spot_img

Zilele Filmului Românesc la ”Casa del Cinema” din Roma

În perioada 8-10 decembrie 2022, Ambasada României în Republica Italiană în colaborare cu Asociația Dacin Sara din București, Centrul Național al Cinematografiei din București, Accademia di Romania in Roma și ProEvent – Roma, cu susținerea Băncii Transilvania, Carrefour România și Digital World Printing – Roma,  organizează Zilele Filmului Românesc la Casa del Cinema din Roma (Largo Marcello Mastroianni 1).  Ceremoniei de deschidere a Zilelor Filmului Românesc de la Roma, va avea loc joi, 8 decembrie 2022, ora 19:00, la Casa del Cinema din Roma (Largo Marcello Mastroianni 1), în prezența ministrului român al culturii, Lucian Romașcanu.

Cu această ocazie, criticul și istoricul de film Prof. univ. dr. Manuela CERNAT va susține prelegerea cu titlul O retrospectivă asupra cinematografiei românești. Începând cu ora 19:30, în prezența regizorului Nae CARANFIL, va avea loc proiecția filmului Restul e tăcere, urmată de o întâlnire a publicului cu regizorul român. Proiecția filmelor va fi în limba română, cu subtitrare în italiană.

PROGRAM:

Joi, 8 decembrie 2022

19.00 Ceremonia de deschidere

O retrospectivă asupra cinematografiei românești – prelegere susținută de criticul și istoricul de film Manuela CERNAT

19.30 Proiecția filmului „Restul e tăcere” regizat de Nae Caranfil (Romania 2008) urmată de o sesiune Q&A cu regizorul român.

Participarea la ceremonia de deschidere și la proiecția filmului este liberă cu confirmarea participării la adresa de e-mail: roma.events@mae.ro.

Lungmetrajul „Restul e tăcere”: „Restul e tăcere este un film despre facerea unui film. Filmul din film este rezultatul întâlnirii dintre doi visători, în Bucureștiul anului 1911. Grigore Ursaru este fiul în vârstă de 19 ani al unui cunoscut actor de comedie, care, dacă n-a putut să facă din Grig un actor de teatru, ar vrea să facă din el măcar un recuziter – orice, numai să nu intre în conflict direct cu augusta chemare a scenei. Dar Grig are alte chestii în cap: «Vreau să arăt toate bătăliile exact așa cum au fost, cu steagurile şi caii şi redutele care cad şi toți eroii ăia care mor pentru țara lor…» – chestii prea năvalnice, prea neastâmpărate şi prea zgomotoase ca să se împace foarte bine cu augusta chemare a scenei. E un inocent cu o viziune şi are nevoie de un păcătos cu bani, dar nu de unul oarecare. În epoca aceea, cinematograful era o vietate încă nedomesticită, ale cărei acțiuni nu puteau fi prevăzute, ci doar presimțite, ale cărei puteri abia începeau să fie măsurate de exploratori care nu o dată au sfârșit prost […] Restul e tăcere e povestea a doi bărbați «mai mari decât viața», care se iau la trântă cu ceva mai mare decât ei – himera incandescentă a nemuririi; refuză să-i dea drumul şi ard amândoi.” (Andrei Gorzo, http://agenda.liternet.ro/)

Vineri, 9 decembrie 2022

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

18.30 Proiecția filmului „Grindul Șacalilor” regizat de Napoleon Helmis (România 2021) urmată de o sesiune Q&A cu regizorul român. 

Lungmetrajul „Grindul șacalilor”: Toni și Simina sunt două suflete singuratice care se întâlnesc în călătorii. Căile lor se încrucișează într-o parcare de supermarket, unde se conectează și decid să-și continue călătoria împreună. Grindul Șacalilor este un film-poveste de dragoste, plasat în timpul unei călătorii făcute împreună de doi oameni singuri. Toni și Simina sunt singuri, ambii au peste 50 de ani. Toni, cărând o barcă cu pânze, și Simina, pe bicicletă, se întâlnesc întâmplător într-o zonă pitorească a Munților Carpați. Aceștia decid să continue călătoria împreună, prin Delta Dunării. Toni îl vizitează pe prietenul său, Oake, un pescar care locuiește într-un loc sălbatic, pe litoralul Mării Negre. Odată ajunși acolo, Toni și Simina se confruntă cu efectele depresiei lui Oake. Oake funcționează ca un tip de test de turnesol, arătându-le ca trebuie să se schimbe dacă vor să rămână împreună.

21.00 Proiecția filmului „Marocco” regizat de Emanuel Pârvu (România 2021) urmată de o sesiune Q&A cu regizorul român.

Lungmetrajul „Marocco”: Cristi este într-o relație cu iubita lui Maria, la câțiva ani după moartea soției lui. Magda, fiica lui adolescentă și iubitul ei, Iulian, sunt voluntari la un spital de oncologie pediatrică, unde merg o dată pe lună pentru a-i anima pe copiii bolnavi. Într-o zi, Magda îi oferă unei fetițe bolnave lănțișorul primit cadou de la tatăl ei. Când Cristi refuză să o creadă pe Magda că, într-adevăr, adolescenta a oferit cadoul ei scump unui copil bolnav, totul se schimbă. 

Marocco este o poveste bazată pe fapte reale care mi s-au întâmplat mie în tinerețe. O poveste care a deviat destinul meu, o poveste care m-a urmărit foarte mulți ani până când am realizat importanța încrederii în iubire. Și cum un simplu sentiment de vinovăție pe care nu știi să îl gestionezi poate schimba destinul tău, dar și al altor persoane din viața ta. Cred ca este o poveste universală între părinți și copii, în care noțiunea de moralitate capătă toate tonurile de gri pe care cineva le poate găsi. Toate fațetele adevărului sunt explorate, până când spectatorul nu mai știe exact cu cine să empatizeze, pe cine să înțeleagă și de cine să îi fie milă.” (Emanuel Pârvu).

Sâmbătă, 10 decembrie 2022

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

16.30 Proiecția filmului „Două lozuri” regizat de Paul Negoescu (România 2016)

Lungmetrajul „Două lozuri”:Comedia „Două Lozuri”, inspirată dintr-o nuvela de-ale lui Caragiale, cu Dragoș Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol în rolurile principale, se bucură de cel mai mare succes românesc în 2016. Pelicula, premiată cu mențiune specială din partea juriului Festivalului de Film de la Zurig, a fost denumită de presă italiană “voioșie de calitate”. Filmul spune povestea a trei prieteni, care realizează că au pierdut biletul câștigător de loterie per care l-au avut. Începe astfel o aventură plină de situații comice, reflexii şi întâlniri cu personaje pe cât de bizare pe atât de comice.

18.30 Proiecția filmului „Dincolo de calea ferată” regizat de Cătălin Mitulescu (România 2016) urmată de o sesiune Q&A cu regizorul român.

Lungmetrajul „Dincolo de calea ferată”: În scenariul semnat de regizorul Cătălin Mitulescu, Radu se întoarce din Italia după o absență de un an și își găsește soția schimbată. Ada Condeescu interpretează rolul tinerei soții Monica. Cei doi petrec o noapte în care încearcă să se regăsească, după ce distanța crease neîncredere între ei. Filmul este o coproducție România-Italia-Suedia și a avut premiera în 2016.În distribuție apar Alexandru Potocean și Ada Condeescu în rolurile principale, iar în alte roluri Luminița Erga, Dragoș Moştenescu, Mariana Danescu. Lungmetrajul ”Dincolo de calea ferată” a primit mențiune specială la cea de-a 51-a ediție a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, în iulie 2016, iar critica de specialitate l-a numit un film artistic al emigranţilor români pe care experiența europeană îi rupe de familie și realitățile de-acasă.

21.00 Proiecția documentarului „Nostalgia dictaturii” regizat de Marius Barna

Filmul documentar „Nostalgia dictaturii”: La câteva decenii de la prăbușirea sistemului comunist, nostalgia după fostul regim a ajuns la proporții de neimaginat în aproape toate țările foste comuniste europene. Documentarul Nostalgia Dictaturii nu se limitează doar la prezentarea acestui veritabil sindrom al „dorului de dictatură”, ci, în paralel cu opiniile și motivațiile cetățenilor obișnuiți, trăitori în spațiul fost comunist, avansează explicații ale cercetătorilor din diverse domenii, sociologi, psihologi, politologi, etologi etc., referitoare la motivațiile intime ale unui asemenea sentiment paradoxal.

Organizatori: Ambasada României în Republica Italiană, Asociația Dacin Sara din București, Centrul Național al Cinematografiei din București, Accademia di Romania in Roma, ProEvent – Roma

Cu susținerea: Banca Transilvania, Carrefour România, Digital World Printing – Roma

În parteneriat cu: Roma Culture, Casa del Cinema, Zètema Progetto Cultura, Villa Borghese

În colaborare cu: Cinecittà, Rai Cinema, 01 Distribution 

Parteneri media: TVR Internațional, Radio România Actualități, Radio România Internațional – secția italiană, AGERPRES, revista Orizonturi Culturale Italo-Române, Giornale Diplomatico, Più Culture, B in Rome, Romeing. Abitare a Roma, Roma a Piedi, Italia a Piedi

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508