Expoziția „Ou cu ou și cărămidă cu cărămidă” – un proiect Grivița53, la Galeria CREART

mart. 22nd, 2023 | By | Category: Cronica de cArte

Luni, 27 martie 2023, începând cu ora 16:00, la Galeria CREART din București (Piața Alexandru Lahovari 7) are loc vernisajul expoziției „Ou cu ou și cărămidă cu cărămidă” – un proiect Grivița53. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin CREART, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Expoziția reunește reproduceri ale celor 19 ouă supradimensionate din cadrul Festivalului Ouălor, inițiat de scriitoarea și regizoarea Chris Simion-Mercurian în 2019, când personalități importante ale artei, sportului, muzicii, teatrului și altor industrii creative au acceptat provocarea de a da o identitate vizuală unică fiecărui ou. Având-o curatoare pe Ana Daniela Sultana, expoziția „Ou cu ou și cărămidă cu cărămidă” prezintă, de asemenea, în dimensiune reală, un ou Grivița53 – cel semnat de artista vizuală Dalina Bădescu și de regizorul Cristian Mungiu – scenografia fiind întregită de cărămizi care fac trimitere la edificarea „primului teatru construit împreună”. De altfel, titlul expoziției este extras dintr-o declarație acordată de Cristian Mungiu pentru susținerea proiectului Grivița53. Canotoarea olimpică Valeria Răcilă van Groningen, din a cărei colecție de artă face parte oul expus la Galeria CREART, va ține o alocuţiune în deschiderea evenimentului. Expoziția „Ou cu ou și cărămidă cu cărămidă” poate fi vizitată în perioada 27 martie – 7 mai 2023.

„Ouăle Grivița53 au deja un parcurs itinerant prestigios (au fost expuse la MNAC, la mall, etc.), găsindu-și locul în memoria noastră colectivă alături de expresia «primul teatru construit împreună (de la zero)». Contextul în care le readucem în atenția publicului, în primăvara lui 2023, nu rezidă doar în celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului (aceasta este doar un pretext), ci, mai cu seamă, în importanța și necesitatea solidarității comunității acum, mai mult ca oricând, odată cu demararea șantierului, întrucât pe 1 martie anul acesta a început construcția per se a teatrului din Grivița 53. Totodată, expoziția «Ou cu ou și cărămidă cu cărămidă» prefațează o nouă campanie caritabilă similară Festivalului Ouălor, în care, de această dată, suportul pe care artiștii, respectiv creatorii, vor desena sau picta va fi chiar cărămida. Pornind de la principiul conform căruia întregul se reflectă în parte, iar partea în întreg, selecția expozițională de față constituie un mic fragment din ceea ce înseamnă forțele care au fost angrenate în materializarea acestui proiect numit și «insula imaginară pe care visăm să construim experiențe», pentru a o cita chiar pe Chris Simion-Mercurian, vizionara și inițiatoarea întregului concept Grivița53.” (Ana Daniela Sultana)

„Asta admir la proiectul Grivița53. Pasiunea. Energia. Și hotărârea. De a urma un vis. Oricât de greu ar fi. Merită să le urmăm exemplul. Merită să-i ajutăm. Ajutați-i și voi. Pe cei care îndrăznesc să viseze. Ou cu ou și cărămidă cu cărămidă, visul lor va prinde contur. Și ne va bucura pe toți, la sfârșit.” (Cristian Mungiu)

„Compoziția pornește de la o selecție de skyline-uri ale orașelor de pe partea nordică (sus) și de pe partea sudică (jos) a mapamondului. Ele indică de fapt Ecuatorul Oului pe care Cristian Mungiu […] l-a conceput ca un Univers. […] Astfel că brâul negru semnifică partea telurică, grea – Pământul, iar cele două calote – nordică și sudică – sugerează bolta celestă pe care am încercat să o populez cu constelații, în special cu cele zodiacale.” (Dalina Bădescu)

„Astăzi, 1 martie (2023), am început construcția Grivița53 – primul teatru construit de la zero de comunitate, o inițiativă în care manifestul personal și implicarea emoțională sunt mai presus de funcții, statut, job. […] Grivița53 este mai mult decât construcția unui teatru…este construcția unui spirit. Vom lăsa în urmă nu doar un teatru, ci povestea unor oameni care au putut fi cu adevărat împreună. Finanțarea construcției Grivița 53 este asigurată din contribuție proprie, donațiile ctitorilor, sponsorizări și prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Mulțumesc tuturor celor care au făcut ca proiectul să ajungă în această etapă.” (Chris Simion-Mercurian)

Creatorii care au îmbrățișat, în 2019, inițiativa de a transforma ouăle cu înălțimea de 2 metri, din poliester armat și fibră de sticlă, în lucrări de artă sunt: Arantxa Etcvheverria, Alexandra Nechita, Francisc Chiuariu, Gheorghe Fikl, Mihai Popescu și Florin Samoilă, Oana Pellea și Mirela Trăistaru, Alex Găvan și Adina Mastalier, Valeria Van Groningen și Chris Simion-Mercurian, Horațiu Mălăele și Cristi Farcaș, Maia Morgenstern și Cabiria Morgenstern, Alexandru Tomescu și Ana Munteanu, Ivan Patzaichin și Marius Burhan, Cristian Mungiu și Dalina Bădescu, Dan Perjovschi & Band of Illustrators: Sorina Vazelina, Tuan Nini, Laurie Mouret, Irina Iliescu, Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) și Ramona Chirică, Mirela Trăistaru, Iuliana Vîlsan, Marius Manole, Vasile Murivale, Mihai Dobrovolschi și Vlad Fodor.

––––––-

Construită pe formatul unui white box, Galeria CREART – un proiect al Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București – este un spațiu expozițional dedicat artei contemporane, cu solo show-uri semnate atât de artiști consacrați, cât și de cei emergenți. www.creartgallery.ro

Număr de vizualizări :194
Tags: , , ,


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro