Lansarea volumului de poezie „Saudades. Grădina desfătărilor” de Cora Botezatu

mai 14th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Marți, 17 mai 2022, de la ora 18.00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8,Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește lansarea volumului de poezie „Saudades. Grădina desfătărilor”, semnat Cora Botezatu, apărut postum la Editura Vatra veche. Grafică și pictură Petru Botezatu. Prezintă: prof. univ. dr. Ioana Crăciun-Fischer, filolog, poetă, traducătoare și graficiană, și Nicolae Băciuț, poet, editor, directorul Direcției de Cultură Mureș.

„Poezia mea provine de dincolo de mine, dintr-o întârziere biografică, un decalaj flagrant față de propria mea ființă. Se vorbește despre oameni care s-au întors din stări de comă prelungită, total diferiți față de cei care erau atunci când au intrat în acea stare, ceea ce mă face să cred că exilul a fost până la urmă, din punctul de vedere al literaturii mele, o asemenea stare prelungită, o formă de comă literară. Revenirea în România și reapucarea de scris au coincis, de fapt, cu regăsirea conștiinței mele poetice (martirizate de ciclurile trăirii coșmarului ceaușist și apoi a exilului, care mi-au impus distorsionări de proporții) asistând, oarecum, din culise, la o reunificare a mea cu o parte a spiritului meu pribegit”, a scris Cora Botezatu în Art Statement, cuvântul de final din cartea „Saudades, Grădina desfătărilor”.

AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.

 

Zamfira Cora Botezatu s-a născut la 5 iulie 1950 la Bacău, iar în 1967 termină Liceul George Bacovia și începe cursurile ASE, fără a le duce la capăt. Lucrează ca traducătoare, frecventează cenacluri și medii literare, colaborează cu Radioul și Revista Luceafărul, în care îi apar primele poezii. În 1979 absolvă Facultatea de Filologie cu specializarea engleză-română și se căsătorește cu Petru Botezatu, retrăgându-se în pictura bisericească, în Ardeal. În 1986 pleacă în exil mai întâi în Austria, apoi în Ottawa, Canada. În 1988 deschide Hyperion Gallery vizavi de Galeria Națională. În 1997 se mută la Birmingham, Alabama, unde Petru Botezatu primește rezidență permanentă și deschide Artland și Raphael Galleries. În 2000 încep împreună pictura Catedralei Sfânta Vineri din Zalău, în 2015 publică volumul „Colecționarul de Sunete”, în 2016 „Imaginaria. 50 de picturi în 50 de poeme”. În 2017 se repatriază definitiv, iar în 2019 -2020, în pofida unui diagnostic crunt, pregătește proiecte, printre care și volumul „Saudades. Grădina desfătărilor”. La 7 ianuarie 2021 se stinge la Zalău.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.

 

 

 

Număr de vizualizări :283


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro