Festivalul Cultural Latino-American, ediția a II-a

oct. 26th, 2021 | By | Category: Eveniment

În urma succesului pe care l-a înregistrat la prima ediție, în 2019, Festivalul Cultural Latino-American continuă cu o a doua ediție, propunându-și să aducă în atenția publicului autori, artiști și locuri din America Latină prin lecturi publice, proiecții de filme artistice și documentare și o expoziție de fotografii. Ediția din acest an a FCLA se derulează cu sprijinul deosebit al Ambasadei Republicii Argentina, Ambasadei Republicii Chile, Ambasadei Republicii Cuba, Ambasada Statelor Unite Mexicane în România, Ambasadei Republicii Peru, Ambasadei Republicii Orientale Uruguay în România, a Institutului Cervantes și a Asociației Române a Traducătorilor Literari.

 

Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face doar pe baza prezentării certificatului verde și numai în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp), cu obligativitatea purtării măștii pe tot parcursul evenimentului și cu distanțarea reglementată de autorități în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV 2.

Co-organizatori: Ambasada Republicii Argentina, Ambasada Republicii Chile, Ambasada Cubei, Ambasada Statelor Unite Mexicane, Ambasada Republicii Peru, Ambasada Republicii Orientale Uruguay, Institutul Cervantes, Asociația Română a Traducătorilor Literari.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Revista Familia, News.ro, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei
Sponsori: Pow Wow, Davino
____

Echipa FCLA

Relații Publice MNLR: Gabriela Mareș, Loreta Popa, Ilinca Stratan
Traducere: Alma Marhamati
Viziunea grafică a expoziției FCLA: Cristina Milca
Creație grafică afiș: Petru Șoșa
Fotograf: Dan Vatamaniuc
Multimedia: Daniel Paul Ciobanu, Alexandru Ursu
Coordonator FCLA: Gabriela Toma
_________

Programul evenimentelor din cadrul FCLA 2021

Por favor, desplácese hacia abajo para la traducción al español.

Joi, 28 octombrie 2021, ora 17.00
Sala „Iosif Naghiu”, sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Calea Griviţei 64-66

Deschiderea festivalului va avea loc în prezența prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al MNLR, a membrilor corpului diplomatic din țările invitate. Din partea Argentinei, va participa domnul consilier Carlos Maria Vallarino, Șef Adjunct al Misiunii în cadrul Ambasadei Republicii Argentina în România; din partea Chile, vor fi prezenți Excelența Sa, Doamna María-Pía Busta-Díaz, ambasadoare a Republicii Chile în România, domnul Cristián Davis, Secretar II și Consul al Republicii Chile; Cuba va fi reprezentată de Excelența Sa, Domnul Roberto Cesar Hamilton Magaña, Ambasador al Republicii Cubei în România, și de domnul Miguel Lorenzo Gómez Cárdenas, consilier în cadrul ambasadei; Peru va fi reprezentat de Excelența Sa, Doamna María Eugenia Echeverría Herrera, Ambasador al Republicii Peru în România, și de Juan Hector Diaz Ligarda, șeful Secției Consulare; Mexic va fi reprezentat de Excelența Sa, Domnul José Guillermo Ordorica Robles, Ambasador al Statelor Unite Mexicane în România, de domnul Benito Jiménez Sauma, Șeful Cancelariei, și domnul Oscar Peréz, Atașatul Administrativ; Uruguay va fi reprezentat prin Doamna Maria Marcela Dos Santos, Însărcinat cu afaceri ad interim în cadrul Ambasadei Republicii Orientale Uruguay în România.

În deschiderea festivalului, ne va însoți artistul Mariano Castro (Argentina).

Joi, 28 octombrie 2021, ora 18.00
Sala „Iosif Naghiu”, sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Calea Griviţei 64-66
Proiecția filmului La pasión de Javier, Peru, 2014, regia: Eduardo Guillot, scenariu: Augusto Cabada, 100 min. v.o. în limba spaniolă
Trailer oficial

La Pasión de Javier ilustrează ultimii ani din viața poetului și luptătorului de gherilă peruan Javier Heraud, considerat „Rimbaud al Peru” și unul dintre cei mai importanți poeți ai generației ’60, care a murit prematur, la 21 de ani. Este al doilea lungmetraj regizat de Eduardo Guillot după filmul Caiga quien caiga și în care personajul principal este întruchipat de Stefano Tosso, cel care îl interpretează pe tânărul poet. Filmul este câștigător al Premiului Le Soleil Tournante.

***

Joi, 28 octombrie 2021, vizitatorii din centrul comercial București Mall Vitan vor putea vedea expoziția Paisajes, monumentos-simbólicos y retratos de América Latina/ Peisaje, monumente-simbol și portrete din America Latină, organizată de PMB prin intermediul MNLR, de Ambasada Republicii Argentina, Ambasada Republicii Chile, Ambasada Republicii Cuba, Ambasada Statelor Unite Mexicane, Ambasada Republicii Peru, Ambasada Republicii Orientale Uruguay, de București Mall Vitan și Centrul pentru Tineret al Municipiului București.  Expoziția se regăsește la adresa Calea Vitan 55-59 și poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, până în 14 noiembrie 2021, cu respectarea măsurilor sanitare stabilite de statul român.

Detalii despre expoziție, aici.

***

Vineri, 29 octombrie 2021, ora 17.00
Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu 8
Inaugurarea Altarului dedicat Zilei Morților
Eveniment organizat cu sprijinul deosebit al Ambasadei Mexicului în România, în prezența Excelenței Sale, Dl José Guillermo Ordorica Robles, Ambasador al Statelor Unite Mexicane în România.

În mod metaforic, Altarul dedicat Zilei Morților va fi amplasat la demisolul sediului muzeului din Strada Nicolae Crețulescu 8, ca o invitație la reflecție asupra importanței vieții și, totodată, a omagierii memoriei celor care au plecat dintre noi.

Día de los Muertos este una dintre cele mai importante sărbători din Mexic. Cu această ocazie, în fiecare casă, dar și în spațiile publice, în instituții cum ar fi muzee, biblioteci, universități, se ridică altare pe care sunt așezate anumite elemente specifice. Rolul fiecăruia dintre acestea și semnificația profundă a altarului și a sărbătorii pentru cultura mexicană ne vor fi dezvăluite de distinsul oaspete, Excelența Sa, Dl José Guillermo Ordorica Robles, Ambasador al Statelor Unite Mexicane în România.

Vineri, 29 octombrie 2021, ora 18.00
Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu 8
Lectura scriitorului mexican Carlos Manuel Cruz Meza (video)

Scriitorul Carlos Manuel Cruz Meza a participat în cadrul ediției a XI-a a Festivalului Internațional de Poezie București și va fi alături de noi, în cadrul FCLA 2021, printr-o scurtă intervenție video, cu lectura povestirii „Sperietoarea de ciori”, din volumul „Esta es mi sangre. Cuentos completos”.

***

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 14.00
Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu 8
Proiecția filmului: Pablo Neruda, el hombre y su obra, regia: Luis R. Vera, Chile, 2004, 39 min., v.o. în spaniolă

Documentarul relevă cele mai semnificative momente din viața și opera uneia dintre personalitățile de referință ale culturii chiliene, poetul Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1971). Seria documentară cuprinde zece teme, relatând experiențele fundamentale ale lui Pablo Neruda ca om, artist, cetățean, iubit și luptător social. Regizorul Luis R. Vera s-a născut la 20 martie 1952, în Chile. A studiat la Universitatea din București, avându-l profesor pe Geo Saizescu.
Sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 16.00
Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu 8
Proiecția filmului: Gabriela Mistral… el misterio de una cigarra, regia: Luis R. Vera, Chile, 2006, 86 min., v.o. în spaniolă

Filmul documentar este un omagiu adus laureatei Premiului Nobel pentru Literatură (1945), scriitoarea chiliană Gabriela Mistral. A fost și prima oară când un scriitor din America Latină a obținut acest premiu important. Camera de filmat traversează Chile și străbate țările unde Gabriela Mistral a iubit, a lecturat sau și-a împărtășit experiența de viață și cea legată de scris. Filmul aduce laolaltă persoane care au avut o relație strânsă cu Mistral, printre care și Doris Dana, traducătoare americană. Întâlnirea lor a avut loc la New York, în 1946, așa cum mărturisește Doris Dana. Călătoresc împreună în Italia și în Mexic în perioada 1948-1952. După moartea poetei, Doris Dana a tradus și a editat ediția bilingvă Selected Poems of Gabriela Mistral.

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 18.00
Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu 8
Recitalul actrițelor Roxana Guttman și Naomi Guttman
Selecție din operele scriitorilor din America Latină: Blanca Varela (Peru), Javier Villaurrutia și Juan Rulfo (Mexic), Gabriela Mistral și Pablo Neruda (Chile).

Număr de vizualizări :411


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro