pregătire clasică, urmată de dezlănțuiri rock, explorări psihedelice și apoi studii de jazz la New York, Jonsson își abordează holistic instrumentul, cu o tehnică uluitoare, inventivitate timbrală, dar mai ales senzitivitate, venind cu toată deschiderea spre partenerii de scenă, în căutarea armoniei care să-i conțină sound-ul unic. Jonsson este un explorator al sufletului (și are un fetiș pentru Mahler). Și nu se împiedică în abstractizări, nu-l „fură” tehnica. Face muzica să sune bine și, dacă simțirea o cere, îi împinge curajos limitele. A colaborat cu mulți artiști de renume din Scandinavia și Europa, între care sunt de menționat colaborările pe termen lung (și apăsat) cu Viktoria Tolstoy, Marilyn Mazur, Maria Răducanu, Lars Danielsson.

Christian Weber

CHRISTIAN WEBER a devenit cunoscut grație sound-ului musculos al bassului, contrapunctului otrăvit și reflexului de a para un pumn. Cântă în variate formule, în toată lumea. Proiectele actuale includ trio-ul cu saxofonistul Ellery Eskelin și bateristul Michael Griener, WWW cu pianistul Michel Wintsch și bateristul Christian Wolfarth și un duo – împreună cu Joke Lanz la platane. În 2003, a primit Premiul pentru artă al orașului Zürich. Din 2007, este lector la universitățile din Lucerna, Berna și Basel. A lansat numeroase albume ca bandleader/ coleader la prestigioase label-uri de jazz și free-jazz precum HatHut/hatOLOGY, Intakt, Cut, For4Ears etc. A colaborat cu numeroși muzicieni de jazz și muzică improvizată: John Butcher, Lol Coxhill, Rudy Mahall, Aki Takase, Otomo Yoshihide. Cântă regulat cu ansambluri de muzică contemporană, muzică pentru teatru, film și dans, precum și cu trupa post-punk-dada COPILUL BRUSC.

Micheal Griener

MICHAEL GRIENER a învățat să bată la tobe ascultându-i și apoi cântând cu cei „mari”. Și-a petrecut adolescența muzicală împreună cu clarinetistul-bass Rudi Mahall. La 20 de ani, la Hanovra, alături de Günter Christman, își începea cariera de artist liber-profesionist. Din 1994, de când s-a stabilit la Berlin, s-a impus ca unul dintre cei mai versatili bateriști ai scenei de jazz, lucrând cu Mal Waldron, Butch Morris, Tal Farlow, Evan Parker, Aki Takase și mulți alții. Împreună cu Jan Roder formează secția ritmică a grupului DIE ENTTHÄUSCHUNG, Uli Gumpert Quartett, Monk’s Casino și multe alte grupuri și proiecte. Din 2002 este lector la Academia de Muzică din Dresda. În martie, 2006, a primit Premiul de CEL MAI CREATIV SOLIST la Gala Noului Jazz German de la Mannheim. Muzica lui se regăsește pe numeroase albume apărute la labeluri de prestigiu, precum Intakt, Hat/Hut, FMP, Moers Music etc. Cu o amplă cunoaștere a jazzului tradițional, Griener se mișca lejer în zona muzicilor improvizate, free jazz, muzică contemporană. Este solicitat în varii proiecte – și nu pentru lipsa de personalitate, ci pentru ca are acea rară calitate de a sublinia idei, de a le impregna cu propriul spirit, având grijă să nu dezechilibreze întregul muzical. Ritmul lui Griener e aspru și tribal și în același timp curgător ca un cântec.

Proiectul ”reCITEȘTE POEZIE”  nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Număr de vizualizări :1017


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro