Guvernul României și Ministerul Culturii au organizat o nouă dezbatere cu reprezentanții domeniului cultură scrisă

iul. 11th, 2020 | By | Category: Postcard

Miercuri, 8 iulie 2020, la Palatul Victoria, Prim-ministrul Ludovic Orban, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu  au avut consultări în sistem de videoconferință cu reprezentanți ai scriitorilor, editurilor și librăriilor din România. La dezbatere au participat: Amalia Buliga, CEO Diverta; Cristian Iulian Greşanu, preşedinte Uniunea Editorilor din România; Dan Mircea Cipariu, scriitor; Radu Şerban, CEO Cărtureşti; Daniel Cristea-Enache, director de imagine Uniunea Scriitorilor din România; Florin Iaru, scriitor; Ioan Cristescu, manager Muzeul Naţional al Literaturii Române;  Laura Țeposu, CEO Libris; Irén Arsene Máté, director general Curtea Veche Publishing; Lidia Bodea, director general Editura Humanitas; Marius Chivu, critic literar Dilema Veche; Mihai Mitrică, director executiv Asociația Editorilor din România; Petre Dănilă, Compania de Librării din București; Petru Radu, preşedinte Organizaţia Patronală „Agora” a Societăţilor pentru Difuzarea Tipăriturilor și a altor Bunuri Culturale din România; Raluca Selejan și Oana Doboşi-Potcoavă, Librăria La Două Bufnițe din Timișoara.

Dezbaterile organizate de Ministerul Culturii, la nivel de Guvern, au continuat joi, 9 iulie 2020, în sistem de videoconferință. Prim-ministrul Ludovic Orban, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu și deputatul Ovidiu Raețchi s-au întâlnit cu reprezentanți ai domeniului culturii scrise. Principalele probleme abordate au fost cele referitoare la achiziția de carte și lipsa normelor metodologice pentru Legea 186/2003 privind susținerea și promovarea culturii scrise.

Participanții la dezbatere au prezentat situația actuală grea în care se află scriitorii și editurile și au propus mai multe soluții de redresare a domeniului cu ajutor din partea Guvernului. Ministerului Culturii a menționat acțiunile de sprijin realizate până acum, dar și câteva noi măsuri aflate în lucru. Astfel, Ministerul Culturii acordă sprijin financiar nerambursabil pentru editarea revistelor și publicațiilor culturale, în baza Legii nr. 136/2015 pentru finanțarea revistelor de cultură reprezentative din România. Aceste finanțări se acordă distinct pentru revistele uniunilor de creatori din România, membre ale Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori (ANUC), respectiv pentru cele propuse de alte persoane juridice.

În perioada ianuarie-aprilie 2020 au fost semnate contracte cu membrii ANUC, în valoare de 1 milion de euro, iar într-o săptămână urmează să fie definitivate normele metodologice pentru apelul de proiecte destinate revistelor și altor publicații culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ANUC.  Bugetul pentru această linie de finanțare este de aproximativ 250 mii de euro.

 

În ceea ce privește proiecte editoriale finanțate prin Administrația Fondului Cultural Național, pentru care Ministerul Culturii a acordat anul acesta o subvenție de 800.000 de lei, acestea vor beneficia de o clarificare a procedurii de finanțare. În ședința de guvern de săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o nouă Ordonanță de Guvern de a modifica și completa OG nr. 51/1998 privind îmbunatățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale. Astfel, se va putea finanța editarea de cărți, reviste și alte publicații, cu caracter cultural, literar-artistic sau tehnico-științific, pe orice fel de suport, din bugetul Fondului Cultural Național.

 

Nu în ultimul rând, amintim campania #citeșteromânește de promovare a autorilor români, lansată de Ministerul Culturii. Până în momentul de față, au fost încheiate parteneriatele cu eMAG, Diverta, Elefant.ro, Libris.ro și Europa FM pentru ca informațiile despre cărțile autorilor români contemporani să ajungă mai repede la cititori.

 

„Campania #citesteromaneste este despre solidaritate, despre recunoașterea valorilor românești literare, despre promovarea culturii scrise. Este un început după o perioadă de ani de zile în care Ministerul Culturii nu a acționat în nicio direcție vizavi de cultura scrisă românească. Este o apropiere de noul limbaj al scriitorilor români și o apreciere a noilor motive literare care se dezvoltă odată cu societatea. Nu este o campanie despre Ministerul Culturii, ci pentru cititori, pentru scriitorii și pentru întreaga industrie românească de carte. Invit, pe această cale, să ni se alăture toți cei care doresc să devină o voce pentru cauza #citeșteromanește”, a declarat Ministrul Gheorghiu.

 

La finalul discuțiilor, premierul Ludovic Orban a declarat că vor fi analizate solicitările formulate, în limita posibilității de intervenție din partea Guvernului, și a dat asigurări că va rămâne în contact cu reprezentanții scriitorilor, editurilor și librăriilor, inclusiv pentru identificarea de modalități creative de stimulare a consumului de carte în România. / se precizează într-un comunicat de presă pe site-ul Ministerului Culturii www.cultura.ro/ .

 

Sursă foto: www.facebook.com/guv.ro/

Număr de vizualizări :892


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro