spot_img

Câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului „SuperPovești din București”. 

Cea de-a doua ediție a proiectului „SuperPovești din București”, campania de promovare a lecturii și a scrisului creativ lansată în 2021 de Compania de Librării București (CLB) alături de Headsome Communication, și-a desemnat câștigătorii celei de-a doua ediții. Este vorba despre zece elevi din capitală, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, ale căror povești vor fi reunite într-un volum care va fi lansat în decembrie, fiind apoi distribuit cu acces gratuit în toate librăriile din rețeaua CLB. Cei zece sunt elevi la școli și colegii din capitală pasionați de scris, aleși drept câștigători în urma unei evaluări realizate de organizatori, alături de autori români de literatură pentru copii și tineret. Jumătate dintre elevii selectați sunt câștigători la categoria 8-10 ani, iar cealaltă jumătate, la categoria 11-14 ani:

  1. Matei Alexandru Neacșu, în vârstă de 9 ani, elev la Școala Generală nr. 280
  2. Tiniche Antonia-Teodora, în vârstă de 9 ani, elevă la Școala Generală nr. 117
  3. Tiniche Petra-Alessia, în vârstă de 9 ani, elevă la Școala Generală nr. 117
  4. Thea Ilinca Jianu, în vârstă de 10 ani, elevă la Liceul Teoretic Național
  5. Mara Miloș, în vârstă de 10 ani, elevă la Liceul Teoretic Național 
  6. Anastasia Nica, în vârstă de 11 ani, elevă la Liceul Teoretic Național 
  7. Maria Cioflec, în vârstă de 12 ani, elevă la Școala Internațională HLA
  8. Matei-Andrei Petrescu, în vârstă de 12 ani, elev la Colegiul Național „Cantemir-Vodă” 
  9. Teodora Mateescu, în vârstă de 13 ani, elevă la Școala Generală nr. 178
  10. Andreea Rotaru, în vârstă de 14 ani, elevă la Școala Generală nr. 280

Biserica Stavropoleos, Ateneul Român, Strada Mântuleasa, Calea Victoriei, Palatul Elena Kretzulescu, Palatul C.E.C, Teatrul Național București „I.L. Caragiale”, Muzeului de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici”, Casa Poporului, Hanul lui Manuc, Delta Văcărești, Hanul Gabroveni, Bănca Naţională a României sau Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” sunt personaje prezente în cele 10 povești câștigătoare.

În perioada următoare, 10 autori români de literatură pentru copii și tineret vor „adopta” câte una dintre povești, urmând să lucreze la stilizarea textelor celor 10 elevi desemnați câștigătorii celei de a doua ediții a concursului „SuperPovești din București”.

„În vremuri în care totul pare ușor destabilizat în jurul nostru, ne bucurăm că reușim să ducem acest proiect mai departe. Să fim alături de cititorii noștri este ceea ce facem în mod natural de 72 de ani. Iar, când cititorii pe care îi avem în vedere sunt elevi, iar susținerea înseamnă să îi ajutăm să-și descopere abilitățile de scriere creativă și imaginat povești, bucuria este cu atât mai mare”, a declarat Marieta Seba, directoarea Companiei de Librării București. 

Lansată în ianuarie 2021, de Compania de Librării București, și Headsome Communication, „SuperPovești din București” este un proiect care își propune să contribuie la educația pentru lectură, punând în valoare poveștile. Mai exact, este vorba despre legendele și poveștile despre București, orașul de care CLB este legat identitar. 

Cu ajutorul campaniei „SuperPovești din București”, reprezentanții tinerei generații de cititori și adolescenții din capitală sunt invitați să se transforme în „detectivi”, să caute poveștile ascunse din istoria orașului: să le documenteze în familie, în cadrul comunității locale, la școală, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, apoi să le readucă la viață în compoziții proprii. Să se conecteze la istoria și poveștile orașului în care trăiesc și să ajute la păstrarea memoriei locului, apoi să readucă în actualitate toate aceste legende în povești proprii. 

„«Superpovești din București»s-a născut, pe de o parte, din dorința de a stârni curiozitatea copiilor și tinerilor în legătură cu poveștile despre București – ivite de-a lungul istoriei sale zbuciumate – și, pe de altă parte, cu gândul de a veni în ajutorul profesorilor și al părinților care vor să îi învețe pe elevi să privească dincolo de «marginea farfuriei». Creativitatea și curiozitatea celor mici se manifestă mai ales în afara programei școlare și a temelor de acasă, atunci când li se oferă șansa de a fi independenți, de a începe și a duce la capăt un proiect din proprie inițiativă”, a mărturisit Oana Boca Stănescu (Headsome Communication), inițiatoarea campaniei.

Cartea rezultată la finalul primei ediții a fost lansată în luna decembrie a anului trecut, fiind mai apoi distribuită cu acces gratuit în toate librăriile din rețeaua Companiei de Librării București. Ulterior, în ianuarie 2022, organizatorii au lansat un amplu turneu de promovare cu autorii cărții în școlile din București. Primul volum poate fi consultat pe site-ul oficial al proiectului: https://superpovestidinbucuresti.ro/wp-content/uploads/2022/01/superpovesti-din-bucuresti-2021.pdf. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508