Poemul de la pagina 13 sau Poemul care se împotrivește

iul. 28th, 2022 | By | Category: La Țintă!, Uncategorized
Dan Mircea Cipariu

Ai de ales între a căuta fețele și măștile biografice ale lui Traian-Te sau Don TraianTe și între a găsi noi înțelesuri și noi decriptări fețelor șlefuite de diamant stilistic din poezia atât de puternică și totuși atât de lirică a lui Traian T. Coșovei.  Prilejul acestei duble lecturi din care iese și mai seducătoare poezia lui Traian T. Coșovei ne este oferit de un eveniment editorial al editurii Casa Radio din 2021: CD-ul și cartea ”Poemul care se împotrivește” de Traian T. Coșovei[1], cu un text stabilit, cuvânt-înainte și note de Cosmin Ciotloș, ilustrații de Luca Jebeleanu și cu o copertă ce prezintă un detaliu dintr-un desen de Traian T. Coșovei realizat la sfârșitul anilor ´70. Pentru cei care l-au cunoscut pe autorul volumului Bătrânețile unui băiat cuminte (re)ascultarea vocii lui Don TraianTe e ca o plonjare în nostalgie ori în acte tulburătoare de istorie literară și de boemă literară. În cele 67 de poeme din fonoteca Radiodifuziunii Române, timbrul vocii poetului, trecând de la o vitalitate molipsitoare și o dicțiune clară la felul șuierător ori electric de a rosti din ultimele înregistrări, amintind de Gheorghe Dinică sau Ștefan Iordache, ne oferă tot atâtea nuanțe ale vocii auctoriale, când ludice, când ”cu lacrimi calde, electrice”, într-o punere în scenă ce poate fi cel mai adesea și pentru sine, și pentru ascultător ”o trădare cu buzele cusute”!

Pentru cei care nu l-au cunoscut pe poet, această antologie din poemele sonore ale lui Traian T. Coșovei e reprezentativă pentru arta de seducție a unui inegalabil inventator de metafore și imagini poetice, memorabile, sinestezice ori psihedelice. Cosmin Ciotloș se dovedește a fi un fin și rezonant cercetător al operei și al biografiei lui Don TraianTe, făcând adevărate exerciții de detectiv literar printre formele și manuscrisele celor 67 de poeme înregistrate. De altfel, titlul acestui audio-book este preluat dintr-un răspuns al lui Traian T. Coșovei la întrebările puse de Georgeta Drăghici pentru Radio România Cultural, interviu difuzat la 17 septembrie 1995 în emisiunea ”Revista literară Radio”: ”Cred că am sesizat o întoarcere la normalitate a vieții noastre culturale. O așezare. Un fel de calm care vine după o perioadă foarte agitată. Poate din această stare de spirit generală mi-am extras și eu mica mea doză de încredere, în versuri, în poezie. Într-adevăr, după  o perioadă de mai bine de doi ani, trei ani, în care nu am scris poate nimic în materie de versuri, cum am început o carte, cu un titlu provizoriu Poemul care se împotrivește, și ceea ce îmi doresc foarte mult este să fie altceva decât ce am scris până acum.”

Poemul de la pagina 13

Pentru a duce detectivistica literară mai departe, Poemul care se împotrivește, ales de Cosmin Ciotloș pentru a da titlul antologiei publicată de Casa Radio, e un vers din poemul de la pagina 13 a volumului ”Ioana care rupe poeme”, Editura Cartea Românească & Asociația Scriitorilor București, colecția ”Poeții orașului București”, 1996. Poemul de la pagina 13 cu titlul ”Ioana”: ”E poemul care se împotrivește: / ceva între vis și poveste, / cu o stea care despică cerul de la apus la răsărit / te-am întâlnit, te-am visat. Te-am iubit? // Stăteam alături de viață mea, care descărca / basculante de piatră, din lemn de pe crucea de semne. / Purtam pe umeri nisipul tuturor marilor sentimente. // Azvârleam cu zarul inimii mele, dădeam cu bila, / trăgeam la jetoane / eram copilul falit doldora de milioane – de guri / care îți vorbeau, te trădau și te respirau, până în cele / mai mici amănunte. / Eram îngenunchiat între nimic și nimica, radioul cu / două unde / Eram băiatul cel rău cu cercel în ureche, / dar pe față cu alifia neagră a răutății: / care alifii, ale morții sau ale vieții? // Cu căștile surde atârnate la urechi și patine verzi pe / rotile / alunecam ca prin vis printre coapsele tale amandine / care foșneau prea tare, prea foarte…// Erai chiar tu, care împărțeai la întâmplare viață / și moarte”.

Imaginile poetice fulgerătoare, metafore abil ori livresc construite și o stare de spleen și de revoltă se regăsesc ca mărci stilistice ale lui Traian T. Coșovei în memorabilul audiobook  îngrijit de Cosmin Ciotloș.

Dan Mircea CIPARIU


[1] ”Poemul care se împotrivește. Poeme rostite la Radio. 1993-2008” de Traian T. Coșovei, Editura Casa Radio, 2021, cu un text stabilit, cuvânt-înainte și note de Cosmin Ciotloș, ilustrații de Luca Jebeleanu și cu o copertă ce prezintă un detaliu dintr-un desen de Traian T. Coșovei realizat la sfârșitul anilor ´70, cu texte în Postfață semnate de Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Ioan Cristescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter și Cristian Teodorescu

Număr de vizualizări :318
Tags: , ,


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro