spot_img

”De ce iubim” de Anna Machin sau cum explică oamenii de știință dragostea 

Să fie vorba doar despre perpetuarea speciei, cum consideră cei mai sceptici sau pragmatici, despre nevoia de companie și spaima de singurătate, despre sporirea șanselor de supraviețuire sau pur și simplu acest sentiment (dacă este doar sentiment) sau emoție (dacă o putem rezuma la atât) nu poate fi încadrat într-o categorie, etichetat și nici înțeles pe deplin? ”De ce iubim”? Antropologul Anna Machin, cercetător la Departamentul de Psihologie Experimentală de la Oxford University, oferă în volumul cu același nume publicat de Editura Trei un posibil răspuns și totodată o introducere în incitanta știință a dragostei. Speculată de poeții din toate vremurile, fără să fie vreodată epuizată, declinată sub toate formele – romantică, maternă, națională etc – iubirea a suscitat de-a lungul veacurilor admirația și interesul tuturor, de la simpli oameni, la artiști și cercetători. Toți au încercat să o înțeleagă, să îi pătrundă misterul, dar cu toate acestea, caracterul subiectiv al iubirii a făcut ca esența ei să nu poată fi surprinsă cu adevărat. Timp de 12 ani, Anna Machin a mobilizat resurse din domeniul neuroștiințelor, geneticii, psihologiei și fiziologiei ca să descopere mecanismele intime ale științei dragostei și să înțeleagă rațiunile din spatele celor mai strânse relații ale oamenilor. Poate iubirea să fie înțeleasă mai bine prin scanarea creierului îndrăgostiților, studierea genelor sau a reacțiilor chimice din organism?

 Cercetătoarea Anna Machin nu pretinde că oferă răspunsul exhaustiv la întrebare, ci doar o viziune cuprinzătoare, plină de prospețime și riguros științifică asupra unui fenomen care inspiră venerație. În cele 10 capitole ale cărții, antropologul oferă răspunsuri solide la întrebările De ce iubim, cum și ce anume constituie obiectul/subiectul adorației oamenilor. 

Relațiile de calitate au un impact major asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor, indiferent de natura acestora (romantice, de prietenie sau în cadrul familiei) concluzionează studiile citate de Anna Machin. Iubirea ne oferă așadar șanse mai mari de supraviețuire, dar, în aceeași măsură, trebuie recunoscut, conferă și dependență. Beta‑endorfina este compusul chimic universal al iubirii, „opiatul natural al organismului, ca heroina sau morfina: odată ce am avut parte de o interacțiune care provoacă secreția acestui compus chimic, vom încerca iar și iar să obținem mai mult”, observă cercetătoarea de la Oxford. Este prin urmare iubirea doar o reacție chimică? Același compus chimic se găsește nu numai în relații romantice, ci și la baza celor dintre părinți și copii. 

Cercetătoarea de la Oxford nu se limitează să studieze tipul de iubire favorit din Occident, cel romantic, ci acoperă o sferă surprinzător de variată a acestui sentiment. Anna Machin dedică un capitol unui tip de iubire subestimată, cea între prieteni și concluzionează că rolul acestora este unul mult mai important decât am bănui, pentru că frecvent reprezintă spirite înrudite, familia pe care o alegem. „Sunt ferm convinsă că prietenii sunt felul în care alege Dumnezeu să‑și ceară scuze pentru familia pe care ne‑a dat‑o”, spune o participantă la unul dintre studiile realizate de Anna Machin. 

Cercetătoarea britanică merge mai departe de atât și se oprește asupra relațiilor cu prietenii blănoși – animalele de companie – și demonstrează cât de nedreaptă e sintagma „inimă de câine” folosită în sens negativ. Iar cum viitorul arată din ce în ce mai tehnologizat, antropologul introduce în discuție o temă tulburătoare: cine va fi cel mai bun prieten al omului în următoarele decenii? Câinele sau un amic construit din cabluri, cipuri și metal?

Scrisă într-un stil foarte accesibil în ciuda faptului că pune la dispoziția cititorilor cercetări și studii privind neurochimia iubirii, genetică și fiziologie, De ce iubim analizează și iubirea sacră pentru Dumnezeu. Anna Machin descrie ce se întâmplă în creierul unei călugărițe și ce procese chimice sunt declanșate în organismele persoanelor care trăiesc iubirea sinceră față de Dumnezeu. Situația aromanticilor, a partenerilor platonici queer (diferiți de normă), dar și poliamoria (acceptarea mai multor relații în același timp) sunt dezbătute în cartea antropologului britanic, precum și extremele iubirii, aspectele manipulatoare sau violente. 

În încercarea de a-i surprinde esența și a-i conferi o definiție, cercetătoarea de la Oxford întoarce iubirea pe toate fețele, o supune sondajelor, testelor de laborator, scanărilor cu aparate ultraperformante. A reușit să găsească un răspuns? „De fapt, poate că răspunsul la întrebarea Ce este iubirea? este de fapt atât de orbitor de evident încât nu îl vedem. Ce este iubirea? Totul”, concluzionează Anna Machin.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508