Conferință dedicată prezentării obiectelor rare și prețioase din expoziția „Călătorie în Bucureștiul liturgic”

mai 28th, 2019 | By | Category: Postcard

Joi, 30 mai 2019, ora 18.30, Muzeul Municipiului București invită persoanele interesate să participe la conferința „Călătorie în Bucureștiul liturgic”, susținută de Dr. Maria-Camelia Ene. Evenimentul este găzduit de Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2).

Conferința va fi dedicată trecutului cultural al Capitalei, care nu poate fi separat de viaţa religioasă a locuitorilor săi și prezentării obiectelor importante incluse în expoziția „Călătorie în Bucureștiul liturgic”, care este deschisă până pe data de 30 iunie 2019.

 

Evenimentul constituie un excelent prilej pentru documentare direct de la curatorul acestei expoziții, care poate fi vizitată la Palatul Suțu, un proiect ce reconstituie solemnitatea sacră a unui locaş religios, recurgând la componente cu valoare artistică şi obiecte de cult provenind de la vechi mănăstiri și biserici bucureștene.

 

Expoziția „Călătorie în Bucureștiul liturgic” cuprinde cărți liturgice (de slujbă) imprimate în limba română în secolele XVII-XIX în tipografiile din București; veșminte liturgice aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București, Colecția Textile și accesorii vestimentare – piese autentice, păstrate cu mare grijă, datând din secolele XVIII și XIX și care nu au mai fost prezentate publicului; stihare, feloane, epitrahile, bedernițe, confecționate din brocart, cu fir metalic, chiar și cu broderii inspirate din motivele artei orientale din perioada domniilor fanariote; valoroase piese lucrate în ateliere balcanice sau cele specifice patriarhale; imagini inedite ale lăcașurilor de cult din București, unele fiind demolate în anii comunismului.

 

Dr. Maria-Camelia Ene este istoric, critic de artă, șef Birou Istorie Bucureșteană – Muzeul Municipiului București. Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici – România, Secția Critică de Artă și profesor asociat – Departamentul de Istorie antică, Arheologie și Istoria Artei, al Facultății de Istorie, Universitatea din Bucureşti.

 

Intrare – 10 lei. Prețul biletului include vizitarea expozițiilor deschise la Palatul Suțu, în termen de 30 de zile de la cumpărarea biletului: Expoziția permanentă „Timpul Orașului”; Expoziția tematică „Avangardă – Ariergardă. De la premisele avangardismului românesc la puterea realismului socialist”; Expoziția tematică „Smaranda – privirea unei femei de la sfârșitul secolului XVIII”; Expoziția de bandă desenată „Aventurile lui Rahan” și, firește, Expoziția temporară „Călătorie în Bucureștiul liturgic”.

 

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

 

Număr de vizualizări :537


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro