100 de ani de Bauhaus prin 7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România

sept. 4th, 2019 | By | Category: Postcard

În contextul celebării în acest an a Centenarului Bauhaus și în  fața unui public numeros și entuziast, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România, Uniunea Arhitecților din Israel, ECOWEEK 2019 și compania Tarom, a vernisat marți, 3 septembrie, expoziția documentară „7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România”, prezentată în perioada 03-19 septembrie 2019 la Galeria Casei Arhitecților din Israel. 

Evenimentul, care face parte din programul internațional al ediției 2019 a ECOWEEK, a beneficiat de prezența unei delegații oficiale a Uniunii Arhitecților din România, condusă de arh. Ileana Tureanu, președinte, și a unor prezentanți ai Uniunii Arhitecților din Israel, precum și a numeroși specialiști israelieni din domeniul arhitecturii și al design-ului, alături de studenți și profesori israelieni și internaționali participanți, în acest an, la ECOWEEK.

Expoziția își propune să dezvăluie contribuția de importanță majoră a unor arhitecți evrei, precum Marcel lancu, Rudolf Frankel, Marcel Mailer, Isak Mahler, Jean Monda, Boris Zilberman și Herman Clejan. Activitatea lor arhitecturală este reliefată în clădiri și edificii emblematice pe care aceștia le-au proiectat în România și, în special, în București – de la o mică parte a ceea ce a fost odată Cartierul Evreiesc, care a scăpat, parțial, de demolările anilor ’80, la puncte arhitecturale de interes public pentru societatea românească, precum Clădirea Scala sau Sanatoriul „Bucegi” din Predeal. Multe dintre construcțiile prezentate se află pe Lista Monumentelor Istorice sau sunt situate în zone construite protejate, iar altele, din păcate, nu mai există astăzi.

Evenimentul a fost deschis de proiecția scurtmetrajului documentar „Construct”, în regia lui Sorin Ilieșiu, un eseu cinematografic despre o casă proiectată de Marcel Iancu și construită în Bucureşti, în 1934.

Arh. David Knafo, preşedintele Uniunii Arhitecților din Israel, a menționat, în intervenția sa, strânsele relații bilaterale existente între România și Israel și și-a exprimat încrederea că acest proiect va reprezenta începutul colaborării cu omologii români, în vederea evidențierii aspectelor comune existente între cele două țări în domeniul arhitecturii și al perpetuării amprentei culturale și arhitecturale lăsate de Marcel Iancu în cele două spații în care a activat cu precădere – România și Israel.

În continuarea programului, Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, a transmis disponibilitatea ICR Tel Aviv de a dezvolta colaborarea cu cele două uniuni din România și Israel, în vederea promovării arhitecților români și a patrimoniului arhitectural românesc în cadrul internațional. În același timp, aceasta a accentuat importanța istorică a acestei expoziții, care aduce la un loc activitatea arhitecturală a lui Marcel Iancu și relevă detalii importante despre viața și creațiile unor arhitecți evrei mai puțin cunoscuți în spațiul israelian, precum Rudolf Frankel, Marcel Mailer, Isak Mahler, Jean Monda, Boris Zilberman sau Herman Clejan.

În a doua parte a serii, prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu, membru al Uniunii Arhitecților din România, a realizat o privire de ansamblu asupra istoriei arhitecturii românești, subliniind importanța fenomenului modernismului românesc în dezvoltarea arhitecturii internaționale, și a prezentat pe scurt procesul de cercetare și realizare al acestei expoziții, plecând de la materiale vechi de arhivă până la munca fotografică de documentare a stării actuale a clădirilor incluse în expoziție.

În paralel, în perioada 1-6 septembrie, ICR Tel Aviv susține participarea dr. arh Lorin Niculae, asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, la ediția 2019 a ECOWEEK – eveniment internațional interdisciplinar care cuprinde conferințe și workshop-uri pe tema ecologiei, sustenabilității și proiectării durabile.

În cadrul programului de evenimente, arh. Niculae a susținut o prelegere în deschiderea ECOWEEK cu titlul „Casele invizibile” la Centrul Educațional Hiryia din Tel Aviv, în care a oferit detalii publicului prezent despre conceptul de arhitectură ca instrument social și de ajutorare a comunităților defavorizate pus în practică prin programele asociației Arhipera înființată de acesta.

 

Număr de vizualizări :679


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro