Expoziție de fotografie la Toruń: ”Transilvania 2019 în obiectivul fotografilor polonezi”

sept. 4th, 2019 | By | Category: Postcard

Continuând colaborarea de anul trecut, Institutul Cultural Român de la Varșovia este din nou partener al unui proiect fotografic polonez, dedicat Transilvaniei. Începând cu data de 6 septembrie şi până în 8 octombrie, la Galeria și Centrul pentru Creație Plastică din Toruń va fi prezentată expoziția de fotografie Transilvania 2019. Expoziția prezintă și rezumă „Întâlnirile Fotografilor Polonezi, Ediția a XIII-a – Transilvania 2019”, și este rodul muncii a zece fotografi din Toruń, Varșovia, Radomsko, Innowrocław și Łódź. 

În perioada 9-16 iunie 2019, pornind de la baza stabilită la Hațeg, artiștii au vizitat cu aparatele de fotografiat satele, orașele și orășelele din Județul Hunedoara. Expoziția din acest an va cuprinde o selecție din lucrările realizate în călătorie, numărul lor depășind cu mult spațiul galeriei care le va găzdui. Vom avea, așadar, 192 de lucrări realizate de cei zece fotografi: Paweł Gawroński (Varșovia), Dorota și Marek Grausz (Toruń), Bogusław Kolanowski (Inowrocław), Arletta Mierzwiak (Varșovia), Włodzimierz Tyczyński (Radomsko), Monika și Wojciech Wesołowski (Varșovia), Małgorzata și Krzysztof Wojciechowski (Łódź).

 

Din descrierile și poveștile participanților polonezi la proiect, Transilvania este, se pare, cea mai interesantă parte a României. În catalogul pregătit pentru expoziție, coordonatorul proiectului, Marek Grausz, scria: „Am călătorit din nou în România și am fotografiat Transilvania. De data aceasta ne-am oprit în județul Hunedoara, adică în partea de vest a țării. Este o fațetă diametral opusă a Transilvaniei. Aici nu se resimte, ca în călătoria de anul trecut, spiritul omniprezent al lui Vlad Țepeș. În schimb, ni s-a înfățișat ochilor o regiune muntoasă fermecătoare, cu peisaje extraordinare cu turme de oi păscând, cascade și pârâuri. În regiune domină castelele, cetățile, peșterile și peisajele montane, exemple fiind minunatul Castel al Corvinilor din Hunedoara, Cetatea Devei, Mănăstirea Prislop, numeroase biserici și rezervația de zimbri. Ca peste tot în România, și aici oamenii sunt amabili, prietenoși și îndatoritori, în ciuda obstacolului limbii.”

 

Număr de vizualizări :493


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro