spot_img

VASILE VOICULESCU – EXPOZIȚIE DOCUMENTARĂ la B.C.U. – IAȘI

Mai mult ca orice, avem nevoie de „minunea marii deșteptări” (Inima lui Dumnezeu)! Și-avem șansa ca această redeșteptare să se-mplinească, dacă vom urca treptele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, etajul I, a acestei prestigioase instituții de cultură, fundație regală, pentru a admira Expoziția documentară dedicată medicului-scriitor VASILE VOICULESCU (27 noiembrie 1884 – 26 aprilie 1963) – la 135 de ani de la nașterea sa!

Ca medic, Vasile Voiculescu era specializat în medicină internă și epidemiologie. În timpul Primului Război Mondial are rolul de medic militar. După război, o perioadă, este numit medic la Administrația Domeniilor Coroanei; apoi, medic și profesor la Institutul Pompilian din București.  Publică mai multe lucrări de specialitate. Ca poet, debutează în 1912. Primul volum de versuri va fi tipărit în 1916, iar cel de proză – în 1918. Desfășoară o bogată și fructuoasă activitate literară. Dar și o asumată implicare în viața spirituală din cadrul grupării „Rugului Aprins” – cu dramaticele ei urmări, ani de suferință și însingurare.  În posteritate?  „S-adună lacrimi în cuvinte / Ca ploile-n cernitul nor: / Ci-n miez stă fulgerul fierbinte / Cu aspre trăsnete de dor” (Dor).

Ce e drept, poetul Vasile Voiculescu debutează la umbra lui Alexandru Vlahuță, însă „urcușul” său, deși lent, fi-va pe coloane de lut gânditoare, devenind apoi, „fruct biruitor”.

De timpuriu va conștientiza că „în suflet sunt răspântii” (La răscruce), și se cuvine perseverență.

În tot și în toate, îl va călăuzi „Îngerul Nădejdii”!

La început, fost-a „pom zăbavnic” (Pârgă), dar, tot „hoinar prin codrii lumii” (Toiag de înger), s-a tot „nevoit” (Zbor)., dorind „scânteia, licăru-nfocat” (Prometeu).  De la unii a luat „sfat”, de la alții – „necaz, ori durere” și a primit tot ce i s-a dat (Povara).

A reușit s-atingă „crucea-înălțare” și să devină „alesul” dintre „aleși”. Atunci fi-va învăluit de o „cumințenie spăimântătoare” (Moartea), iar valurile înspumatului vârtej nu-l vor ocoli. La grea încercare, cu o credință nestrămutată, „nemernicul suflet prunc” (Murind), va șopti sieși: „Nu mă răzvrătesc, asta mi-e partea” (Prizonierul). Acolo (și nu doar acolo), va accepta, cu stoicism, „salbe și brățări de vânătăi” (Fericitul gâde), cu speranța că nu va fi lăsat să coboare în „bezmetica ceață” (Inima lui Dumnezeu), nimicindu-l.

Fiu al luminii, Vasile Voiculescu nu a uitat că este „grai tămâiat, cătuie de petale” (Grai valah). Iar atunci când, în sfârșit, a „bătut la poarta cerului” și a pășit pe undele necuprinsului azur,  „încet s-arată luna plină pe muchea negrului pripor” (Răsărit de lună), și-o rază vesti-va nemurirea  (Bătea la poarta cerului). E momentul în care va vedea Cerul și „va săruta” Lumina (Doamne)!

Pentru dvs., dragi ieșeni și pentru toți vizitatorii Iașului, Centenară Capitală Regală, vi se oferă un binevenit Remember Vasile Voiculescu, în viziunea doamnei dr. Elena Bondor, Departamentul Cercetare și Informare Bibliografică din cadrul Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu” din Iași!

Vizitatorul are bucuria să admire vitrinele care compun momente de esență din viața medicului-scriitor Vasile Voiculescu: studii, volume de poezie, volume de proză fantastică, dedicații rare, ediții unicat, fotocopii după documente manuscris.

În perioada 7 – 31 octombrie 2019, în holul B.C.U. IAȘI, o memorabilă expoziție, în  viziunea distinsei dr. Elena Bondor – o specială și triadică întâlnire, în imagini, VASILE VOICULESCU:  „Poetul Îngerilor” –  „Medicul fără de arginți” –  unul dintre Îngerii „Rugului Aprins” !

Acesta este scopul Expoziției documentare organizate, profesionist, cu iubire creștină, sub cupola Departamentului Cercetare și Informare Bibliografică din cadrul Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu” din Iași: de a îmbrățișa întru cunoaștere opera științifică și literară a dr-lui VASILE VOICULESCU!

 

Livia Ciupercă,

Iași, 7 octombrie 2019

 

 

 

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Ca cititor fidel al B.C.U. Iași, adresez, deopotrivă, felicitări și recunoștință, întregului COLECTIV care slujește cu pasiune și devotament în această prestigioasă Instituție – Fundație Regală! Sănătate și frumoase realizări !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508