spot_img

S.O.S. Dispar poveștile ajunge în Tulcea, Buzău, Brașov și Craiova

În perioada 14 – 23 octombrie 2019, copiii din orașele Tulcea, Buzău, Brașov și Craiova devin spectatorii spectacolului de teatru S.O.S. Dispar poveștile. Turneul organizat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) face parte din modulul educațional cu același titlu adresat copiilor cu vârste între 5 și 10 ani. Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Astfel, în perioada 14 – 23 octombrie 2019 spectacolul S.O.S. Dispar poveștile va fi prezentat la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea (15 octombrie), la Teatrul ,,George Ciprian” din Buzău (16 octombrie), la Centrul Cultural Reduta din Brașov (22 octombrie) și la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova (23 octombrie). 

Spectacolul spune povestea Marei, o fetiță de 7 ani, din București, care iubește poveștile. Mara e înconjurată de cărți, de cuvinte, de personaje care îi sunt prieteni buni. Asta până într-o bună dimineață, când cuvintele tipărite se evaporă, lăsând în urmă pagini întregi goale. Frumoasa din pădurea adormită, Scufița Roșie, Albă ca Zăpada și cei 7 pitici, Harap Alb, Mica Sirenă, Crăiasa Zăpezii. Ce au toate aceste povești în comun? Dispariția.

Ce anume le face să dispară? Și cum poate Mara să le salveze?

Păduri întregi tăiate. Ape invadate de plastic. Încălzirea globală. Prin mici gesturi și acțiuni concrete – în direcția protecției și salvării mediului înconjurător – Mara redă speranța și readuce cuvintele înapoi, în paginile cărților de povești.

Prin forța exemplului și oferind o experiență inedită copilului-spectator (varianta unei lumi în care personajele și poveștile copilăriei dispar, ca o consecință a acțiunilor umane asupra mediului înconjurător), spectacolul de teatru S. O. S. Dispar poveștile își propune să ofere micilor spectatori șansa înțelegerii unor aspecte pe cât de grave și de acute ale vieții lor de zi cu zi, pe atât de direct legate de existența fiecăruia dintre ei.

Oricare dintre copiii-spectatori devine direct implicat în firul desfășurării subiectului abordat, empatizând cu situațiile și personajele spectacolului. La final, micii spectatori conștientizează faptul că ei înșiși sunt o parte activă în procesul de protecție a mediului.

,,Păduri defrișate. Consum excesiv de plastic, care sfârșește în apele lumii. Încălzirea globală.

La început m-am speriat puțin. Sunt subiecte ,,grele”. Cum o să reușesc să le fac să ajungă la copii și, mai mult, să și rămână în mintea lor? Să le înțeleagă? Să le simtă importanța? Să înțeleagă că și ei se află, de fapt, în mijlocul unei furtuni? Și am ajuns la povești. La cele din copilăria mea. Dar și din a lor. Și m-am gândit că ar fi un haos absolut dacă pădurea din Scufița Roșie, Albă ca Zăpada, Frumoasa din Pădurea Adormită, Harap Alb n-ar mai exista pentru că a fost tăiată. Dacă apele din Mica Sirenă ar fi invadate de plasticul oamenilor. Dacă ghețarii din Crăiasa Zăpezii s-ar topi. Și, așa, am ajuns la un S.O.S. al personajelor de acolo către noi, cei de aici”, declară Oana Răsuceanu despre spectacol.

S.O. S. Dispar poveștile vizează un segment de public foarte tânăr – copiii cu vârste între 5 și 10 ani și are ca scop final modificarea percepției micilor spectatori în privința implicării în protecția mediului. De la acțiuni banale, de zi cu zi, până la conștientizarea rolului fiecăruia dintre ei în acest proces de importanță vitală pentru prezent și, în special, viitor.

Plecând de la un model deja testat cu succes în trecut – istoricul asociației cuprinde crearea și implementarea a două module educaționale diferite în unități de învățământ din București și în multe alte orașe din țară (precum Timișoara, Buzău, Arad, Constanța, Focșani, Craiova și altele), Carina pe drumul spre casă și În față la O 12,  Asociația Culturală pentru Educație prin Artă itinerează S.O.S. Dispar poveștile în 4 orașe din țară, ferind publicului spectator două reprezentații ale spectacolului, în fiecare oraș.

Spectacolul S. O. S. Dispariția poveștilor  este creat de o echipă de artiști profesioniști, cu multă experiență în zona educației non-formale prin teatru. Atât scenarista-regizor Oana Răsuceanu, cât și actorii Irina Velcescu, Adina Andrei Lucaciu, Lavinia Pele și Andrei Barbu au activat și continuă să o facă în zona educației culturale prin teatru, colaborând în trecut pentru o serie de spectacole și ateliere de teatru dedicate copiilor, cu o tematică profund înrădăcinată în interesul acordat cercetării în sfera educației și dezvoltării personale prin teatru.

Echipa de creație a spectacolului este întregită de scenografa Anca Lazăr – care semnează costumele și decorul și de Petre Ancuța – care a compus muzica originală. Producția spectacolului a fost realizată de Eugen Matei Lumezianu.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508