spot_img

Muzicieni români și maghiari, în cadrul „Zilelor Jazzului Românesc” la Seghedin și Budapesta

O nouă ediție a „Zilelor Jazzului Românesc” va avea loc în perioada 26 – 28 octombrie 2021, la Opus Jazz Club, din Budapesta, și la Grand Café, din Seghedin. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutul Cultural Român la Budapesta și Filiala Seghedin.

Program:

Marți, 26 octombrie 2021ora 20.00, la Grand Café, Seghedin

Miercuri, 27 octombrie 2021ora 20.00, la Opus Jazz Club, Budapesta

Grupul ΞΕΝΟΙ și George Staicu (DJ Set): Bálint Bolcsó – instrumente electronice; Laurențiu Coțac – contrabas; Albert Márkos – violoncel; Diana Miron – voce, vioară; Áron Porteleki – violă, tobe; George Staicu (aka Rogvaiv) – dj set.

Protagoniștii și-au dovedit competențele în mai multe genuri muzicale, punctul acestora de întâlnire constituindu-l improvizația liberă, ceea ce a dus și la numeroasele colaborări anterioare. Diana Miron, Albert Márkos și Laurențiu Coțac sunt membrii formației de muzică spectrală Hyperion, în această formulă susținând concerte internaționale. Compozitorul și electro-instrumentistul Bálint Bolcsó, respectiv violoncelistul Albert Márkos, care a îmbogățit nenumărate formații cu interpretările sale originale, reprezintă două nume consacrate, colaborând de multă vreme ca duo interpretativ. În 2018, Bálint Bolcsó a avut ocazia să se întâlnească la București cu cei doi muzicieni din România, cu prilejul Festivalului Săptămâna Sunetului. Áron Porteleki, pe lângă faptul că este un bun cunoscător al muzicii autentice populare maghiare, ca violist, el reprezintă și unul dintre cele mai importante nume ale scenei de improvizație liberă de la Budapesta, în calitate de percuționist, ceea ce a dus, inevitabil, la numeroase prezențe, alături de ceilalți muzicieni cu care urcă acum pe scenă. George Staicu (aka Rogvaiv) studiază și colecționează publicațiile muzicale bazate pe improvizație liberă, acesta urmând să ilustreze în cea de-a treia parte a concertului bogăția imaginativă a acestui gen, de această dată din postura de DJ. Improvizația liberă este înțeleasă de către artiști fără restricții, inspirați fiind de genuri deja consacrate (folclor tradițional, free jazz, muzică bizantină și gregoriană precum și muzică laică veche) și ghidați de câteva din axiomele esențiale ale lui John Butcher cu privire la conceptul de improvizație liberă:

  1. Improvizația de grup presupune o tentativă de a face muzică așa cum niciun interpret singular nu și-ar putea imagina.Condiția de bază este de a-i transpune pe muzicieni dincolo de propriile lor concepții muzicale.
  2. Este obligatoriu ca fiecare muzician să intervină, în mod egal în conținutul, forma sau direcția muzicii interpretate.
  3. Este necesar ca improvizația muzicală liberă să fie spontană, acest lucru însă trebuie să aibă la bază ani de studii, de experimente, un anumit mod de gândire și de experiență.
  4. Este posibil ca muzica interpretată să fie anistorică.
  5. Concertele de improvizație liberă atestă că, de fapt, complexitatea este naturală.
  6. În improvizație, în spatele instrumentului poți auzi omul, în toată ființa sa.

(John Butcher: 15 postulate simple despre muzica improvizată liber – cu ilustrații și contradicții)

Joi, 28 octombrie 2021, ora 20.00 – Opus Jazz Club, Budapesta

Mischa Blanos & Khori Ander: Crossrhodes

Mischa Blanos – pian acustic, pian electric, sintetizatoare; Khori Ander – clarinet bas, clarinet. Mischa Blanos este unul din acei artiști care evită să se stabilească în limitele unui singur gen muzical.Fiecare migrare îmbogățește proiectul următor cu alte stări, sentimente și imagini de sunet. În Crossrhodes, Mischa Blanos întretaie muzica contemporană clasică din proiectul său solo neoclasic de sorginte acustic-electro cu motivele pline de grație, culese pe parcursul aventurii sale tehno. Khori Ander este alter-ego-ul lui Horia Dumitrache, ce declanșează saltul dincolo de limitele familiarului. În vreme ce interpretul a cules laurii, împreună cu clarinetul său clasic, pe importante scene internaționale, alături de renumite orcheste de muzică clasică, Khori Ander nutrește convingerea că închistarea într-o direcție muzicală unică l-ar putea face să se simtă străin în propria sa casă. În Crossrhodes se avântă inconștient în necunoscutul compoziției și improvizației, însetat să descopere cum ar putea suna instrumentele sale de suflat, în mâinile unui interpret eliberat de constrângeri.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508