spot_img

”Muzicile Munteniei de altădată” la Sala Auditorium 

Sub acest titlu, grupul de muzică veche românească „Trei parale” propune publicului un program proaspăt, o premieră ce scoate la lumină cântări vechi muntenești, balade, doine „de plai”, cântece de dragoste și joc. Această (cea mai recentă) producție a grupului „Trei Parale” aduce pe scenă instrumente inedite (cobză, fluier, caval cimpoi). Sunt instrumente vechi românești, odinioară nelipsite din peisajul intim al țăranilor munteni, sunt astăzi rar văzute și auzite pe scenele noastre de concert. Concertul se desfășoară în seara zilei de 27 aprilie 2023, de la ora 19, în Sala Auditorium (MNAR) și este organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României. Biletele sunt puse în vânzare prin rețeaua Eventim: https://bit.ly/3KbmADh. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Devenit cunoscut mai ales prin reînvierea muzicilor urbane de altădată, prin acest proiect, grupul de muzică veche românească Trei parale aduce în atenția publicului muzici vechi rurale: cântece pastorale, balade, doine sau alte cântări. 

            În acest concert, grupul se va opri asupra muzicilor rurale. Își concentrează atenția asupra unei singure regiuni, Muntenia, dezvăluindu-i punctele forte și unicatele sonore. Instrumentele pe care membrii grupului le vor mânui provin atât din lumea intimă a țăranilor: fluier, caval, cimpoi cât și din cea sărbătorească, a tarafurilor de altădată: vioară, cobză, contrabas. 

            Din zona muntoasă a Valahiei, cântăreții vor aduce doina „de plai”, iar din Câmpia Dunării doina de dragoste. Și cum Muntenia a fost zona celor mai renumiți baladiști, două astfel de cântări bătrânești se vor reauzi după mulți ani de absență. În fine, sprințarele melodii de joc vor fi o tentație ispititoare pentru picioarele publicului ascultător. 

            În program: 

Doină : Vară, vară, primăvară 

– Cântec: Ce faci mândră pe Muscel 

– Cântec de dragoste: A venit primăvara 

– Suită la caval: Cântec și Iancu Jianu de la Dobrotești, Hora și Sîrbă de la Crângu 

– Cântec de dragoste:  Ca pe Teslui 

– Suită la fluier: Doină și joc 

– Baladă: Gruia lui Novac 

– Baladă: Ciobanul care și-a pierdut oile 

– Taraf: Cîntec și Sârbă Mavrodin 

– Suită la cimpoi: Doină, Sârbă și Brîu de la Amara 

– Cântece: Dorul meu e numai dor, Murgule căluțul meu 

– Cîntece urbane: La calul bălan, Pe ulița armenească 

            Interpretează: 

Grupul de muzică veche românească „Trei parale”: – Florin Iordan (cobză, fluier, cimpoi, caval), – Daniel Pop (voce, fluier, dairea), – Mihai Balabaș (vioară), – Beatrice Iordan (cobză, contrabas). 

            Trei paraleeste un grup revivalist bucureștean, unic în peisajul muzical românesc, ce face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Prin abordarea cât se poate de serioasă, etnomuzicologică, a unor muzici în bună parte uitate, sau transformate de-a lungul veacurilor în cu totul altceva, grupul reușește să se situeze într-o zonă care atrage un public variat, de la profesioniști, până la amatorii de curiozități cu o savoare exotică. Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti și conducător al formației. De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe folosirea unor modalităţi de cunoaştere cum ar fi expediţiile prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.). Grupul foloseşte instrumente vechi aproape dispărute în mediul tradiţional şi puținfolosite în lumea contemporană urbană: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuţie (toba, vuva, daireaua). 

            Muzica formației este prezentă pe coloana sonoră a unor filme ca Aferim!(2015) sau Chira Chiralina(2014). Formația lucrează în paralel la câteva proiecte diferite de reconstituiri muzicale. Grupul a participat în ţară la mai multe festivaluri medievale (Sighisoara, Mediaş, Braşov, Iaşi, Suceava), de muzică veche (Bucureşti, Miercurea Ciuc), de jazz (Green Hours International Jazz Fest) şi world music (Sibiu) şi la festivaluri dedicate muzicii clasice (Festivalul muzicii româneşti, Filarmonica Iași). De asemenea formaţia a participat la mai multe festivaluri în străinătate: Hradne Huky Banska Bystrica, Slovacia 2016 si 2017, Intercultural Art Dialogues Days, (Istanbul-Turcia, 2018 și 2011), London Book Fair 2014, Europe in Langenfeld (Germania, 2013), The Culture of Peace Festival (Tel Aviv, Israel 2012), Kocsonya Fesztival (Miskolc-Ungaria 2012), DUNA PARTY (Budapesta-Ungaria 2011), „Mikołajki Folkowe” International Folk Festival Lublin-Polonia 2010. 

            În discografia formației se regăsesc: 

– Bazar, Green Records, Bucureşti, 2008

– Bazar. Cântece din veacul al XIX-lea (p. a II-a), Ethnophonie, Bucureşti, 2012 

– Ciobanul care și-a pierdut oile, Asociația “Pe-un picior de plai”, București, 2015 

– în curs de apariție: România. 100 de minute, dublu CD. 

Partenerii media ai concertului sunt: TV Trinitas, Radio Trinitas, Radio Clasic, PressHub.ro, LumeaCredintei.com, Profit.ro, Urban.ro, News.ro, modernism.ro, AgentiadecArte.ro, informateca.ro. 

Număr de vizualizări :157

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508