spot_img

”Limita pentru a iubi nu este nici ieri, nici azi, nici mâine!”

Asociația Verticallinea Arte din Milano derulează de câteva luni programul ”Will you still love me tomorrow?” (”Mă vei mai iubi mâine?”), o instalație de artă publică itinerantă creată de artistul Bios Vincent și dedicată universului feminin. Instalația este alcătuită dintr-o mie de inimi străpunse dintr-o parte în alta de o mie de săgeți, inscripționate cu texte scrise de 1000 de autori și autoare din toată lumea, cu mesaje diferite prin care sunt explorate și exprimate individualități, sensibilități și fragilități sociale ori afective. Prezentarea instalației cu cele 1000 de inimi și tot atâtea mesaje primite va avea loc în Piazza XXV Aprilie din Milano pe 16 octombrie 2020, începând cu ora 18:00, printr-un performance public. Lucrarea va fi expusă până la miezul nopții a zilei următoare.

Asociația Verticallinea Arte urmărește exclusiv scopuri de promovare și dezvoltare în domeniul artistic. Verticallinea Art produce și susține programe și activități artistice pentru promovarea valorilor societății deschise, multiculturale și a principiilor umaniste și sociale. Verticallinea Art e lucrează cu artiștii Bios Vincent, Wang Pan, designerul grafic Nicola Genna și Elisabetta Solca, responsabilă de relații internaționale și coordonator al biroului Erasmus al Academiei de Belle Arte di Brera din Milano. Despre programul ”Will you still love me tomorrow?”, dar și despre artiști în vremuri de restriște, Dan Mircea Cipariu a purtat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, o discuție cu Gina Crețu, PR la Verticalline Arte.

 

DMC: -În perioadele de pandemie, nevoia de a face terapie prin artă a devenit și devine din ce în ce mai mult o alternativă existențială. În această perioadă, de exemplu, Oxana Șelari, jurnalist, regizor, mamă și soție care locuiește în Milano, Italia, a realizat documentarul #eustauacasa, unde a prezentat, pentru prima dată, câteva tehnici de izolare practicate de astronauți în spațiu. În ce circumstanțe biografice ai ajuns să lucrezi pentru promovarea proiectului ”Mă vei mai iubi mâine?” și pentru comunicarea și relațiile publice ale asociației Verticallinea Arte?

GC: – În trecut, din 2007 până în 2014, am lucrat în lumea designului ca sculptor digital 3D, la InovoDesign (www.inovodesign.it), pentru modelarea digitală tridimensională a suprafețelor automobilelor. Odată cu maternitatea, din 2014 până în 2019, a trebuit și am vrut să-mi aduc competențele profesionale într-un context care mi-a permis o mai mare flexibilitate pentru a putea să mă ocup de educația fetițelor mele și pentru a fi o mamă prezentă în viața lor. Prin urmare, am început un nou drum profesional ca designer și creator de gene și de make-up artist,  domeniu unde am putut să mă exprim asupra tridimensionalității fețelor femeilor prin tehnici de dermopigmentare.Această experiență a fost una creativă, miza fiind estetică, având mereu proporțiile și desenul ca puncte de referință și de sprijin. Construcția vizuală, desenul din imaginar și cel de pe planșă mi-au oferit drumul spre rezultatul dorit.

Tocmai în perioada de lockdown, unde am fost cu toții blocați în casă, am avut ocazia să-mi exersez și să exprim diferite tehnici de desen pornind de la citirea ori recitirea unor opere canonice semnate, de exemplu, de Michelangelo sau Frida Kahlo. Am participat, astfel, la mai multe concursuri de artă digitală, aici mi-a fost generat interesul pentru arta digitală și am cunoscut mulți creatori din lumea artei, cu care am purtat discuții și exerciții artistice pe internet.

În acest fel, am avut ocazia de a-l cunoaște pe artistul Bios Vincent care m-a captivat literalmente cu lucrările sale. Pas cu pas, am putut interacționa cu el și echipa lui până când am devenit parte a grupului de lucru Verticallinea.

 

DMC: – Au fost diferite faze ale programului „Mă vei mai iubi mâine?”. Ce ți-a atras atenția mai ales în organizarea și implementarea acestui program? Care au fost „săgețile” care au intrat direct în inima ta?

GC: – Am avut norocul să cunosc proiectul „Mă vei mai iubi mâine?” încă de la nașterea sa, în acel moment când încă nu existau texte scrise pe săgeți. M-am îndrăgostit de acest proiect deoarece această lucrare este expresia artistului, dar și a multor oameni care doresc să-și lase o amprentă în instalația celor 1000 de inimi. Unul dintre textele care mi-au intrat direct în inimă este cel scris și trimis de creatorul înregistrat pe pagina web a proiectului cu numărul 413: ”Iubește frumosul din oameni cât sunt lângă tine!”. Ulterior, au sosit texte preluate din gândirea ori din operele unor scriitori români precum Mircea Eliade, Mihai Eminescu sau Camil Petrescu, semn că românii din Italia au vrut să transmită și amprenta lor culturală în limba lor maternă.

 

DMC: – Ce mentalități, obiceiuri și obiceiuri evidențiază sau corectează programul vostru de 1000 de inimi și tot atâtea săgeți?

GC: – Programul ”Will you still love me tomorrow” vrea să rezoneze cu sentimentul universal și uman al iubirii. Iubirea cu toate fațetele ei, cu toate stările și tensiunile, cu toate semnele, negative ori pozitive, pe care le creează ori pe care le lasă prezentului, istoriei ori viitorului. Bios Vincent ne ajută să reflectăm asupra acelor întrebări și asupra acelor tensiuni care se nasc între două ființe care se iubesc. Mă vei mai iubi mâine? Și petalele de te iubesc, de nu te iubesc pot fi pare, impare, perfecte ori imperfecte. Orice întrebare, orice tensiune, orice răspuns sunt felul nostru de a comunica și de a fi! Prin comunicare și prin nevoia de a fi iubit și de a iubi instaurăm o relație complementară, prin care ne îndepărtăm de tot ceea ce ar putea să ne înstrăineze. Am vrut să comunic personal semnificația acestei lucrări lumii exterioare. Vorbind cu oamenii de pe stradă, de pe internet prin intermediul rețelelor sociale. Valorizând opera și puterea sa de iradiere, așa cum o fac acum și cu tine 😊.

 

DMC: – Parafrazându-l pe marele poet german Friedrich Hölderlin, te-aș întreba: la ce bun poeții, artiștii și visătorii în vremuri de dificultate?

 

GC: – Din punctul meu de vedere, artiștii au o mare calitate, aceea că își folosesc sensibilitatea, talentul, intuiția pentru a colecta și a primi mesaje din lumea interioară, imaginară, în lumea exterioară, ceea ce se întâmplă în jurul nostru, tur și/sau retur, pentru a ne oferi o imagine, un sentiment și chiar o motivație de a fi. Bios Vincent, prin lucrările sale, este capabil de asta. Limita pentru a iubi nu este nici ieri, nici azi, nici mâine! Limita pentru a iubi se află doar în noi înșine!

 

https://www.facebook.com/101978704901560/posts/154873172945446/?sfnsn=scwspmo&extid=LjlsuqiokbpShoX6

https://instagram.com/iamyou_biosvincent?igshid=dx3u515o6uhi

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508