spot_img

”Vă rog să aveți o viață frumoasă”, un boutique de blues și poetry performance

Dan Mircea Cipariu și Mike Godoroja

Duminică, 18 decembrie 2022, de la ora 19.30, în Sala Nouă a Teatrului de Comedie din București (str. Sf. Vineri nr.11), muzicianul de jazz & blues Mike Godoroja și trupa sa Blue Spirit împreună cu poetul Dan Mircea Cipariu, actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea și artistul vizual Codrin Cârdu prezintă o ediție specială de Sărbători a spectacolului ”Vă rog să aveți o viață frumoasă”. Un spectacol unicat în care se regăsesc, recitite ori revizitate, teme și simboluri ale Crăciunului. “Nu cred că este perioada mai prolifică în materie de speranțe și mai aproape de visele noastre din copilărie precum este cea a Crăciunului !”, spune Mike Godoroja.

”Voi citi câteva poeme din noua mea carte – Meta Vers – apărută la editura Vellant, cu 7 desene de Mihai Zgondoiu. Și voi citi poeme despre imagini molipsitoare și nepieritoare ale unui Crăciun din copilăria mea petrecută cu straița la gât, cutreierând pe ulițele satului Pănade cu colinde, mere și covrigi și, mai ales, visând cu ochii deschiși la cum Moșu´ Ion a lu´Codruțu, bunicul meu, îmi va aduce îngeri vorbitori din vată de zahăr. Alături de Mike Godoroja voi improviza și voi rezona, cu poezia și cu blues-ul, cu îngerii de zăpadă care vorbesc o limbă de zăpadă”, mărturisește Dan Mircea Cipariu.

Sunt 30 de ani de când Mike Godoroja face muzică, ajută pe alții sa facă muzică, sprijină muzica de calitate din Romania. A înregistrat cu Blue Spirit 7 albume, a compus pentru Iris, Felicia Filip și Blue Spirit, a fost producătorul muzical al întâmplărilor care i-au adus în România pe Ray Charles, James Brown, Chick Corea, Zucherro, Big Mountain, Jimmy Smith, Steve Howe, Steve Hackett, David Palmer. A realizat timp de peste 25 de ani emisiuni de rock și jazz la radio si televiziune despre artiștii României și marile legende ale lumii. Mike a lucrat cu Florian Pittiș, Florian Lungu și Johnny Răducanu. A fost primul realizator care a difuzat la TV în România pe canalul Național întreg festivalul Woodstock. Muzica sa de acum, rock-blues cu elemente de folk și psihedelic, note progresive și electro-synth, relevă noua direcție a spectacolelor lui, mereu căutând ceva care să surprindă publicul. Mike este un spirit plurivalent, căutând permanent, fără odihnă, să dăruiască publicului propriile sale descoperiri și experiențe, dedicându-și întreaga viață pentru muzica rock-blues-jazz din țara noastră.

Tudor Voicu a dialogat cu Mike Godoroja despre spectacolul ”Vă rog să aveți o viață frumoasă”.

Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro sunt partenerii evenimentului.

Tudor Voicu: – În contextul Sărbătorilor de Iarnă în care toată lumea cântă colinde mai mult sau mai puțin reușite ca formulă estetică, cum poate fi altfel cultural, autentic și organic, spectacolul live de blues și poezie pe care îl  dedici Crăciunului?

Mike Godoroja:- Consider că sloganul pe care l-am auzit de ceva vreme încoace la Radio România Cultural și anume că tot timpul este vorba despre cultură, că este vorba de o cultură de gang, de o cultură literară, de o cultură muzicală, de o cultură pop,  de o cultură agricolă, culinară, tot timpul e vorba de o cultură. Adică să cultivi și după aceea să culegi. A cultiva este cea mai  îndrăzneață și  mai de aplaudat  aventură a omului.

Cred și sunt convins că oamenii primesc cadourile artistice de Crăciun  pe măsura  nevoilor lor și  un concert banal și comercial, dacă este făcut frumos, estetic se poate ridica la aceeași înălțime de nevoi sărbătorești, un spectacol care are dacă nu trăsături, cel puțin conținut efectiv intelectual – cultural. Ceea ce propun eu și poetul Dan Mircea Cipariu de câțiva ani încoace este o reîntoarcere la valorile și simbolurile sincretice și din totdeauna ale artei și ale poeziei, adică un poetry & blues performance, în care poemul rezonează cu imaginile poetice ale blues-ului, ale jazz-ului, ale doinei, ori ale compozițiilor la orga Hammond și pian ale lui Dorian Pîrvu, ori ale ritmurilor nepereche ale percuționistului Vali Vătuiu. ”Vă rog să aveți o viață frumoasă” va fi la Sala cea Nouă din strada Sf. Vineri nr.11  a Teatrului de Comedie, o sală de tip studio modernă și foarte intimă. Spectacolul în sine  este un boutique de blues, de poeme, de teatru și de poetry performance. Alături de formația Blue Spirit,  din care fac parte: Vali Vătuiu – percuție, Dorian Pîrvu -orgă Hammond și pian, Alex Gavril – chitară, Tibi Topor – bas, vor  mai participa Dan Mircea Cipariu – poetul performer, actorii Teatrului Național București – Cristina Deleanu și Eugen Cristea – și Codrin Cârdu care va picta live.

Mike Godoroja & Dan Mircea Cipariu (foto: Cristian Sultana)

Tudor Voicu: Îndemnul ” Vă rog s-aveți o viață frumoasă ” este o obligație sau o rugăminte?

 Mike Godoroja: Este un înscris pe care l-am preluat, nu l-am  inventat. Eram într-un turneu cu formația undeva prin țară  și pe zidurile unor case dărăpănate de la ieșirea dintr-un sat cineva cu vopsea a scris „Vă rog s-aveți grijă de voi „.

Probabil era un îndemn local care trebuia postat pe acel  „perete” pentru că erau ceva probleme. Dar pentru mine a fost o flacără, un semnal că această rugăminte se contopește cu noțiunea de  îndemn, se amestecă cu bucuria unei dorințe.

Este deopotrivă o rugăminte și un îndemn, dar în nici-un caz o obligație.

Acest spectacol vrea de la bun început să fie  o manifestare  a bunului simț și o sărbătoare a bunului gust pentru că invitația noastră e o invitație la ceas de sărbătoare, dar una care cinstește inteligența spectatorului.

Biletele pot fi comandate online de pe pagina web a Teatrului de Comedie:

http://comedie.ro/spectacol/v–rog-s–ave-i-o-via–frumoas-

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508