spot_img

Bucharest International Dance Film Festival

Bucharest International Dance Film Festival” 2022 (BIDFF) anunță programul complet al celei de-a opta ediții, organizată cu tema (un)safe zones/ zone (ne)sigure. Structurate în secțiunile dedicate BIDFF Films, BIDFF Shorts, BIDFF Immersive, BIDFF Expand și BIDFF Community, evenimentele festivalului se vor desfășura între 8 și 11 septembrie în opt puncte cheie din București. „Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN* și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului ”București afectiv 2022”**. Timp de patru zile intense, BIDFF invită publicul și artiștii din București la mai multe premiere absolute, printre care prima proiecție în România a celui mai recent film despre David Bowie, „Moonage Daydream” (r. Brett Morgen), 7 filme noi VR, premiate la importante festivaluri internaționale, prezența talentatului artist britanic Omari ‘Motion’ Carter pentru un workshop de film de dans, doi lectori internaționali marcanți – Kélina Gotman și Bogomir Doringer –, dar și un tur neașteptat prin Oborul cinematografic, cu scenaristul Adrian Ionescu.

Cu secvențe de concert și interviuri inedite, lungmetrajul „Moonage Daydream” (2022) va rula vineri, 9 septembrie, de la ora 19:30, la Cinemax VERANDA. Filmuldezvăluie moștenirea enigmatică a lui David Bowie, unul dintre cele cunoscute staruri rock din toate timpurile și un simbol cultural pentru generații întregi. Realizat de regizorul Brett Morgen – nominalizat la Oscar pentru „Cobain: Montage of Heck” – lungmetrajul se bucură de sprijinul deplin al Bowie Estate și este considerat de către critici experiența cinematografică a anului. Producția a avut premiera la Cannes Film Festival în luna mai și va fi lansat în SUA începând cu 16 septembrie 2022.

Biletele sunt disponibile pe website-ul Cinemax VERANDA, cu un cost de 25 lei/bilet.

Alte trei premiere cinematografice sunt prezente în cadrul secțiunii BIDFF Films ’22

„Joyland” (r. Saim Sadiq), povestea unei familii și a unei iubiri imposibile din Pakistanul contemporan, poate fi văzut la Cinema Elvire  pe 8 septembrie. „Neptune Frost” (r. Saul Williams & Anisia Uzeyman), o surprinzătoare dramă – muzical – SF-punk, imaginată pe dealurile din Burundi va rula la Cinema Muzeul Țăranului pe 11 septembrie.Filmul care încheie BIDFF ’22 va fi prezentat tot pe 11 septembrie la Cinema Elvire Popesco – parizianul „Rookies” (r. Thierry Demaizière & Alban Teurlai), un documentar impresionant despre impactul dansului în dezvoltarea adolescenților, creat de autorii cunoscutelor „Lourdes” și  „Move” (Netflix). Programul complet al lungmetrajelor și detalii despre bilete pot fi consultate AICIhttp://www.bidff.ro/romana#program-2022 ​.

BIDFF Immersive VR ‘22, o altă secțiune spectaculoasă din cadrul BIDFF, co-organizată împreună cu /SAC @ MALMAISON și susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim, este deschisă publicului între 9 și 11 septembrie la /SAC @ MALMAISON – Atelierele Malmaison, cu programare prealabilă. Expoziția prezintă o selecție specială de 7 lucrări cinematografice fascinante, create de artiști consacrați și premiați, care chestionează lumea sigură în care trăim și ne prezintă realitatea fragilă din zone instabile ale planetei.

Mai multe detalii despre BIDFF IMMERSIVE VR ’22 și acces sunt disponibile AICI: https://eventbook.ro/other/bilete-bidff-shorts-vr-22 

BIDFF Shorts ’22 aduce 26 de filme de scurtmetraj, ce concurează în cele două competiții, națională și internațională, pentru care BIDFF oferă premii în valoare de 1500 de euro pentru Cel mai bun film românesc și  Cel mai bun film internațional. Proiecțiile calupurilor de scurtmetraje din Competiția internațională se desfășoară la Grădina cu Filme – Cinema & More (8 septembrie), Cinema Elvire Popesco (9 & 10 septembrie) și Cinema Muzeul Țăranului (10 septembrie), iar accesul se face pe bază de bilete disponibile pe platforma Eventbook. La Competiția românească, desfășurată pe 9 septembrie la Fabrica Grivița, accesul publicului este gratuit.

Juriul BIDFF 2022 este format din este format din Omari ‘Motion’ Carter ( UK), Katia Pascariu (RO)- actriță, performeră și activistă cultural și Monica Stan (RO) – scenaristă și regizoare.

BIDFF Expand ’22, programul de formare al festivalului, invită artiștii și publicul la patru evenimente coordonate de profesioniști renumiți în domeniu, ce se vor desfășura la Centrul Național al Dansului.Britanicul Omari ‘Motion’ Carter va conduce Atelierul de videodans Screendance Lab (9 – 11 septembrie) dedicat creatorilor din industria de film și dans. Publicul este invitat la trei conferințe remarcabile, cu acces liber: „Provocând genurile. Producția unui film de dans” (10 septembrie), un dialog profesional între Simona Deaconescu (coregrafă și regizoare) și Anda Ionescu (producătoare), „Coreomanie: Scene de extaz și revoltă” (10 septembrie), prezentată de scriitoarea și cercetătoarea Kélina Gotman (UK/CA) și „Un dans al urgenței (11 septembrie), o prelegere pentru care vine în România Bogomir Doringer (SRB/NL), curator și coordonator al departamentului de educație și cercetare al Nxt Museum din Amsterdam.

Detalii despre BIDFF EXPAND și înscrieri sunt disponibile AICIhttp://www.bidff.ro/romana#program-2022

BIDFF Community ’22, secțiune în premieră în cadrul festivalului, ne invită împreună cu scenaristul Adrian Ionescu la o plimbare inedită prin legendarul cartier Obor, o zonă bucureșteană cu o istorie culturală bogată: „Tur ghidat prin Oborul cinematografic” (9 – 11 septembrie). Evenimentul poziționează spațial punctele cinematografice din cartier și include un dialog despre fragmente de peisajul Oborului surprinse în producții cinematografice românești din diverse perioade. 

Detalii despre tur și înscrieri pot fi consultate AICIhttp://www.bidff.ro/romana#program-2022

Totodată, prin parteneriatul cu Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului, BIDFF Community va desfășura proiectul „Dans pe film pentru vârsta a patra” la Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”, cu o selecție curatoriată de Paul Dunca/Paula Dunker.

Pe 11 septembrie, la finalul festivalului, BIDFF invită publicul la Gala Premiilor BIDFF 2022, urmată de proiecția scurtmetrajelor alese câștigătoare în cadrul celor două Competiții, internațională și națională. Evenimentul va fi prezentat de directorul artistic al festivalului, Simona Deaconescu, alături de o parte din membrii juriului. Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă în aer liber, la Grădina cu Filme – Cinema & More, câteva dintre cele mai bune producții cinematografice prezentate în festival. Detalii despre eveniment și acces sunt disponibile AICIhttps://www.bidff.ro/premiile-bidff-22 

Detalii despre evenimente, program, acces și bilete sunt disponibile pe website-ul festivalului la PROGRAM BIDFF ‘22 ( http://www.bidff.ro/romana#program-2022)

*****

BIDFF este organizat de Asociația Tangaj Collective

Partenerii și gazdele festivalului sunt: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), Cinema Muzeul Țăranului, CINEMAX Veranda, Grădina cu filme – Cinema & More, /SAC @ MALMAISON, Centrul Național al Dansului București, Fabrica Grivița, ADO – Asociația Artă pentru Drepturile Omului, Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”.

Susținător: Conceptual Lab by Theo Nissim

Plăcut de Radio Guerrilla

Parteneri media: All About Romanian Cinema, BookhubCinefilia, Cinemap, Ediția de dimineață, E-Zeppelin, FILM NEW EUROPE, Films in Frame, IQAds, Modernism.ro, MovieNews, Munteanu, Observator cultural, PlayU.ro, Spotmedia, The Institute, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

**Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro . Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508