spot_img

ICR va acorda „Premiul Serile Filmului Românesc” actorului Ion Caramitru

Ediția cu numărul 12 a Festivalului Serile Filmului Românesc îi este dedicată actorului și regizorului Ion Caramitru. În perioada 11-15 august 2021, artistul va fi prezent la Iași, alături de colegi de scenă, prieteni, actori, regizori sau scenariști, pentru întâlniri cinematografice și discuții cu spectatorii, unde Institutul Cultural Român îi va acorda „Premiul Serile Filmului Românesc”. „Ca la fiecare ediție SFR, surprindem publicul cu invitați de renume ai teatrului și cinematografiei românești. După Mircea Daneliuc, Mircea Diaconu, George Mihăiță, Cristian Mungiu, Victor Rebengiuc, Florin Piersic și Horațiu Mălăele, a venit momentul să dedicăm ediția de anul acesta maestrului Ion Caramitru, în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga sa activitate, ca artist și promotor al creațiilor culturale. Este o reală plăcere că a ales să fie alături de noi, mai ales că este un nume strâns legat de valorile Iașului. Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze, chiar în prezența actorului, o serie de producții unde Ion Caramitru interpretează roluri magistrale”, menționează Andrei Giurgia, directorul SFR.

Retrospectiva Ion Caramitru va cuprinde, printre altele, următoarele filme:

  • Porțile albastre ale orașului regia Mircea Mureșan (1975)
  • Ștefan Luchian– regia Nicolae Mărgineanu (1981) Proiecție aniversară în prezența echipei – 40 de ani de la lansare
  • Întunecareregia Alexandru Tatoș (1985)
  • Amen– regia Costa-Gavras (2002)

„Întâi de toate, nu am încotro, trebuie să spun cât de bucuros sunt să revin la Iași. Am mai spus-o, deci dacă o mai spun acum încă o dată, este pentru că îmi doresc ca eu însumi să îmi stabilizez sentimentele. Când vin la Iași, vin acasă. Când veneam la Iași, veneam pentru Eminescu, pentru publicul de acolo, veneam cu spectacolele Teatrului Bulandra, apoi cu cele ale Teatrului Național din București și de fiecare dată aveam sentimentul că acolo se petrec apropieri sufletești cu totul aparte. Iată-mă, acum, pentru perioada 11-15 august, invitat la Serile Filmului Românesc. (…) După alte calculații, aflu că e a 12-a ediție a acestui festival, ceea ce nu e de ici, de colea. Dorindu-i festivalului viață lungă, dorindu-i publicului din Iași, pe care abia aștept să îl revăd, o prezență cât mai masivă la acest festival. Mulțumesc organizatorilor, mulțumesc orașului și voi fi sigur acolo, între 11-15 august, pentru retrospectiva de film Ion Caramitru”,precizează Ion Caramitru, în calitate de invitat special.

DESPRE ION CARAMITRU

Cu roluri principale în peste 40 de filme româneşti, americane, britanice, irlandeze sau franceze, Ion Caramitrueste unul dintre cei mai cunoscuți actori români, cu un talent autentic și incontestabil. Printre cele mai importante roluri în cinematografie se numără: Comoara din Vadul Vechi (1964)– argatul Ion Dohotaru, Porțile albastre ale orașului (1974)– tunarul Șerbănescu, Ștefan Luchian (1981)– Ștefan Luchian, Stejar-extremă urgență (1974)– maiorul Werner von Richter, Punga cu libelule (1981)– chestorul polițieiLiceenii (1986)– profesorul Socrate, Extemporal la dirigenție (1988)– profesorul Socrate, Întunecare (1986) – Radu Comșa, Jude City (1991), A Question of Guilt (1993)An Exchange of Fire (1993)– Oscar Karel, Misiune Imposibilă (1996) – Zozimov, Two Deaths (1995)Deep Secrets (1996) – Caine, Amen (2002)– Contele Fontana.

Premiat cu numeroase distincții și premii pentru rolurile care i-au consacrat activitatea neîntreruptă, Caramitru se bucură de colaborări permanente cu instituţiile din România pentru roluri importante în spectacolele din repertoriu şi regie de spectacole. A interpretat mai mult de 60 de roluri în piese de teatru și a semnat regia mai multor producții.

În același timp, Ion Caramitru conduce activitatea Teatrului Național „I. L. Caragiale” București și este președinte UNITER (Uniunea Teatrală din România – București), prilej cu care urmărește valorificarea potenţialului culturii şi a patrimoniului cultural.

PARTENERI MEDIA: Europa FM, AGERPRES, TVR Iași, TVR Moldova, Radio România Iași, Radio România Cultural, Ziarul de Iași, Viva FM, Iași TV Life, Cinemaraton, MovieNews, Radio HIT, Zile și Nopți, Suplimentul de cultură, Evenimentul Regional al Moldovei, inOras.ro, Apollonia TV, Munteanu

RESURSE ONLINE SFR

Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/

Youtube: http://bit.ly/2xDS0wH

Google+: https://plus.google.com/+SerilefilmuluiRomanesc

Site: www.festivalsfr.ro

 

// anunță ICR.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508