Festivalul MOLDOX, ediția a VII-a

aug. 8th, 2022 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea a două ateliere de film MOLDOX Lab: EXPLORATION și MONTAJ în cadrul celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX. MOLDOX Lab se va desfășura în perioada 22-28 august în orașul Cahul. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX se adresează atât publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniul cinematografiei, festivalul oferind proiecții de film social, urmate de discuții cu realizatorii filmelor proiectate pentru publicul larg, dar și ateliere de creație și workshopuri  susținute de experți pentru realizatorii de film documentar profesioniști sau în devenire din Republica Moldova. Evenimentul se va desfășura în perioada 24-28 august 2022 la sediul Teatrului Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu” din Cahul.

Moldox Lab este o platformă de instruire și conectare a talentelor locale cu producătorii internaționali de film documentar. An de an, aceasta aduce la un loc pasionații de industria cinematografică care își doresc să scoată la lumină probleme actuale ale societății prin intermediul filmului documentar, dar și experte și experți de talie mondială care oferă susținere și ghidare în procesul de creație.

Misiunea Moldox Lab este de a sprijini și instrui talentele locale să creeze filme documentare cu impact social pentru Republica Moldova și să faciliteze accesul acestora pe platformele europene.

Anul acesta, în cadrul MOLDOX Lab vor fi organizate 5 ateliere de creație ce se vor desfășura în paralel cu proiecțiile din festival:

– EXPLORATION (22-28 august) dedicat tinerilor cineaști și documentariștilor începători din Cahul și din toată Republica Moldova va fi susținut de regizoarea Nora Agapi.

Nora Agapi este regizoare și fotografă din România, directoare de imagine a mai multor documentare premiate la festivaluri internaționale. Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” – secția Film Tv (1998). Master în Digital Arts la Universitatea din Atena. În perioada 1999-2001, lucrează ca asistent universitar în cadrul secției Film Tv, specialitatea fotografie. A fost cameraman și fotograf de platou în proiecte cinematografice desfășurate în România, Germania, S.U.A. și Irlanda. Pe parcursul a peste 20 de ani de activitate, a avut expoziții personale de fotografie organizate la București, Timișoara și Budapesta. Din 2013 colaborează cu MOLDOX în calitate de coordonator de ateliere film și fotografie.

– MONTAJ (24-28 august) – un atelier avansat de montaj sunet și editare imagini dedicat tinerilor profesioniști din domeniu va fi susținut de cineastul Dragoș Apetri.

Dragoș Apetri este scenarist, sunetist și mai ales unul dintre cei mai cunoscuți monteuri de film din industria românească de film. Printre altele, el a realizat montajul unor filme emblematice precum Marița (2017, r. Cristi Iftime) și Malmkrög (2020, r. Cristi Puiu) colaborând, de asemenea, la montajul câștigătorului premiului Ursul de Aur (Berlinale 2018) Nu atinge-mă! (r. Adina Pintilie). Dragoș Apetri este membru al colectivului de montaj „We are basca” și ține ateliere de montaj pentru adolescenți în parteneriat cu Festivalul de film Documentar „One World Romania”.

 InterAction – atelier dedicat membrilor societății civile și activiștilor din sfera organizațiilor non-guvernamentale, finanțat de Ambasada S.U.A. în Republica Moldova, va fi susținut de cineaștii Melody Gilbert (S.U.A.) și Hjalmar Palmgren (Suedia).

– INSPIRATION – curs avansat, dedicat realizatorilor de film documentarcare au un proiect de film în producție sau post-producție (finanțat de ambasada S.U.A.)

– Critică de film – atelier dedicat tinerilor jurnaliști din Republica Moldova care doresc să își perfecționeze abilitățile de recenzare a filmului documentar contemporan (finanțat de ambasada S.U.A.)

Număr de vizualizări :76


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro