”Rase de cai”, emisiune de mărci poștale

aug. 8th, 2022 | By | Category: Postcard

Venind în sprijinul colecţionarilor de timbre şi al iubitorilor de cai, Romfilatelia a inclus în Planul editorial curent, emisiunea de mărci poștale Rase de cai. Emisiunea, alcătuită din patru mărci poștale, și un plic prima zi, va intra în circulație marţi, 9 august 2022. Pe timbrele emisiunii sunt ilustrate următoarele rase de cai: Shagya Arab, Pur Sânge Arab, Nonius, Semigreu Românesc.

Shagya Arab,este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 Lei. Rasa a fost concepută în zona Bucovinei secolului al  XVIII-lea în Imperiul Austro-Ungar, când a luat fiinţă Herghelia Rădăuţi, şi a pornit de la un fundament genetic de Pur Sânge Arab.

Pur Sânge Arab, este redat pe timbrul  cu valoarea nominală de 4 Lei. Rasa Arabă este cea mai veche rasă pură din lume, originară din platourile Asiei Centrale, cea care a stat la baza formării tuturor raselor culturale existente în prezent.

Nonius, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei. Bazele formării rasei au fost puse în secolul XIX în Ungaria, cu scopul de fi utilizat la tracţiune. Numele provine de la armăsarul anglo-normand Nonius, de provenienţă franceză, capturat de cavaleria austro-ungară.

Semigreu Românesc, redat pe timbrul cu valoarea nominală de 16 Lei, este o rasă relativ recentă, creată pentru a furniza un răspuns la o necesitate a anilor ’50, obţinerea unei rase cu aptitudini pentru muncă, puternică şi mobilă.

Romfilatelia mulţumeşte Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi specialiștilor REGIEI NAŢIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA – Direcţia de Creştere, exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor, pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Număr de vizualizări :70


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro