VASILE VOICULESCU – EXPOZIȚIE DOCUMENTARĂ la B.C.U. – IAȘI

oct. 7th, 2019 | By | Category: Postcard

Mai mult ca orice, avem nevoie de „minunea marii deșteptări” (Inima lui Dumnezeu)! Și-avem șansa ca această redeșteptare să se-mplinească, dacă vom urca treptele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, etajul I, a acestei prestigioase instituții de cultură, fundație regală, pentru a admira Expoziția documentară dedicată medicului-scriitor VASILE VOICULESCU (27 noiembrie 1884 – 26 aprilie 1963) – la 135 de ani de la nașterea sa!

Ca medic, Vasile Voiculescu era specializat în medicină internă și epidemiologie. În timpul Primului Război Mondial are rolul de medic militar. După război, o perioadă, este numit medic la Administrația Domeniilor Coroanei; apoi, medic și profesor la Institutul Pompilian din București.  Publică mai multe lucrări de specialitate. Ca poet, debutează în 1912. Primul volum de versuri va fi tipărit în 1916, iar cel de proză – în 1918. Desfășoară o bogată și fructuoasă activitate literară. Dar și o asumată implicare în viața spirituală din cadrul grupării „Rugului Aprins” – cu dramaticele ei urmări, ani de suferință și însingurare.  În posteritate?  „S-adună lacrimi în cuvinte / Ca ploile-n cernitul nor: / Ci-n miez stă fulgerul fierbinte / Cu aspre trăsnete de dor” (Dor).

Ce e drept, poetul Vasile Voiculescu debutează la umbra lui Alexandru Vlahuță, însă „urcușul” său, deși lent, fi-va pe coloane de lut gânditoare, devenind apoi, „fruct biruitor”.

De timpuriu va conștientiza că „în suflet sunt răspântii” (La răscruce), și se cuvine perseverență.

În tot și în toate, îl va călăuzi „Îngerul Nădejdii”!

La început, fost-a „pom zăbavnic” (Pârgă), dar, tot „hoinar prin codrii lumii” (Toiag de înger), s-a tot „nevoit” (Zbor)., dorind „scânteia, licăru-nfocat” (Prometeu).  De la unii a luat „sfat”, de la alții – „necaz, ori durere” și a primit tot ce i s-a dat (Povara).

A reușit s-atingă „crucea-înălțare” și să devină „alesul” dintre „aleși”. Atunci fi-va învăluit de o „cumințenie spăimântătoare” (Moartea), iar valurile înspumatului vârtej nu-l vor ocoli. La grea încercare, cu o credință nestrămutată, „nemernicul suflet prunc” (Murind), va șopti sieși: „Nu mă răzvrătesc, asta mi-e partea” (Prizonierul). Acolo (și nu doar acolo), va accepta, cu stoicism, „salbe și brățări de vânătăi” (Fericitul gâde), cu speranța că nu va fi lăsat să coboare în „bezmetica ceață” (Inima lui Dumnezeu), nimicindu-l.

Fiu al luminii, Vasile Voiculescu nu a uitat că este „grai tămâiat, cătuie de petale” (Grai valah). Iar atunci când, în sfârșit, a „bătut la poarta cerului” și a pășit pe undele necuprinsului azur,  „încet s-arată luna plină pe muchea negrului pripor” (Răsărit de lună), și-o rază vesti-va nemurirea  (Bătea la poarta cerului). E momentul în care va vedea Cerul și „va săruta” Lumina (Doamne)!

Pentru dvs., dragi ieșeni și pentru toți vizitatorii Iașului, Centenară Capitală Regală, vi se oferă un binevenit Remember Vasile Voiculescu, în viziunea doamnei dr. Elena Bondor, Departamentul Cercetare și Informare Bibliografică din cadrul Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu” din Iași!

Vizitatorul are bucuria să admire vitrinele care compun momente de esență din viața medicului-scriitor Vasile Voiculescu: studii, volume de poezie, volume de proză fantastică, dedicații rare, ediții unicat, fotocopii după documente manuscris.

În perioada 7 – 31 octombrie 2019, în holul B.C.U. IAȘI, o memorabilă expoziție, în  viziunea distinsei dr. Elena Bondor – o specială și triadică întâlnire, în imagini, VASILE VOICULESCU:  „Poetul Îngerilor” –  „Medicul fără de arginți” –  unul dintre Îngerii „Rugului Aprins” !

Acesta este scopul Expoziției documentare organizate, profesionist, cu iubire creștină, sub cupola Departamentului Cercetare și Informare Bibliografică din cadrul Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu” din Iași: de a îmbrățișa întru cunoaștere opera științifică și literară a dr-lui VASILE VOICULESCU!

 

Livia Ciupercă,

Iași, 7 octombrie 2019

 

 

 

Număr de vizualizări :1279


One Comment to “VASILE VOICULESCU – EXPOZIȚIE DOCUMENTARĂ la B.C.U. – IAȘI”

  1. livia spune:

    Ca cititor fidel al B.C.U. Iași, adresez, deopotrivă, felicitări și recunoștință, întregului COLECTIV care slujește cu pasiune și devotament în această prestigioasă Instituție – Fundație Regală! Sănătate și frumoase realizări !

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro