spot_img

Prejudecăți fatale

Particip, uneori fără voia mea, la multe discuții pe Facebook, în care subiectul este literatura română actuală. Nu vorbesc de profesioniștii scrisului, ci de publicul cititor. Sau așa-zis cititor. Și de cele mai multe ori rămîn cu gura căscată cînd citesc păreri de soiul celor descrise mai jos: „Avem prea mulți scriitori”, ori „contemporanii nu știu să scrie ca clasicii”, ori „literatura română e un gunoi”… Îmi iau un aer nevinovat, îmi pun masca prostului și întreb chestii stupid de simple, să nu se supere nimeni: „Dați-mi, din ăștia mulți, numele a zece scriitori români contemporani.” Răspunsul? „Marin Preda, Adrian Păunescu și, (foarte rar, n.m), Mircea Cărtărescu.” La chestia cu gunoiul, avansez prudent și întreb: „Dar, din marea literatură străină, ce autori vă plac?” Evident, mai departe de Dostoievski și Dan Brown nu izbutesc să extrag nimic la interlocutorii mei. Așa descopăr, fără nici un efort, că apărătorii marii literaturi, revoltații împotriva gunoiului și sastisiții de cantitatea copleșitoare a literaturii române stau prost și cu cititul, și cu timpul.

 

Pe scurt, lucrurile arată cu totul altfel: literatura română nu-i mare, ci una foarte, foarte mică. Numărul prozatorilor din toată țara nu e mai răsărit decît cel al unui oraș mare din Vest. Multă vreme, literatura română, mai ales între 1950 și 1990, a fost una întîrziată (nu discut cauzele – istoria politică nu face obiectul textului de față), întîrziere care s-a transmis, vai!, și în școli, și în piață. Iar subiectele nu sînt „gunoaie”, pentru că niște politicieni ori niște ideologi nu au apucat să citească altceva decît Abecedarul sau, dacă au apucat, nu au putut trece de prima pagină. Propaganda inculților și a mofturoșilor s-a transmis mai jos, la bază, pe principiul că, dacă eu nu pot, nu poate nimeni.

Nu mă refer la poezie. Poezia o fi avangarda unei literaturi, dar nu va împinge niciodată căruța în față. Poeții sînt ca lebedele negre. Noi nu existăm pe harta beletristică a lumii. Excepțiile sînt doar excepții. Însă, dacă vrem ca specificul românesc al ființei (glumesc) să treacă granițele cu bine, dacă vrem, și noi, să gustăm din cupa gloriei, ne-ar trebui cel puțin o sută de prozatori activi în fiecare an, în toate genurile. De la comercial la psihologic, de la social la horror. Ei bine, încă nu există chiar o sută. Deocamdată. Dar…

Dar lucrul care mă împinge să deschid această rubrică (la invitația lui Dan Mircea Cipariu) e că ne aflăm în fața unui proces masiv, deși încă neconștientizat de public, cel mai mic public cititor din Europa, și anume renașterea prozei românești. De unde, în urmă cu numai zece ani, cu greu puteai număra zece apariții editoriale notabile pe an, de la o vreme, numărul titlurilor care merită și discutate, și citite crește. S-a dublat, s-a triplat. Aproape că nu există săptămînă fără o nouă apariție. Iar decalajul stilistic și ideatic dintre beletristica românească și cea străină s-a redus remarcabil. După părerea mea, proza contemporană e mai aproape de cititor ca oricînd: mai puțină filosofie, mai puțină morală, mai puțină aroganță (eu nu scriu să mă citească proștii). În schimb, subiectele sînt puternice, frazele, limpezi, desfășurarea tramei, coerentă. Poate nu știați, dar a fi scriitor e o meserie. Și meseria are reguli.

Prin urmare, voi scrie aici săptămînal despre cărțile care mi-au plăcut (pentru că plăcerea cititului e singura calitate esențială și de neînlocuit), astfel încît să vi se facă poftă să le citiți și voi. Gata. Începem.

 

Florin IARU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508