spot_img

Marea pictoriță centenară Valentina Rusu Ciobanu se întoarce la Bucureşti

Arbor.art.room are plăcerea să invite publicul iubitor de artă la deschiderea unei noi expoziții dedicate pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu, intitulată #RECUPERAT #RESTAURAT, de data aceasta fiind vorba despre opera recuperată și restaurată de Asociația pentru cultură și arte Arbor. Evenimentul de deschidere are loc joi, 25 martie 2021, între orele 17.00 și 20.00, la deja tradiționalul spațiu expozițional al asociației situat în cocheta locație din str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București (puncte de reper: Sala Radio, parcul Luigi Cazzavillan).

În lunile octombrie și noiembrie 2020, cu ocazia centenarului geniului picturii basarabene, Valentina Rusu Ciobanu, aceasta s-a bucurat de primele două expoziții personale la București, organizate de Asociația pentru cultură și arte Arbor, în cadrul unui amplu proiect cultural intitulat „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere”, proiect realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Fundația SANTAVINERE din Chișinău și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

 

În cadrul proiectului, care prevedea inclusiv inventarierea și digitalizarea atelierului artistei, au fost recuperate mai multe lucrări artistice, printre care unele considerate pierdute. Din cauza condițiilor neprielnice de conservare din atelierul artistei, o încăpere neîncălzită și neaerisită, care a suferit cel puțin o inundație, multe lucrări au fost găsite într-o stare gravă, care necesită restaurare urgentă. Deși neprevăzut de proiect, Arbor, prin președintele Asociației, managerul cultural Victoria Nagy Vajda, decide salvarea a trei dintre lucrări, prin restaurarea acestora la București, pentru a le oferi posibilitatea de a li se spune povestea și a-și întâlni, în sfârșit, publicul.

 

Pânzele restaurate au fost realizate în prima parte a anilor ’60, într-o perioadă când artistei, aflată la vârsta de 40 de ani, i s-a recunoscut talentul și importanța prezenței sale pe eșichierul artistic, dar în care continua să fie persecutată și intimidată de autoritățile comuniste ale Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Este vorba și de o perioadă când artista trece de la pictura tematico-narativă, pictată în maniera a là prima, spre pictura monumentală și de factură naivă. Aceste noi tendințe au fost însă aspru criticate la Chișinău, fiind considerate tendințe formaliste. Prin urmare, atmosfera de creație și de viață din acea perioadă nu a fost deloc una simplă pentru Valentina Rusu Ciobanu, ca pictor marginalizat, care va suferi în continuare intimidări din partea autorităților.

 

Lucrările de restaurare au fost realizate de restauratorul Horațiu Cristian Costin, în perioada septembrie 2020 – martie 2021.

 

Pânzele restaurate sunt: „Autoportret” (1963), „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea și Vasile Zagorschi și al cântăreței Valentina Savițcaia” (1963) și „Bărbat în câmp” (1963-1964). Lucrările aveau deformări pronunțate ale suportului de pânză, cu rupturi și sfâșieri produse de muchiile vechiului șasiu și cu multiple desprinderi ale stratului de pictură, inclusiv cauzate de umiditatea excesivă la care unele lucrări au fost supuse. Restaurarea s-a realizat conform normelor muzeale, iar în prezent lucrărilor li s-au redat calitățile estetice inițiale, picturile fiind aduse aproape de stadiul acestora inițial, cel din 1963/1964.

 

Lucrarea „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea și Vasile Zagorschi și al cântăreței Valentina Savițcaia” are o poveste dramatică, restaurarea acesteia reprezentând pentru Arbor o șansă de a repara nedreptatea la care artista a fost supusă în 1963, când Ministerul Culturii al RSSM a semnat cu Valentina Rusu Ciobanu un contract pentru producția unei lucrări plastice. În acel an malefic, la Moscova încep persecuțiile asupra artiștilor plastici nealiniați puterii, iar ecourile acestora ajung și la Chișinău. Fără a fi terminată și fără a fi văzută de autoritatea centrală, Ministerul Culturii al RSSM reziliază contractul privind achiziționarea acestei lucrări și obligă pictorița să realizeze întru onorarea avansului deja primit alte trei portrete. Acest eveniment avea să o întristeze mult pe artistă, nu și să o intimideze; astfel, Valentina Rusu Ciobanu s-a supus cerinței și a realizat alte trei portrete impuse de stat, care, în prezent, se află în patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei și al Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Din acel moment, soarta „Triplului portret al compozitorilor Alexei Stârcea și Vasile Zagorschi și al cântăreței Valentina Savițcaia” a rămas necunoscută, pictorița nedorind să termine lucrarea și să vorbească despre aceasta. Abia în 2020, cu ocazia proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere”, realizat de Asociația Arbor, lucrarea a fost redescoperită și recuperată din atelierul artistei. Triplul portret a fost adus la București, unde a intrat pentru trei luni în restaurare, pentru a fi expus pentru prima dată publicului în expoziția aniversară de la Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu, din perioada 5-29 noiembrie 2020. O poveste dramatică, cu un final, totuși, fericit.

 

Asociația pentru cultură și arte Arbor consideră important efortul de valorificare și promovare a patrimoniului artistic, precum și sensibilizarea publicului față de acest demers. În vederea sensibilizării publicului, Arbor a invitat simpatizanții pictoriței Valentina Rusu Ciobanu să susțină financiar costurile de restaurare ale autoportretului pictoriței, iar 10 persoane din România și din Republica Moldova au dat curs acestui apel, în timp ce celelalte două lucrări au fost restaurate din bugetul proiectului „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere”. 

 

Restaurarea lucrării „Autoportret” (1964) a fost posibilă cu sprijinul financiar primit de la Richard Bovnoczki, Marcela Nistor, Aliona Ciurcă, Cristina Bujor, Dan Crăcan, Lucia, Ana și Lucas Gurduza, Maria Sainciuc, Rodica Plugaru.

 

Totodată, Asociația Arbor își dorește să mai recupereze încă o lucrare a Valentinei Rusu Ciobanu, un portret al artistului Glebus Sainciuc, soțul pictoriței, realizat de artistă în anii ’50 ai secolului trecut. Pentru aceasta, Asociația face din nou apel la susținătorii Arbor și ai Valentinei Rusu Ciobanu, printr-un anunț care urmează să fie făcut în curând.

 

În perioada 25-28 martie 2021, sunteți invitați să descoperiți cele trei lucrări salvate prin minunatul efort depus de restauratorul Horațiu Cristian Costin, de echipa Arbor și de cei 10 susținători ai operei Valentinei Rusu Ciobanu. 

 

Deschiderea expoziției „#RECUPERAT #RESTAURAT“ se va face în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare, iar programul de vizitare va permite un aflux constant de vizitatori. Intrarea în spațiul expozițional se efectuează direct din stradă şi nu permite staționarea niciunui grup, oricât de redus, de persoane.

 

Pagina de facebook Arbor.art.room: https://www.facebook.com/ARBOR4Culture

 

Arbor.art.room

Str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1

 

„#RECUPERAT #RESTAURAT“ – trei lucrări „salvate” de Arbor ale marii pictorițe centenare Valentina Rusu Ciobanu

 

Deschidere: 25.03.2021, orele 17.00-20.00

Perioadă de vizitare:

26.03.2021 – 28.03.2021, orele 12.00-19.00

Programul expoziției va fi anunțat și pe pagina de Facebook și pe www.theopen-art.com

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508