Recital Ilinca Dumitrescu de Ziua Internaţională a Muzicii 

sept. 27th, 2022 | By | Category: Eveniment

Vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, Editura Casa Radio şi Casa Artelor „Dinu Lipatti“ vă invită la un eveniment muzical excepţional: recitalul extraordinar al pianistei Ilinca Dumitrescu, prilejuit de Ziua Internaţională a Muzicii, şi prezentarea albumului „Arta Pianistei Ilinca Dumitrescu. Domenico Scarlatti – Sonate“, recent apărut la Editura Casa Radio. Spectatorii prezenţi la evenimentul de la Casa Artelor „Dinu Lipatti“ (bdul. Lascăr Catargiu, nr. 12) vor avea ocazia de a o asculta pe reputata pianistă într-un recital de virtuozitate, interpretând compoziţii de Domenico Scarlatti, Mozart, Chopin, Dinu Lipatti şi Mihail Jora. La finalul recitalului, protagonista serii va acorda autografe pe albumul prezentat. La seara muzicală, alături de pianista Ilinca Dumitrescu vor participa regizoarea Alice Barb, directoare a Casei Artelor „Dinu Lipatti” şi Tiberiu Comandaşu, redactor muzical la Editura Casa Radio.

Albumul „Arta Pianistei Ilinca Dumitrescu. Domenico Scarlatti – Sonate“, apărut în colecţia Maestro a Editurii Casa Radio, cuprinde Sonate alese astfel încât să reprezinte trăsăturile esențiale ale creației lui Domenico Scarlatti și totodată să alcătuiască un recital oferit într-o ipostază pe cât de unitară, pe atât de atrăgătoare prin varietatea pieselor componente, în interpretarea inconfundabilă a prestigioasei pianiste Ilinca Dumitrescu.

Nume de prestigiu al artei interpretative românești, personalitate artistică de anvergură internaţională, pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în orașe din cinci continente, 46 de ţări, 39 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. S-a născut la București, într-o familie de artiști (tatăl – compozitorul Ion Dumitrescu, profesor universitar emerit, membru corespondent al Institutului Franţei – Académie des Beaux-Arts, mama – poeta și actriţa Mariana Dumitrescu). A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea și Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus și Iakov Flier la Conservatorul de Stat P.I. Ceaikovski din Moscova, absolvit în 1978 cu distincţia maximă Diplomă de Merit. Este deţinătoarea celor mai importante premii în ţara natală (Premiul Academiei Române – 1995, Premiul Institutului Cultural Român – 2003, Premiul Radio România Cultural – 2005 etc.), dar și a multor distincţii internaţionale (printre care Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana – 2005, acordată de Președintele Republicii Italiene, și Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres – 2012, din partea Guvernului francez). În anul 2013, Ilinca Dumitrescu a primit Premiul Forumului Muzical Român pentru întreaga activitate, după o prestigioasă carieră artistică de-a lungul a cinci decenii.

Activitatea sa artistică se desfășoară în varii domenii: pe lângă aceea de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), este și muzicolog (obţine titlul de Doctor la Universitatea Naţională de Muzică București cu calificativul maxim summa cum laude), pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia – 1991-1997 – Festivalul Internaţional al Boemiei de Sud patronat de Lord Yehudi Menuhin, S.U.A., Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia, Perú), muzeolog (între anii 1994-2006 a fost director al Muzeului Naţional George Enescu din București), realizator și producător TV al emisiunii Ilinca Dumitrescu și invitaţii săi (postul de televiziune România de Mâine, unde a și condus Departamentul Muzical aproape un deceniu, 2007-2016).

Deţine o discografie semnificativă, discul său 14 Sonate de Domenico Scarlatti fiind selecţionat, în 1986, de către International Record Critics Award reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, stând alături de cele ale unor Emil Gilels, Radu Lupu sau Murray Perahia.

Face parte frecvent din juriile internaţionale ale unor concursuri de pian sau alte domenii muzicale. A participat la diverse și prestigioase festivaluri internaţionale, unele patronate de Lord Yehudi Menuhin. În 1997 este aleasă membră a Senatului Academic la Accademia Internazionale d’Arte Moderna din Roma. Îi sunt dedicate multe lucrări pentru pian (Mihail Jora, Paul Constantinescu și alţi compozitori români sau străini) și a realizat numeroase prime audiţii.

Albumul „Arta Pianistei Ilinca Dumitrescu. Domenico Scarlatti – Sonate“ este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temișana nr. 31, București, sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, incluzând librăriile Humanitas  și Cărturești. 

Număr de vizualizări :75


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro