spot_img

Festivalul MOLDOX, ediția a VII-a

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea a două ateliere de film MOLDOX Lab: EXPLORATION și MONTAJ în cadrul celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX. MOLDOX Lab se va desfășura în perioada 22-28 august în orașul Cahul. Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX se adresează atât publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniul cinematografiei, festivalul oferind proiecții de film social, urmate de discuții cu realizatorii filmelor proiectate pentru publicul larg, dar și ateliere de creație și workshopuri  susținute de experți pentru realizatorii de film documentar profesioniști sau în devenire din Republica Moldova. Evenimentul se va desfășura în perioada 24-28 august 2022 la sediul Teatrului Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu” din Cahul.

Moldox Lab este o platformă de instruire și conectare a talentelor locale cu producătorii internaționali de film documentar. An de an, aceasta aduce la un loc pasionații de industria cinematografică care își doresc să scoată la lumină probleme actuale ale societății prin intermediul filmului documentar, dar și experte și experți de talie mondială care oferă susținere și ghidare în procesul de creație.

Misiunea Moldox Lab este de a sprijini și instrui talentele locale să creeze filme documentare cu impact social pentru Republica Moldova și să faciliteze accesul acestora pe platformele europene.

Anul acesta, în cadrul MOLDOX Lab vor fi organizate 5 ateliere de creație ce se vor desfășura în paralel cu proiecțiile din festival:

– EXPLORATION (22-28 august) dedicat tinerilor cineaști și documentariștilor începători din Cahul și din toată Republica Moldova va fi susținut de regizoarea Nora Agapi.

Nora Agapi este regizoare și fotografă din România, directoare de imagine a mai multor documentare premiate la festivaluri internaționale. Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” – secția Film Tv (1998). Master în Digital Arts la Universitatea din Atena. În perioada 1999-2001, lucrează ca asistent universitar în cadrul secției Film Tv, specialitatea fotografie. A fost cameraman și fotograf de platou în proiecte cinematografice desfășurate în România, Germania, S.U.A. și Irlanda. Pe parcursul a peste 20 de ani de activitate, a avut expoziții personale de fotografie organizate la București, Timișoara și Budapesta. Din 2013 colaborează cu MOLDOX în calitate de coordonator de ateliere film și fotografie.

– MONTAJ (24-28 august) – un atelier avansat de montaj sunet și editare imagini dedicat tinerilor profesioniști din domeniu va fi susținut de cineastul Dragoș Apetri.

Dragoș Apetri este scenarist, sunetist și mai ales unul dintre cei mai cunoscuți monteuri de film din industria românească de film. Printre altele, el a realizat montajul unor filme emblematice precum Marița (2017, r. Cristi Iftime) și Malmkrög (2020, r. Cristi Puiu) colaborând, de asemenea, la montajul câștigătorului premiului Ursul de Aur (Berlinale 2018) Nu atinge-mă! (r. Adina Pintilie). Dragoș Apetri este membru al colectivului de montaj „We are basca” și ține ateliere de montaj pentru adolescenți în parteneriat cu Festivalul de film Documentar „One World Romania”.

 InterAction – atelier dedicat membrilor societății civile și activiștilor din sfera organizațiilor non-guvernamentale, finanțat de Ambasada S.U.A. în Republica Moldova, va fi susținut de cineaștii Melody Gilbert (S.U.A.) și Hjalmar Palmgren (Suedia).

– INSPIRATION – curs avansat, dedicat realizatorilor de film documentarcare au un proiect de film în producție sau post-producție (finanțat de ambasada S.U.A.)

– Critică de film – atelier dedicat tinerilor jurnaliști din Republica Moldova care doresc să își perfecționeze abilitățile de recenzare a filmului documentar contemporan (finanțat de ambasada S.U.A.)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508