spot_img

”Ţine minte: ştiinţa de a memora şi arta de a uita” sau cum să-ți transformi memoria într-o superputere

Zi de zi, cel mai sofisticat computer din univers, creierul uman, duce la bun sfârșit miliarde de sarcini: vede, aude, se ocupă de orientarea în spațiu, face raționamente, imaginează, suferă, empatizează și iubește – printre multe altele. Dar, de departe, „dintre toate miracolele complicate și senzaționale pe care le realizează creierul, memoria este cel mai mare” e de părere doctorul în neuroștiințe Lisa Genova, autoarea volumului Ţine minte: ştiinţa de a memora şi arta de a uita publicat de Editura Trei. Zilnic, de când se dau jos din pat, până la culcare și chiar în timp ce dorm, oamenii folosesc memoria ca să îndeplinească toate acțiunile – mari sau mici, banale sau excepționale – din viețile lor. Dar mai presus de acestea, folosesc memoria ca să rețină „narațiunea” propriilor existențe, șirul de evenimente (mai mult sau mai puțin) semnificative care au ajutat la construcția personalității și identității lor. „Memoria îți permite să știi cine ești și cine ai fost,  (…) este esențială pentru existența umană”, explică specialistul în neuroștiințe.

Într-un stil accesibil, cu mult umor, mai ales când se referă la episoade din propria viață, Lisa Genova invită cititorii cărții Ține minte într-un periplu fascinant pe căile întortocheate ale memoriei. Cum funcționează și cum se poate antrena, care este stilul de viață care îi priește, ce este un lapsus și când ar trebui să ne îngrijoreze uitarea sunt câteva dintre temele pe care neurologul american le dezvoltă în cartea sa. 

                                    De ce, din când în când și memoria „face pană” 

            Specialist în neuroștiințe, dar și scriitoare, autoare a romanului „Altfel… și totuși Alice” tradus în 36 de limbi, în Ține minte, Lisa Genova își ajută cititorii să înțeleagă modul cum funcționează memoria și cum pot beneficia la maximum de avantajele acestei „superputeri”. Autoarea dedică prima parte a cărții mecanismului memorării și explică modul complex în care se formeză amintiri. 

Unele lucruri, în general evenimentele majore din viață rezistă în memorie zeci de ani, altele se șterg după doar câteva zile sau chiar ore. Majoritatea își aduce aminte primul sărut, dar cel de-al unsprezecelea s-a pierdut în negura memoriei. De ce memoria reacționează atât de selectiv? În cea de-a doua parte a cărții, specialistul în neuroștiințe numește clar care sunt inamicii memoriei și de ce uităm. Explicată prin neatenție, lipsa de semnificație în plan personal a unor evenimente sau pur și simplu, banalitatea unor întâmplări, uitarea este, până la un punct, normală, înscrisă în „manualul de utilizare” al creierului. Și, atrage atenția specialista în neuroștiințe, nu este întotdeauna dăunătoare. Uitarea care se așterne peste un eveniment nefericit este binefăcătoare, iar în unele cazuri, „pentru a memora eficient, este deseori necesar să uiți”. Există însă și cazuri dramatice de uitare, precum ale celor diagnosticați cu Alzheimer. Subiectul a preocupat-o intens pe Lisa Genova, care s-a confruntat în propria familie cu astfel de situații. Această patologie a constituit subiectul romanului de debut, „Altfel… și totuși Alice”, care a fost ecranizat și distins cu un Oscar pentru interpretarea lui Julianne Moore. Neurologul american a ținut și o prezentare la TED cu titlul „Ce poți face ca să previi boala Alzheimer”, vizualizată până în acest moment de peste 8 milioane de persoane. Subiectul este detaliat și în cel de-al treilea capitol al cărții Ține minte dedicat factorilor care pot îmbunătăți sau deteriora memoria.

                                                    Nu uita să ții minte!

            Fără să se sfiască să numească memoria o adevărată superputere, Lisa Genova atrage atenția că aceasta este foarte vulnerabilă la anumite condiții ce țin mai ales de stilul de viață practicat azi. Într-un sondaj citat de specialista în neuroștiințe, 78% dintre americanii intervievați s-au declarat stresați din cele mai variate motive: pandemie, situație economică, boli, slujbă, relația cu șeful, soțul sau copiii etc. Stresul de scurtă durată ajută memoria, însă perpetuat și devenit cronic este unul dintre cei mai mari dușmani ai ei. Un altul, la fel de redutabil este lipsa de somn. Deși necesitatea somnului suficient este desconsiderată de multe persoane, Lisa Genova atrage atenția asupra pericolelor care decurg dintr-o astfel de raportare. „Dacă nu dormi suficient, ai un risc crescut de boli cardiace, cancer, infecții, boli mintale, Alzheimer și deteriorări ale memoriei. (…) Somnul este în mod cert un gen de superputere”, spune neurologul, care observă că atenția, capacitatea de a forma amintiri, de a perfecționa memoria și a preveni Alzheimer depind de numărul de ore dormit în fiecare noapte.

            Scrisă sub forma unui dialog empatic, plin de umor, dar mai ales documentat de doctorul în neuroștiințe de la Harvard, Ține minte este o lectură plăcută, dar mai ales utilă, prin care cititorii învață să exploateze la maximum memoria, superputerea aflată în dotarea fiecărui individ. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508