„Fabule și vorbe cu tâlc”, o antologie de Adrian Săvoiu și Diana Zografi, ilustrații de Adelina Butnaru

iul. 8th, 2021 | By | Category: Agenda de carte

A apărut la Editura Arthur, în iunie 2021, volumul „Fabule și vorbe cu tâlc”, o antologie coordonată de Adrian Săvoiu și Diana Zografi, coperta și ilustrațiile fiind realizate de Adelina Butnaru.

 

Într-o primă secțiune, cartea grupează texte ale celor mai importanți fabuliști români, pornind de la vorbe cu tâlc și motive literare venite încă din Antichitate: lăudăroșenia, îngâmfarea, fățărnicia, lingușeala, nedreptatea, oportunismul, parvenitismul, lăcomia, zgârcenia și altele. Într-o a doua secțiune este prezentat modul cum unele fabule clasice își găsesc reflectarea în creația altor autori, de pildă cum „Corbul și vulpea” a lui La Fontaine (modelul) își află „oglinda” în fabulele cu același titlu ale lui Gheorghe Asachi, Ion-Heliade Rădulescu și George Ranetti.

 

Descriere (conform copertei IV):

„Nu conține alcool.“ (Ghiță Delacooperativa)
„Mă speriasem că ar fi o carte pentru citit, dar are și desene, fraților!“ (Măgarul)
„O carte care-ți educă chiar și părinții!“ (Puiul de bou)
„O carte pentru dumneavoastră și pentru umbra dumneavoastră!“ (Anonim)
„O carte gălăgioasă. Se aude dacă vă lipiți urechea personală de copertă. Cineva cântă chiar cu majuscule.” (Madame la Fourmi)
„O să vă luăm tălpile și o să le plimbăm prin cele mai imaginare locuri.“ (Autorii)
„Aici timpul se dilată, eu nici nu mai știu când să cucurigesc.“ (Cocoșul)
„Fabule, fabulos, fleoșc!“ (Un pește)
„Scurt anunț publicitar: Cânt la nunți și botezuri, accept plata în boabe de secară. 07860 678 897 03.“ (Greieru’)

 

„Asta a fost pe scurt, dar au lucrat mulți oameni aici. Şi multă, multă vreme. Toată redacția s-a îndrăgostit de carte şi umblam pe rând prin biblioteci şi anticariate să găsim fabule şi proverbe. Nici nu ne prea plăceau fabulele înainte de cartea asta, dar între timp am devenit cu toții mari admiratori. Da, e firesc, fabulele vorbesc de adevăruri general umane, dar unii fabulişti reuşesc să ni le spună cu vervă şi umor. Şi puține cărți ne-au făcut să râdem atâta.

Am renunțat la textele greoaie şi cu o morală un pic prea şcolărească şi am ales texte vii, ironice şi pline de umor. Ar fi fost şi Arghezi, să ştiți că nu l-am uitat. Dar în această ediție nu s-a putut folosi – vă spunem altă dată de ce. Am ales fabulişti consacrați, dar şi autori care au scris poate doar o singură fabulă, cum ar fi Camil Petrescu. Iulia, într-o vacanță la Braşov, a găsit cartea lui Alexandru Muşina, din care am ales două fabule. Diana, care caută mereu poezii pentru copii, a găsit cartea lui Grete Tartler, unde a descoperit alte două fabule. Ar mai fi fost de pus câteva, dar ne-am gândit că deja doi ani e destul de mult de lucrat la o carte. Poate într-o ediție viitoare…”, scriu coordonatorii într-o notă din finalul antologiei.

O invitație pentru a reciti cu un ochi proaspăt pe Jean de La Fontaine, Gheorghe Asachi, Anton Pann, Ion Heliade-Rădulescu, Alecu Donici, Grigore Alexandrescu, N.T. Orășanu, I.L. Caragiale, Cincinat Pavelescu, George Ranetti, G. Topîrceanu, Vasile Militaru, Camil Petrescu, Nina Cassian, Marin Sorescu, Grete Tartler, Alexandru Mușina.

Selecția textelor și note despre autori: Adrian Săvoiu

Selecția textelor și concept editorial: Diana Zografi

Ilustrații și o parte de hașură: Adelina Butnaru

Cealaltă parte de hașură: Dinu Dumbrăvician

Lectură critică, căutare de fabule, proverbe şi cuvinte: Iulia Tudorie

Redactare, corectură şi păreri: Lavinia Vasile, Mădălina Buican

Design & DTP: Radu Manelici, Dinu Dumbrăvician, Adelina Butnaru

Faber Studio a adăpostit timp de doi ani această echipă și împreună au născut o carte.

 

Volumul va intra cât de curând în librării, dar este deja disponibil pe site-ul Editurii Arthur:  https://www.editura-arthur.ro/info/carte/fabule-si-vorbe-cu-talc

Cartea a fost selectată la Romanian Design Week 2021 // Design grafic // Illustration // Books.

„Fabule și vorbe cu tâlc” – o carte pentru cititorii de la 9 la 99 de ani!

Adrian Săvoiu este profesor, autor de manuale și memorialist. A scris o serie de cărți și studii, între care Discursul oratoric românesc77 de conferințe radiofoniceMagazinul de bric-à-brac literarCa să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorieDincoace de Cortina de  Fier. Amintiri etc. De asemenea, a îngrijit ediții de scriitori (C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei).

Diana Zografi este editor, redactor-şef la editura Vlad şi Cartea cu Genius, autor de manuale pentru învăţarea limbilor străine (metoda English with Nino, Art Klett, 2016), coordonator de proiecte editoriale.

 

Număr de vizualizări :960


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro