La New York, tema aniversării Zilei Naționale a României este colaborarea româno-americană

dec. 7th, 2022 | By | Category: Postcard

Merkin Hall – Kaufman Music Center, una dintre cele mai prestigioase scene muzicale din New York, cunoscută pentru acustica sa deosebită, este gazda galei organizate în 6 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, de cele trei misiuni diplomatice ale României din metropola americană: Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizația Națiunilor Unite, Consulatul General al României și Institutul Cultural Român. Evenimentul constă într-un concert urmat de o recepție, la care este anunțată prezența a peste 400 de persoane, reprezentanți ai mediului diplomatic, consular, cultural, precum și membri ai comunității românești. Pe lângă Ziua Națională, gala marchează, sub semnul multiplelor interferențe româno-americane, și sărbătorirea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA și a 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe al României.

Concertul aniversar va fi susținut de unul dintre cele mai în vogă ansambluri de tip „world music” din Chicago, condus de muziciana și artista vizuală Ana Everling, originară din Republica Moldova, și alcătuit din  muzicieni români, americani și sud-americani, caracterizat prin reinterpretarea originală, cu un sound modern, adecvat sensibilității contemporane a publicului american, a unor vechi melodii folclorice românești. 

Ana Everling s-a făcut remarcată prin versatilitatea stilistică și repertoriul divers. S-a lansat la Chicago, în 2015, cu albumul de debut „Soleira”, realizat împreună cu grupul de muzică electronică „Beats y Bateria”. În 2020, a fost beneficiara unei burse oferite de Departamentul de Cultură al orașului Chicago, prin intermediul căreia a creat „Taraf de Chicago”, un proiect de autor bazat pe muzica tradițională românească. Pe lângă Ana Everling (voce, chitară, percuție), „Taraf de Chicago” mai este compus din Olga Prohorova (vioară), Adrien Chevalier (vioară), Alexandr Brescanu (fluier, caval, percuție), Joseph Kitt Howard Lyles (contrabas) și Patrick Donley (chitară, pian, banjo, percuție).

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:
Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Website: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY  YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw

Număr de vizualizări :52


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro