spot_img

Noutăți editoriale Editura Tracus Arte

1. Poeme de iertat fericirea, Nicolae Teoharie

Nicolae Teoharies-a născut la 4 ianuarie 1951 în comuna Munteni-Buzău, județul Ialomița. A debutat la Editura Eminescu cu volumul de poeme Nostalgia marginilor (1999). Ulterior, a publicat patru volume de poezie la Editura Helis, Slobozia: Camera de concret (2008), Legați-mă la ochi cu sentimente (2008), Diavoli de cafenea (2009), Să ne petrecem moartea împreună (2014). Au urmat volumele de poezii Sâmbăta când zeii au treabă (Editura Vinea, 2016) și O zi pe care am locuit-o cândva (Editura Tracus Arte, 2020). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

noapte de plastic

unde să mai pleci la vârsta asta? hărțile 

s-au reconfigurat, nordul e ocupat, sudul nu mai 

există. stăm la marginea orașului în adăposturi

din plăci de azbociment și cutii de carton. aici 

nu știe nimeni de noi. adevărul nu are urmași.  (…)

2. Mare nostrum, Romulus Bucur

Romulus Bucur s-a născut în 1956, la Arad. A debutat în România literară (1978). A publicat: Cinci (împreună cu Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Mariana Marin și Alexandru Mușina), Litera, 1982; Greutatea cernelii pe hîrtie, Albatros, 1984; Literatură, viață, Cartea Românească, 1989; Dragoste & Bravură, Marineasa 1995, Poetry at Annaghmakerrig (împreună cu Mircea Cărtărescu), Dublin, Dedalus Press, 1996; Ditty / Cîntecel, London, Slow Dancer Press, 1998; Cîntecel(e). Fast-food Poems, Paralela 45, 1998; Cărticică pentru pisică, Aula, 2003; Poeme alese 1975-2005, Aula, 2005; O seamă de personaje secundare, Tracus Arte, 2009;  Arta războiului, Tracus Arte, 2015; Opera poetică, Cartea Românească, 2017; Odeletă societății de consum, Tracus Arte, 2018; Despre prieteni & singurătate, Tracus Arte, 2020.

sfîrșitul vine inevitabil

 o știi atît de bine încît

îți inventezi tot felul de semne prevestitoare 

(la radio cîntă         coincidență

                                 hotel california) 

te minți cu doctrina 

                              non-atașamentului 

sau cu alte povești convenabile 

faci cafea sendvișuri chestii 

                            ca de obicei 

te străduiești să fii maestrul de ceai 

                            care habar n-are 

să folosească o sabie și alege să facă

 ce altceva

                  decît ceremonia ceaiului 

înainte de a trebui să lupte

cu un samurai care n-a făcut altceva 

toată viața decît să se pregătească

                       de luptă

3. Și dacă tu ești o planetă străină. Poeme de dragoste, Traian T. Coșovei

Antologie alcătuită de Ștefania Coșovei

Traian T. Coşovei (1954- 2014) a debutat în presa literară în1978, în revista România Literară

Cărţi publicate: Ninsoarea electrică, ed. Cartea Românească, 1979; 1, 2, 3 SAU…, ed. Albatros, 1980; Cruciada întreruptă, ed. Cartea Românească, 1982; Aer cu diamante (împreună cu Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Ion Stratan), ed. Litera, 1982; Poemele siameze, ed. Albatros, 1983; În aşteptarea cometei, ed. Cartea Românească, 1986; Rondul de noapte, ed. Militară, 1987; Pornind de la un vers (critică literară), ed. Eminescu, 1990; Bătrâneţile unui băiat cuminte, ed. Pontica, 1994; Mickey Mouse e mort, ed. Cartea Românească, 1994; Percheziţionarea îngerilor, ed. Crater, 1998; Lumină de la frigider, ed. Cartea Românească, 1998; Bună dimineaţa, Vietnam!, ed. Călăuza, 1999; Hotel Urmuz (critică literară) ed. Călăuza, 2000; Mahalaua de azi pe mâine (împreună cu Dan Mircea Cipariu), ed. Vinea, 2000; Les annees folles du socialisme, (împreună cu Ştefania Coşovei), Asociaţia Scriitorilor & Ed. Eminescu, 2000; Pisica neagră, pisica moartă, (împreună cu Bogdan O. Popescu), ed. Crater, 2001; Institutul de glasuri, ed. Cartea Românească, 2002, antologie în colecţia Hyperion; Vânătoarea pe capete, ed. Libra, 2002; Greva căpşunelor, ed. Libra 2004; La formarea ideilor, ed. Contemporanul Ideea Europeană, critică literară, 2005; Băutorii de absint, antologie de poezie (împreună cu Ion Mureşan, Liviu Ioan Stoiciu, Nichita Danilov, Ioan Es. Pop), ed. Paralela 45, 2007; Motocicliştii spaţiali (împreună cu Ioana Mănescu) – cineroman, Editura Tracus Arte, 2008; Poeţii marilor oraşe, critică literară, Editura MNLR, 2008; Aerostate plângând, Editura Tracus Arte, 2010.

Un înger care visează

Într-o dimineață

Dormeai atât de adânc,

Încât respirația ta

era mai neliniștită 

decât albul zăpezii.

În timp ce eu priveam,

Trăgând perdelele roșii ale frigului.

4, Doamna Goliat, Ioana S. Bogorodea

Ioana S. Bogorodea s-a născut la data de 10 octombrie 1979, în Tulcea. A absolvit Facultatea de Sociologie a Universității de Vest din Timișoara. În 2022 a publicat volumul de proză scurtă Răzbunarea Sarei, la Editura Rafet.

Premiul Traian T. Coșovei Debut în poezie, 2022

răul

m-au furat și apoi m-au mângâiat să nu mai plâng

noi tratăm efectele, așa au spus

ne place să ștergem lacrimile și urmele

de pământ din om, până-l urcăm pe cruce,

sfânt.

m-au lovit pentru că le place tremurul vocii

lupta unui david cu handicap

împotriva doamnei goliat,

îți dăm o pensie de boală, ne place

să-i ajutăm pe cei mai bolnavi decât noi.

m-au smuls dintre ei, m-au pus singură 

pe un bolovan pentru că nu vorbeam cu niciunul

prea mult, prea depresiv dormeam

pe teritoriile lor împrumutate între generații

pentru bani.

pe un bolovan m-au pus și am plâns

cât am putut de mult, nu vreau la grădina zoologică

le-am zis, vreau să mă plimb

ca o panteră în junglă. 

mi-au pus oglinda-n față: 

eram mică, slabă, urâtă și fată. 

5. Comedii vol.I. Volpone. Alchimistul, Ben Jonson

Colecția Contemporanii lui Shakespeare, după Christopher Marlowe, continuă cu Ben Jonson, Comedii I , primul din cele două volume dedicate celui mai bun prieten și cel mai aprig rival al lui Shakespeare din intervalul 1596–1616, celui dintâi purtător al titlului de „Poet Laureat” al regatului englez și cel dintâi dictator literar din istoria literaturii engleze.

6. Nopțile de coșmar ale poetului Nicolae Labiș, Stela Covaci

Ediția a II-a

La vârsta de 21 de ani, în 1956, la începutul unei cariere poetice care se vestea genială, Nicolae Labiş a murit în urma a ceea ce a fost cunoscut drept un banal şi regretabil accident. De-a lungul vremii, au apărut şi voci care au susţinut că tânărul poet a fost asasinat la comanda Securităţii.Încercând să aducă lumină momentele cutremurătoare dinaintea „accidentului” şi a clipelor de agonie trăite de poet în spital, Stela Covaci, bună prietenă a lui Labiş, a adunat o serie de mărturii despre ceea ce unii consideră că a fost asasinarea poetului. Mai mult decât atât, cartea cuprinde texte inedite ale lui Nicolae Labiş, care au fost dictate în ultimele nopţi de viaţă lui Aurel Covaci, soţul autoarei. 

„Cartea este o sinteză a celorlalte şase cărţi pe care le-am scris despre Labiş, cu care am fost colegă la Facultatea de Filologie. Cartea cuprinde ultimele poezii ale lui Labiş, pe care le-a creat în ultimele zile de viaţă. Pe atunci locuia cu viitorul meu soţ, Aurel Covaci căruia i-a dictat aceste opere minunate”. Stela Covaci

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508