spot_img

„Acțiune prin non-ficțiune pentru Ucraina”, program special de filme documentare inițiat de Astra Film

În contextul evenimentelor recente din Ucraina, Astra Film lansează programul special „Acțiune prin non-ficțiune pentru Ucraina”. Publicul din toată țara va avea acces la filme documentare care prezintă povești reale din țara vecină atât de greu încercată de război. Documentarele vor putea fi vizionate pe platforma www.astrafilm.ro, iar un bilet costă 2 euro. Banii strânși în această campanie vor fi donați către cauze umanitare menite să vină în sprijinul poporului ucrainean. Programul include trei filme: „The Distant Barking of Dogs”, de Simon Lereng Wilmont (2019), respectiv două documentare ale regizoarei ucrainene Alina Gorlova. Sumele adunate din vânzarea biletelor pentru „The Distant Barking of Dogs”  vor merge către UNICEF, iar cele pentru „The rain will never stop” (2022) și „No obvious signs” (2018) vor fi trimise integral regizoarei Alina Gorlova, care a ales să rămână în aceste zile la Kiev ca să se implice în acțiuni umanitare, alături de organizații de voluntari.

„Este foarte important să înțelegem realitatea din jurul nostru. Așa putem să avem o perspectivă corectă și complexă a evenimentelor. Așa putem să acționăm echilibrat, să-i ajutăm pe cei în nevoie și să avem grijă și de noi. Să ajuți înseamnă și să arăți adevărul. Iar filmul documentar arată întotdeauna adevărul. Astra Film vă invită să intrați pe platforma www.astrafilm.ro și să vizionați filme care prezintă povești din viața ucrainenilor, așa cum sunt ei, cu aspirațiile, credințele și determinarea lor”, a declarat regizorul Dumitru Budrala, directorul fondator Astra Film, care organizează de 29 de ani Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Sibiu.

 

Lătratul îndepărtat al câinilor / The Distant Barking of Dogs 

Regizor: Simon Lereng Wilmont | 90 min | 2017 | Danemarca, Suedia | 19 premii internaționale

 

Primul film, la care publicul va avea acces în perioada 4-11 martie, este documentarul Lătratul îndepărtat al câinilor / The Distant Barking of Dogs, al regizorului Simon Lereng Wilmont. Documentarul, extrem de apreciat, are în palmares 19 premii la festivaluri de film. Filmul s-a aflat în 2019 pe lista scurtă a producţiilor cinematografice propuse pentru categoria Film Documentar. A câștigat premiul Festivalului Internațional de Film Documentar Amsterdam 2017, pentru cea mai bună primă apariție. De asemenea, a fost nominalizat pentru Cel mai bun documentar la cea de-a 31-a ediție a Premiilor Filmului European din 2018. În ianuarie 2019, „The Distant Barking of Dogs” a câștigat premiul Cinema Eye Honors.

 

„Lătratul îndepărtat al câinilor”/ “The Distant Barking of Dogs” dezvăluie efectul războiului asupra copiilor. Oleg, un băiat de zece ani, trăiește în Ucraina de Est, o regiune unde războiul face parte din viața de zi cu zi a oamenilor. Se aud adesea Răsună adesea rafale de armă și explozii de rachete și trec din când în când mașini ale armatei. Multă lume a părăsit acest loc periculos. Nu și Oleg, care rămâne aici împreună cu bunica lui, cea care are grijă de el de când i-a murit mama. În timp ce așteaptă ca războiul să se sfârșească, Oleg își petrece timpul cu vărul mai mic Yarik și cu prietenul lor mai mare Kostia. Au tot felul de peripeții, vorbesc despre ce înseamnă să fii bărbat adevărat și se testează reciproc, uneori întrecând limita.

 

Regizoarea Alina Gorlova a rămas în Kiev pentru a-și ajuta compatrioții

 

Programul include și două filme ale regizoarei ucrainene Alina Gorlova, care a ales să rămână în Ucraina pentru a-și ajuta țara și compatrioții în aceste vremuri grele. Este vorba despre filmele Ploaia nu se va opri niciodată / The rain will never stop (2022) și Fără semne evidente / No obvious signs (2018).

 

Ploaia nu se va opri niciodată / The rain will never stop

Regizor: Alina Gorlova | 102 minute | 2020 | Ucraina, Letonia, Germania, Qatar | 10 premii internaționale

 

Documentarul alb-negru „Ploaia nu se va opri niciodată” duce publicul într-o călătorie puternică, captivantă vizual, prin ciclul nesfârșit de război și pace al umanității. Tânărul Andriy Suleyman, în vârstă de 20 de ani, încearcă să-și asigure un viitor durabil, în timp ce se confruntă cu efectele teribile pe care le au asupra sa diferite conflicte armate. De la războiul civil din Siria până la luptele din Ucraina, existența lui Andriy este marcată de alternanța eternă a vieții și morții.

 

Fără semne evidente / No obvious signs

Regizor: Alina Gorlova | 64 minute | 2018 | Ucraina | 4 premii internaționale

 

Filmul non-ficțiune „Fără semne evidente” este povestea unei femei care se întoarce de la război și încearcă din greu să revină la o viață normală: vorbește cu psihologii, se luptă cu PTSD și atacurile de panică. Documentarul arată drumul ei de la începutul reabilitării până la întoarcerea la muncă.

 

Banii strânși din vizionarea celor două documentare vor fi donați către Alina Gordova, care a ales să rămână în Kiev, „alături de prieteni”, după începerea invaziei rusești și spune că în acest fel a realizat „amploarea catastrofei umanitare din oraș și din alte orașe ale Ucrainei”. Așa că s-a implicat în acțiuni umanitare, alături de organizații de voluntari. „Nu intrăm în panică. Încercăm să ne organizăm și să prevenim măcar unele consecințe ale acestui război”, spune Alina Gorlova.

 

Programul „Acțiune prin non-ficțiune pentru Ucraina” este o inițiativă Astra Film și ANM Astra.

 

 

Număr de vizualizări :348

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508